Cateheză pentru Advent pentru tineri și adolescenți: E timpul de a fi mai buni, timpul iertării și al reconcilierii

fiul risipitor

Cateheză pentru Advent pentru tineri și adolescenți: E timpul de a fi mai buni, timpul iertării și al reconcilierii

-Schiță de cateheză pentru Advent-

Introducere

Biserica ne cheamă în Advent într-un mod cu totul special, să ne pregătim pentru nașterea lui Isus. Dorim să îl primim cu brațele deschise, cu inima curată, cu o reînnoită angajare în a face cât mai multe fapte bune celor de lângă noi.

  • De ce este important ca Biserica să ne amintească în fiecare an cu insistență că trebuie să ne revizuim comportamentul nostru în lumina Cuvântului lui Dumnezeu?

Pregătește-te să primești ceea ce Dumnezeu dorește să-ți spună azi. Invită-l pe Isus să te însoțească să revizuiești viața ta și să poți identifica aspectele pe care ai putea să le corectezi sau să le reînnoiești pentru a urma planul lui Dumnezeu în viața ta.

Rugăciune – Se poate folosi un Psalm (139 sau 8).

Să cunoaștem Cuvântul lui Dumnezeu (Lc 15, 11-32 – parabola tatălui milostiv). Acest text se poate dramatiza (citi pe roluri sau se poate face o mică scenetă).

Explicarea parabolei

Pe Isus l-au criticat mulți oameni pentru că era apropiat de cei bolnavi și de cei păcătoși, în special pentru că mânca și stătea la masă cu ei. Îi considera prietenii săi. Isus a explicat motivul comportamentului său prin intermediul parabolelor milostivirii, dintre care cel mai bun exemplu este parabola tatălui milostiv.

În această parabolă fiecare personaj are o simbolistică foarte bogată:

  • Tatăl milostiv este Dumnezeu, care cu generozitate împarte bogăția sa, chiar dacă este în viață și chiar dacă fiul mai mic o risipește, cu multă compasiune îl reprimește în casa sa.
  • Fiul mai mic ne reprezintă pe fiecare dintre noi, pe fiecare creștin care risipește iubirea lui Dumnezeu și toate darurile care ne-au fost oferite pentru a crește ca fii ai săi și pentru a construi Împărăția lui Dumnezeu.
  • Fiul cel mare ne reprezintă de asemenea pe fiecare dintre noi, când, la fel ca fariseii și cărturarii din timpul lui Isus, îi disprețuim pe cei păcătoși și nu dorim să îi primim cu bunătate și milostivire.

 Să reflectăm!

(Activitate individuală. Se pot imprima pe două foi de hârtie A5 aceste cerințe și, ulterior, după ce sunt împărțite celor prezenți – adolescenți sau tineri, care le pot completa –  se poate lăsa spațiu la final pentru prezentarea lor în plen, cine dorește).

Asupra iertării…

Completează următoarele propoziții:

  • Când cer iertare și nu sunt iertat, mă simt ….
  • Când iert o persoană care m-a jignit, mă simt ….
  • Când mi se iartă ceva foarte rău ce am făcut, mă simt ….
  • Când îmi amintesc că Dumnezeu întotdeauna mă iartă dacă îmi pare rău (dacă mă căiesc), simt ….
  • Când nu pot sau nu doresc să iert, simt ….

Împacă-te cu Dumnezeu și cu frații tăi….

Sacramentul Reconcilierii este prin excelență calea pentru a obține iertarea lui Dumnezeu. Ca și fiul risipitor, după ce evaluăm viața noastră și vedem că am fost infideli iubirii lui Dumnezeu, ne apropiem de Dumnezeu, siguri fiind de milostivirea sa.

Nu este suficient să luăm la cunoștință păcatele noastre și să cerem iertare. E nevoie să ne împăcăm cu persoanele pe care le-am supărat sau jignit și să restabilim binele pe care am evitat să îl facem. Mai mult, e necesar să ne propunem că vom face tot ceea ce ne stă în putință să nu greșim din nou.

