Aniversarea sfințirii Catedralei Sf. Iosif și reînhumarea osemintelor Arhiepiscopilor Ignazio Felice Paoli și Alexandru-Theodor Cisar

Inhumare episcopi Paoli si Cisar | Cimitirul Bellu _DSC0381 20230215

Aniversarea sfințirii Catedralei Sf. Iosif și reînhumarea osemintelor Arhiepiscopilor Ignazio Felice Paoli și Alexandru-Theodor Cisar

Ziua de 15 februarie a fiecărui an înseamnă pentru  Catedrala Sf. Iosif din București aniversarea consacrării, săvârșită în ziua de 15 februarie 1884 de către primul Arhiepiscop de București, Mons. Ignazio Felice Paoli, care a și ctitorit-o. Așadar, Arhidieceza de București a marcat anul acesta un eveniment istoric: 139 de ani de la consacrarea Catedralei Sf. Iosif și, în premieră pentru catolicii acestor meleaguri, reînhumarea osemintelor Arhiepiscopilor Ignazio Paoli și Alexandru Theodor Cisar.

Păstorul Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă, și-a exprimat intenția ca aceste momente să fie marcate împreună cu clerul Arhiepiscopiei de București, persoanele consacrate și credincioșii în cadrul unei Sfinte Liturghii celebrată la ora 10.30 din Catedrala Sf. Iosif. Pentru  această sărbătoare au fost prezenți PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nuntiu Apostolic în România și Republica Moldova,  PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași.

Lor li s-au alăturat peste 50 de preoți din Arhidieceza de București, care au dorit să ia parte la acest moment de sărbătoare și comuniune sacerdotală. Au fost prezenți și reprezentanți ai Secretariatului General pentru Culte, reprezentanți ai altor confesiuni creștine, precum și domnul Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București. Întreaga celebrare a fost transmisă în direct de postul de televiziune Angelus TV și de postul de radio Ercis FM.

După proclamarea fragmentului evanghelic de către Pr. Ioan Ciobanu, parohul Catedralei Sf. Iosif, a urmat cuvântul de învățătură propus de Mons. Ieronim Iacob, Vicar episcopal de Dobrogea și paroh al Parohiei Sf. Anton de Padova (Constanța). În cuvântul său de învățătură, Mons. Ieronim Iacob a subliniat semnificația acestei Catedrale pentru Arhidieceza de București și modul în care cei doi Păstori ai Arhidiecezei, Arhiepiscopii Ignazio Felice Paoli și Alexandru-Theodor Cisar, s-au străduit să fie „buni români” și oameni ai credinței și ai lui Dumnezeu pentru timpurile grele în care au păstorit. Predicatorul a ținut să citeze fragmente din diferite scrieri și documente ale celor doi Arhiepiscopi, arătând destoinicia și dăruirea lor.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost cântat și Requiem-ul solemn pentru odihna veșnică a celor doi Arhiepiscopi. La finalul Sfintei Liturghii au luat cuvântul PS Petru Gherghel și ÎPS Ioan Robu, care au subliniat importanța acestei zile pentru Arhidieceza de București, legătura strânsă dintre Arhidieceză și Dieceza de Iași, semnificația acestei celebrări și a apostolatului neobosit desfășurat de cei doi ierarhi care au condus destinele Arhidiecezei – Ignazio Felice Paoli și Alexandru-Theodor Cisar.

ÎPS Aurel Percă a primit felicitările și aprecierile sincere pentru inițiativa reînhumării celor doi Arhiepiscopi, care, prin acest act sacru, se întorc în locul lor de drept pentru odihna veșnică – Catedrala Sf. Iosif.

La ieșirea solemnă din Catedrală a avut loc o procesiune solemnă, deschisă de ministranți, în urma cărora au venit preoții, invitații speciali, episcopii și mai apoi cele două sicrie cu osemintele Arhiepiscopilor care aveau să fie reînhumați în cripta Catedralei (capela de sub Catedrală). La ieșirea din Catedrală, toți preoții și invitații au rămas pe aleea principală din curte, iar în criptă au intrat cei patru preoți care au purtat în procesiune sicriele, doi ministranți, ceremonierul, Părintele paroh al Catedralei și episcopii.

Celebrarea de astăzi rămâne, pentru istoria Bisericii locale, un moment de referință și o invitație caldă de a medita și a imita exemplul de viață și credință al înaintașilor noștri.

Pr. Andrei Dumitrescu

Foto: Alexis Dimcev

Albumul foto al evenimentului poate fi accesat aici

Ediția specială Angelus TV dedicată evenimentului, avându-l ca invitat pe ÎPS Aurel Percă, realizator Pr. Andrei Dumitrescu poate fi accesată aici

Hits: 371

Share the Post