ÎPS Aurel Percă la întâlnirea de formare a preoților din Decanatul de Constanța

WhatsApp Image 2023-04-13 at 9.31.53 AM

ÎPS Aurel Percă la întâlnirea de formare a preoților din Decanatul de Constanța

Ziua de 12 aprilie 2023 a însumat o serie de evenimente pentru Parohia Sfântul Apostol Andrei din Mangalia, comunitate păstorită de Pr. Cristian Antici, paroh și Decan de Constanța.

Cu prilejul întâlnirii de formare a preoților din Decanatul de Constanța, Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscopul Mitropolit de București, s-a aflat în mijlocul comunității sacerdotale dobrogene, comunitate pe care a întâlnit-o în cursul dimineții, după ce mai întâi a prezidat Sfânta Liturghie a comunității de la malul Mării Negre. Celebrând Sfânta Liturghie, în cadrul omiliei despre Evanghelia zilei, Excelența Sa a indicat drumul ucenicilor spre Emaus drept un punct de reflecție personală, prin care fiecare credincios este chemat să ofere propriul răspuns dat în fața învierii Mântuitorului. Întâlnirea decanală a fost de asemenea deschisă și însoțită de încurajarea la formare și dialog a preoților responsabili de păstorirea comunităților parohiale.

Întrucât întâlnirea a avut loc în Octava Paștelui, Paschale Solemnitatis (1988), documentul dat de Dicasteriul pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, a stat la baza conferinței susținută de Pr. Eduard Giurgi, Vicar Episcopal al secțiunii pentru cler din cadrul Arhiepiscopiei de București, cu intenția de a oferi un îndrumar atât practic, cât mai ales spiritual cu privire la celebrarea liturgică a celebrărilor pascale. Conform documentului, timpul liturgic ce include celebrările Triduumului Pascal cere o celebrare comunitară, responsabil înțeleasă, dar mai ales, însuflețit trăită și împărtășită.

După expunerea Pr. Eduard Giurgi, preoții au împărtășit experiențele concrete pastorale pe care le-au trăit în acest timp liturgic, dar au și dezbătut situațiile realităților comunităților locale. Nu în ultimul timp, facilitate de întâlnirea comunitară a preoților cu Păstorul lor, discuțiile s-au îndreptat și spre anumite particularități pastorale ale decanatului de Constanța, printre altele, celebrările botezurilor și căsătoriilor, dar și pastorația ecumenică.

Bucuria zilei s-a încheiat cu masa de prânz oferită de Părintele paroh de Mangalia, care și-a aniversat ziua de naștere ce a avut loc cu două zile înainte.

Pr. Alexandru Abadi

Hits: 1156

/ Știri / Tags: ,

Share the Post