„Evanghelia la minut”, proiectul de evanghelizare social media, a împlinit 2 ani

WhatsApp Image 2022-10-02 at 5.06.32 PM

„Evanghelia la minut”, proiectul de evanghelizare social media, a împlinit 2 ani

„Evanghelia la minut” este o inițiativă lansată la începutul lunii octombrie 2020 de Mănăstirea Sfânta Familie, un proiect care a ajuns să coopteze pe parcurs zeci de laici, preoți, episcopi și persoane consacrate. Conceptul este foarte simplu: din evanghelia zilei, fiecare participant alege un verset pe care îl comentează într-un video de aproximativ un minut. Proiectul nu este destinat doar experților în Biblie: mame de familie, tineri, călugări, profesioniști din diverse domenii au împărtășit  în acești doi ani ceea ce i-a atins din Cuvântul Domnului.

Proiectul este conceput astfel încât să se deruleze simultan pe mai multe canale de social media, locul unde foarte mulți oameni își petrec timpul liber, unde intră pentru a căuta inspirație și răspuns la întrebări. În prezent, „Evanghelia la minut” poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Mănăstirii Sfânta Familie, pe YouTube și chiar pe TikTok și Instagram, fiind prima inițiativă de evanghelizare media din Arhidieceza de București care se desfășoară și pe aceste ultime două platforme cu mare popularitate în rândul tinerilor.  Videoclipurile cu meditații evanghelice sunt preluate și de postul de televiziune catolic Angelus TV, care le difuzează zilnic.

„Am început proiectul ca pe o destul de obișnuită inițiativă de evanghelizare. Astăzi, după doi ani, sunt uimit de câte lucruri frumoase am auzit spuse într-un minut și de cât de prezent devine Cristos în fiecare dintre noi, dacă îi dăm un loc în sufletul, în cuvintele și pe chipul nostru” afirmă Pr. Dan Suciu CSJ, fondatorul proiectului. Iar David N., tânăr laic, comentează: „Evanghelia la minut reprezintă pentru mine modul de meditare inedit. Uneori, poate responsabilitățile și problemele zilnice nu ne permit să ne îndreptăm atenția asupra cuvântului Domnului, însă într-un minut de atenție ne putem încărca pozitiv și să luam contact cu ce vrea El sa ne spună în acea zi! Când îmi vine rândul la conceperea meditațiilor, nu pot fi altfel decât bucuros, întrucât pot împărtăși cu ceilalți bucuria și ceea ce simt sau la ce mă gândesc în legătură cu pasajul respectiv de Evanghelie! După părerea mea, proiectul «Evanghelia la minut» nu reprezintă nimic altceva decât bucurie și actualitate în simplitate!”.

screenshot-2022-10-02-at-15-01-52

Un alt preot, Pr. Andrei Dumitrescu, completează: „«Evanghelia la minut» este un proiect destinat sufletului. În zilele noastre marcate de atâtea activități și zbucium, preocuparea pentru cele sufletești tinde să ocupe un loc secundar și  astfel, legătura cu Dumnezeu să fie cumva uitată. De aceea, «Evanghelia la minut» vine ca o «gustare» pentru suflet, cu reflecții concise propuse de diferiți creștini: laici, persoane consacrate, preoți, creștini din alte confesiuni, care vor să-i ajute pe oamenii de astăzi să trăiască în bucurie credința, acolo unde sunt”.

Faptul că proiectul nu îi ajută doar pe destinatari – publicul din social media – ci în primul rând, chiar pe voluntarii care alocă timp pentru a medita pe marginea Evangheliei și pentru a participa la filmări – un proces care poate dura chiar și o oră pentru un singur minut de conținut video – este subliniat și de mărturia unei alte tinere laice, Andreea V. „În primul rând este o provocare la nivel personal să te măsori cu textul care îți este pus în față, să încerci să îl înțelegi, să îl asimilezi și îl transpui în propria-ți existență;  iar în al doilea rând este un challenge social. Spun asta pentru că în primul rând, îți asociezi imaginea cu un mesaj creștin pe rețelele de socializare, iar în al doilea rând dacă ești onest, sunt momente în care confruntarea dintre mesajul învățăturii lui Cristos și ceea ce societatea zilelor noastre propune tinerilor de azi este inevitabilă. Prin faptul că este un spațiu în care li se oferă oportunitatea să transmită către public din puținul sau mai multul credinței lor, «Evanghelia la minut» este un loc în care tinerii se bucură de multă încredere”.

Concluzia poate fi rezumată în cuvintele Sorei Marzena, care participă regulat la înregistrări: „Lui Dumnezeu îi ajunge un minut, o secundă pentru a ne schimba viața. Îi ajunge o propoziție și chiar un cuvânt spus de El sau prin alții pentru a ne atinge inima. «Evanghelia la minut»  este ca un SMS de la Dumnezeu, un mesaj care vrea să ajungă la inima fiecăruia dintre noi”.

Cei care doresc să susțină proiectul pot scrie la adresa bucuresti@stjean.com

Hits: 701

/ Știri

Share the Post