Cum Dumnezeu știe că suntem slabi și că vom cădea din nou, o dată și încă o dată, ne oferă numeroase posibilități să îi cerem iertare și să ne întărim sufletul. În fiecare duminică, la fiecare Sf. Liturghie, la actul penitențial, când spunem „Mărturisesc” sau „Doamne, îndură-te de noi”, cerem iertare pentru greșelile noastre, ale comunității, ale grupului și ale lumii întregi.

… și acceptă iubirea milostivă a lui Dumnezeu!

Isus ne-a revelat cine este și cum este Dumnezeu. Prin intermediul vieții sale și al mesajului său, să ne apropiem de misterul lui Dumnezeu și să (re)construim relația cu El.

În această săptămână, suntem invitați să acceptăm milostivirea lui Dumnezeu, care iartă toate greșelile noastre. Parabola fiului risipitor descrie un Dumnezeu care își manifestă puterea și dreptatea sa iertând, iubind, primind. Nu este judecătorul strict care calculează faptele noastre, nici un Dumnezeu distant sau care pedepsește fără motiv, ci un Dumnezeu care își deschide brațele, oferă darurile sale și oferă „premii” precum inelul și vițelul îngrășat. Am putea să corespundem iubirii sale, făcând voința lui și ducând mesajul său celorlalte persoane.

Activitate de grup

Revizuirea vieții

Se poate face o revizuire a grupului sau comunității, urmând următorii pași:

  1. Se alege un obicei sau o atitudine a grupului care dăunează armoniei și muncii de grup: lipsa de interes, apatia, egoismul, punerea obiectivelor personale mai presus de cele de grup, etc. Nu este vorba de a face o analiză a unuia sau a mai multor membri, ci a unei probleme de grup.
  2. Căutați cauzele profunde care alimentează această atitudine negativă.
  3. Confruntați atitudinea negativă a grupului cu valorile evanghelice care pot lumina situația: ce ne-ar spune Isus? Ce personaje biblice sunt modele de convertire pe care grupul ar trebui să le observe?
  4. Formulați un mic angajament care să fie practic, acceptat de toți, și care să poată fi evaluat.
  5. Faceți o rugăciune la Duhul Sfânt, cerând puterea sa, pentru a realiza schimbarea care ni se propune.

Biserica ne învață că …

  • Iubirea lui Dumnezeu face ca dreptatea sa să fie milostivă și asta înseamnă că ….
  • Sacramentul Reconcilierii este un dar din partea lui Dumnezeu pentru că …..
  • Atitudinile pe care trebuie să le avem când ne apropiem de binecuvântarea lui Dumnezeu sunt …

Isus azi m-a invitat la …………… și doresc să-i răspund fiind așa …….. și făcând aceasta……..

Rugăciunea finală

Dumnezeul meu, fă-mă prudent în acțiuni, curajos în pericole, răbdător în dificultăți, umil în succese. Nu permite să uit să fiu atent în rugăciunile mele, cumpătat în mâncare, fidel în datorii, perseverent în propunerile mele. Doamne, inspiră-mi grija de a avea o conștiință dreaptă, o expresie modestă, o vorbă edificatoare, o conduită sfântă. Să mă străduiesc cu ardoare să-mi stăpânesc firea, să favorizez harul, să respect legea, să merit mântuirea. Fă să descopăr, Dumnezeul meu, cât de trist este pământul și cât de frumos este cerul; cât de scurt este timpul și interminabilă veșnicia. Fă să fiu pregătit pentru moarte, să mă tem de judecată, să fug de iad și să obțin paradisul. (Papa Clement al IX-lea)

Pr. Claudiu Eva

Hits: 158

/ 2022/2023 - Anul pastoral, Știri / Tags:

Share the Post