Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate sărbătorită în Arhidieceza de București

WhatsApp Image 2023-02-02 at 7.04.04 PM (1)

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate sărbătorită în Arhidieceza de București

Joi, 2 februarie 2023, în Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în Arhidieceza de București a fost celebrată cea de-a XXVII-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate. Instituită în 1997 de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea pentru a sublinia importanța persoanelor consacrate în Biserică, Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate a devenit o tradiție, adunând an de an persoanele consacrate în jurul Păstorilor Arhidiecezei și la întâlnirea cu laicii pe care îi slujesc prin diversitatea carismelor.

La Catedrala Sfântul Iosif a avut loc un program special de rugăciune: începând cu ora 15.45, Adorație euharistică animată de persoanele consacrate, iar de le la ora 17.00, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sfânta Liturghie solemnă. La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a prezidat ritul binecuvântării lumânărilor. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, Pr. Antonio Prestipino ocd, Vicar episcopal cu viaţa consacrată în cadrul Arhidiecezei, preoți diecezani și preoții aparținând diferitelor congregații și comunități de viață consacrată din ARCB. Au participat persoane consacrate reprezentând congregaţiile, mişcările ecleziale şi institutele de viaţă consacrată din Arhidieceză.

În cadrul omiliei, ÎPS Aurel Percă a vorbit despre multiplele semnificații ale sărbătorii Întâmpinării Domnului, care ne aduce spre contemplare un alt aspect al misterului Întrupării lui Cristos. „Mesajul zilei de 2 februarie exprimă întotdeauna universalitatea Bisericii și a misiunii sale, un mesaj pe care persoanele consacrate sunt chemate să îl trăiască și să îl răspândească. În această perspectivă, prezența vieții consacrate în edificiul Bisericii noastre locale este foarte semnificativă. Avem multe comunități de viață consacrată, compuse și din persoane care provin din alte națiuni, construite ca un adevărat laborator al Bisericii neamurilor. În Arhidieceza noastră, ca loc de ascultare și de apreciere a diferitelor carisme pentru misiune, viața consacrată este chemată să joace un rol valoros, de mărturie și de încurajare: de mărturie în fața tuturor oamenilor, dar și de încurajare că viața dăruită lui Dumnezeu poate fi trăită”, a subliniat Arhiepiscopul de București.

„Dedicarea radicală pentru Domnul ne amintește cum credința și viața creștină nu sunt ceva care pot ajuta doar experiența noastră, ci se referă la toți credincioșii, pentru că, în cele din urmă, fiecare persoană care a fost botezată a fost consacrată în momentul botezului.” Persoanele consacrate sunt chemate, înainte de toate „să dea mărturie, să dea dovadă de cordialitate, de pasiune pentru Biserică, pentru Biserica locală și pentru comunitățile teritoriale în care trăiesc: parohii sau diferite comunități”, a afirmat ÎPS Aurel Percă.

Atât rugăciunea credincioșilor, cât și momentul ofertoriului au adus în prim-plan persoanele consacrate; la ofertoriu, un grup de persoane consacrate din diferite comunități au adus la altar pâinea și vinul, precum și simboluri ale vocației lor: Cuvântul lui Dumnezeu, care însuflețește zelul misionar al tuturor consacraților; o lumânare aprinsă, semn al fidelității, globul pământesc ca semn al misiunii.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă le-a mulțumit tuturor persoanelor consacrate, pentru participarea la celebrare. „Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți în toate parohiile, în toate comunitățile, pentru că vă aplecați asupra celor mici și asupra celor mari, asupra celor nevoiași și a celor bolnavi, a celor care suferă, dar și pentru mărturia pe care o dați în comunități despre bucuria de a-l sluji pe Dumnezeu. Este, de fapt, finalitatea vieții consacrate și astăzi, privind la exemplul de dăruire și de jertfire al lui Cristos, sunteți chemați mai departe să oferiți cu aceeași bucurie slujirea voastră”.

După celebrare, a avut loc un moment de comuniune în Aula Magna a Facultății de Teologie Romano-Catolică.

Adorația și Sfânta Liturghie au fost transmise în direct de Angelus TV și pot fi urmărite aici.

Mai multe fotografii pot fi accesate aici.

Hits: 1031

Share the Post