Vigilia Pascală la Catedrala Sf. Iosif

Screenshot 2023-04-09 at 11.22.02

Vigilia Pascală la Catedrala Sf. Iosif

Sâmbătă, 8 aprilie 2023, la ora 23.00, la Catedrala Sf. Iosif a început Vigilia Pascală prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, preoții Catedralei, preoți invitați. Numeroșii credincioși prezenți s-au bucurat de cântările pascale intonate de Corul Catedralei.

În omilia sa, ÎPS Aurel Percă a făcut referire la bogăția de simboluri conținută de liturgia  pascală. „Ne-am aprins lumânările de la Paști. Apoi am transmis lumânările noastre aprinse surorilor și fraților noștri pentru a le aprinde. O lumânare are sens atunci când dă lumină, când arde – chiar dacă se consumă și se distruge. Am acceptat lumina de la Paști – lumina lui Isus Cristos – dar am acceptat-o pentru a o transmite altora.  Pentru a fi una dintre miliardele surse de lumină din lume de acum înainte. Pentru a fi lumina lumii. Pentru a străluci cu lumina lui Cristos. Pentru a fi o sursă de bunătate și de iubire. Pentru a arde pentru alții – ca niște lumânări  aprinse”.

Vorbind despre ziua de Paști, cea mai importantă sărbătoare din an, Arhiepiscopul de București a subliniat că ne ajută în simbolistică și faptul că noi trăim sărbătorile pascale primăvara, „când totul se trezește la existență, când totul strigă după viață. Și acest lucru este firesc. La urma urmei, învierea nu este altceva decât viață: viață din abundență, în veșnică împlinire, în plinătatea iubirii. Aici ne amintim de frumoasa parabolă a lui Isus despre viță și mlădițe. Ramurile nu pot dura, nu pot trăi, decât în unire cu vița de vie. Altfel, ele se micșorează sau mor. Un creștin nu poate dăinui decât în unire cu Cel Înviat”.

Referindu-se la reînnoirea făgăduințelor de la botez din cadrul Vigiliei, ÎPS Aurel Percă a explicat că „Paștele nostru a avut loc în urmă cu un anumit număr de ani pentru fiecare dintre Am fost spălați în numele lui Cristos la botez cu apa vieții. Și am fost chemați să turnăm această apă a vieții asupra altora. Am murit față de păcat, așa cum moare bobul de grâu în pământ, și am fost încorporați în viața lui Dumnezeu pentru a da rod și a aduce o recoltă de o sută de ori mai mare”. Prin această reînnoire, „îi vom spune lui Cristos că vrem de acum înainte să trăim cu El și în El, în mod conștient, cu credință profundă, speranță și iubire”.

„Fie ca bucuria noastră pascală să sărbătorească pe Biruitorul morții, pe Domnul vieții, al fiecărei vieți, de la începutul ei până la moartea ei naturală. Fie ca bucuria, darul lui Isus Înviat, să devină în fiecare dintre noi puterea spirituală de a depăși dificultățile, de a nu ceda, de a ne ridica din căderi, de a o lua de la capăt. Fie ca bucuria pascală să ne însoțească în fiecare zi aici pe pământ în credință, iar într-o zi în ceruri să îl vedem pe Dumnezeu așa cum este și să participăm la plinătatea vieții, la plinătatea fericirii, la plinătatea bucuriei”, a încheiat Arhiepiscopul de București.

Celebrarea a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Hits: 305

Share the Post