Duminica Bibliei celebrată la Catedrala Sf. Iosif

Screenshot 2023-01-22 at 23.29.37

Duminica Bibliei celebrată la Catedrala Sf. Iosif

Pe 22 ianuarie 2023, cea de-a patra celebrare a Duminicii Bibliei în Arhidieceza de București a fost marcată în mod special printr-o Sfântă Liturghie solemnă prezidată în Catedrala Sfântul Iosif de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, și preoții Catedralei.

Duminica Bibliei a fost instituită de Sfântul Părinte Papa Francisc în Duminica a treia de peste an, prin scrisoarea apostolică Aperuit illis: „Este profundă legătura dintre Sfânta Scriptură și credința credincioșilor. Deoarece credința provine din ascultare și ascultarea este centrată pe cuvântul lui Cristos (cf. Rom 10,17), invitația care rezultă este urgența și importanța pe care credincioșii trebuie să le rezerve ascultării Cuvântului Domnului fie în acțiunea liturgică, fie în rugăciunea și reflecția personală” (nr. 7). Tema Duminicii Bibliei din acest an face referință la mărturia evanghelistului Ioan, care în prima sa scrisoare le adresează destinatarilor aceste cuvinte:  „Ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă” (1 In 1,3).

În cadrul omiliei, ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța instituirii de către Sfântul Părinte Papa Francisc a acestei zile speciale pentru celebrarea Cuvântului lui Dumnezeu. „Sfânta Scriptură ne oferă lumină pentru cunoașterea lui Cristos și pentru ca întâlnirea cu El să ne lumineze întreaga viață creștină.

Când ținem Evanghelia în mână, trebuie să ne gândim că în ea locuiește Cuvântul, care vrea să se întrupeze în noi, să ne ia în stăpânire, pentru ca, având Inima sa altoită în inima noastră, să putem începe o viață nouă”, a spus Arhiepiscopul de București, amintind de dictonul Sfântului Ieronim: “Ignorarea Scripturilor înseamnă ignorarea lui Cristos”. „S-a spus, pe bună dreptate, că pentru a-l cunoaște pe Cristos trebuie să frecventezi Sfânta Scriptură. Și, invers, fără o întâlnire personală cu Cristos, Sfânta Scriptură rămâne goală”.

„Creștinii trebuie să meargă la izvorul credinței lor: întoarcerea la Evanghelie trebuie să fie exercițiul nostru continuu de gândire, de fervoare spirituală, de reînnoire morală, de sensibilitate umană și religioasă”, a afirmat ÎPS Aurel Percă, pornind de la îndemnul Sfântului Papă Paul al VI-lea, de a ne aminti că toți suntem chemați să o aprindem și să răspândim lumina Evangheliei.

Atât la Catedrala Sf. Iosif, cât și în toate bisericile parohiale și capelele congregațiilor religioase din Arhidieceză, Sfânta Scriptură a fost expusă la loc de cinste în altar, pentru a marca importanța Cuvântului lui Dumnezeu și a-i îndemna pe credincioși să integreze Biblia în viața cotidiană.

Hits: 129

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post