Colaborare inter-congregațională la Drobeta Turnu-Severin

Picture 5

Colaborare inter-congregațională la Drobeta Turnu-Severin

 

„Să întâmpinăm și să trăim inter-congregaționalitatea, ca o împărtășire și comuniune de carisme,
unire trainica de haruri, în Biserică, împreună cu alte congregații” (Actele. Cap. Gen. F.S.C.J.)

Pentru noi, membrii comunității din Drobeta Turnu-Severin, această decizie capitulară s-a concretizat din nou, odată cu venirea surorii Tereza Ambaic, din congregația Surorilor Ospitaliere ale Milei (S.O.M.).

În calitate de congregații, am răspuns de bunăvoie invitației Papei Francisc, de a trăi în colaborare și comuniune, urmându-l pe Isus, împărtășind daruri personale și carismatice în construirea unui nou stil de viață, cu unicul scop de a răspunde aceleiași chemări, valorificarea diferențelor și proceselor interculturale și intercongregaționale în misiune, în Biserica Catolică din România.

picture-1-6

Duminică 1 mai 2022, în liturghia duminicală, cu prezența întregii comunități parohiale, în numele congregației S.O.M., Sora Tereza, a fost prezentată de către Sora Marianna Părintelui paroh Gheorghe Coşa și credincioșilor, care au primit-o cu mare bucurie și recunoștință.

Un moment foarte semnificativ a fost Sfânta Liturghie, din capela noastră, unde cele două reprezentante ale celor două congregații – Fiicele Inimii Preasfinte a lui Isus (FSCJ) și Surorilor Ospitaliere ale Milei (S.O.M.) au oficializat începutul acestei călătorii împreună, în solidaritate și sinodalitate, integrând diferitele culturi și carisme, într-un proces de convertire personală și comunitară, în care se stabilește stilul de viață inter-congregațional”. (Proceduri Cap. S.O.M.).

picture-4-2

În zilele următoare, am făcut primii pași ai unui drum de cunoaștere reciprocă atât a carismelor și darurilor congregaționale respective, cât și a originilor noastre, care constituie o bogăție interculturală și internațională. De fapt, venim din patru națiuni diferite: Sora Narcisa din Brazilia, Sora Sheela din India, Sora Tereza din Filipine și eu, Sora Maria, din Italia.

picture-2-2

Un element indispensabil este cunoașterea limbii și culturii locale, precum și a Bisericii Romano-Catolice din România și a Bisericii Ortodoxe, ceea ce permite să  creăm relații și să ne angajăm în diverse slujbe apostolice. De altfel, Sora Tereza a început să pornească pe acest drum de studiu, al limbii române imediat, alături de sora Sheela, care este deja avansată în această direcție de studiu.

picture-3-2

De asemenea, Sora Tereza ni s-a alăturat în întâmpinarea celor mici, atât băieți cât și fete, în programul, după școală ”After school”, din Centrul de Recreere, cât  și în diverse activități pastorale, cum ar fi vizite la oameni singuri și bolnavi, familii defavorizate și săraci din suburbii.

Suntem conștienți de chemarea de a trăi provocarea, acestui nou proiect, ne încredințăm rugăciunilor surorilor celor două congregații, ca să știm să construim treptat, împreună, acest drum.

Sr. Maria Leale

 

Hits: 383

/ Știri / Tags:

Share the Post