ÎPS Aurel Percă la hramul Sanctuarului de la Cacica și al Catedralei Adormirea Maicii Domnului din Iași

299680921_5539976236049126_4397652547136588533_n

ÎPS Aurel Percă la hramul Sanctuarului de la Cacica și al Catedralei Adormirea Maicii Domnului din Iași

În zilele de 14 şi 15 august 2022 a avut loc la Sanctuarul naţional marian de la Cacica pelerinajul prilejuit de hramul Adormirea Maicii Domnului. Mii de pelerini au participat cu credinţă şi bucurie la programul de rugăciune pregătit la Cacica, iar printre ei s-au numărat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, Episcop Auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, Episcop emerit […].

20220814_221628

Şi anul acesta privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 a constituit pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Prin cântecele şi rugăciunile înălţate la ceas de seară, în faţa Bazilicii Minor de la Cacica, sub cerul înstelat, cei prezenţi au dorit să îşi exprime devoţiunea către Fecioara Maria, cea care este o puternică mijlocitoare la Tronul lui Tatălui Ceresc. La celebrarea care a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ s-au alăturat numeroşilor pelerini ÎPS Aurel Percă, PS Iosif Păuleţ şi PS Petru Gherghel.

20220815_120414

A urmat Liturghia de hram, care a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, cu participarea PS Iosif Păuleţ, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, Mons. Ionuţ Strejac, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial, pr. Ciprian Antălucă, paroh şi decan de Suceava, a preoţilor prezenţi şi a credincioşilor sosiţi în pelerinaj la Cacica. Părintele Petru Tamaş, la predică, i-a invitat pe toţi la “o revoluţie a harului şi a iubirii, o revoluţie pe trei fronturi: în adoraţie, în faţa Sfântului Sacrament, cu rozariul în mână; în grija pentru cei săraci, practicând faptele de milostivire; dând mărturie despre credinţa noastră, ca toţi să îl cunoască şi să îl iubească pe Dumnezeu” (articolul integral semnat de Alexandra Măriuț, pe ercis.ro).

20220814_170802

În aceeași zi, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Iaşi a sărbătorit hramul  printr-o Sfântă Liturghie solemnă pontificală, prezidată de ÎPS Aurel Percă. Au fost prezenţi în jurul altarului Catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, unde a fost celebrată Liturghia de hram, PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, Episcop emerit. Alături au fost preoţi care slujesc în episcopie, în parohiile din Iaşi şi în diaspora românească. Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, care a interpretat “Missa brevis”, de Jacob de Haan.

20220815_181426

Adresându-se celor prezenţi, Arhiepiscopul a spus că a revenit cu bucurie în catedrală, „pentru a sărbători împreună cu dumneavoastră aceste momente frumoase şi pentru a contempla frumuseţea Preacuratei Fecioare Maria în împărăţia lui Dumnezeu. Ce este mai frumos decât să avem şi noi speranţa că într-o bună zi vom ajunge să contemplăm frumuseţea cerului?”

20220815_185648

După proclamarea lecturilor şi a evangheliei, credincioşii au ascultat cuvântul de învăţătură sau predica în cadrul căreia ÎPS Aurel Percă a semnalat mai întâi faptul că Maria, în ciuda multor tradiţii care au umplut ziua de 15 august şi care au un caracter pregnant laic, lumesc, este adevăratul motiv al sărbătorii:

„În centrul sărbătorii stă adevărul de credinţă al ridicării la cer a Preacuratei Fecioare Maria… Lumea de rând, dincolo de a cunoaşte textele Scripturii sau citatele din Sfinţii Părinţi, a considerat dintotdeauna că Sfânta Fecioară Maria, Mama lui Dumnezeu, această fiinţă, a fost scutită de putreziciunea care cuprinde trupul în mod obişnuit şi că a fost ridicată cu trupul şi sufletul la cer”. Era firesc ca Maria, ca mamă a lui Isus, să fie răsplătită cu un asemenea privilegiu.

20220815_191505

Arhiepiscopul de Bucureşti a evocat textele biblice care se citesc în această zi, din Apocalips şi din Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Paul către Corinteni, vorbind despre fecioara care era înveşmântată cu soarele şi avea luna sub picioarele sale. Tot în Apocalips s-a amintit despre chivotul lui Dumnezeu, Maria devenind chivotul viu pentru Fiul lui Dumnezeu. Maria l-a urmat pe Fiul ei în înviere, iar noi avem speranţa că vom ajunge unde este ea.

“Vă doresc să aveţi mereu această bucurie a ocrotire Mariei, a aspiraţiilor înalte cu care trebuie să ne încurajăm în fiecare zi, privind spre Maria”, au fost cuvintele finale ale predicii Arhiepiscopului de Bucureşti (continuarea articolului Pr. Cristian Diac pe ercis.ro)

Celebrările au fost transmise de Radio ERCIS FM și Angelus TV.

Foto: ERCIS Media

Hits: 205

/ Știri

Share the Post