12 iulie: Turneul Internațional Stradivarius 2022 la Catedrala Sf. Iosif

283078061_563621201786067_3988152700415738083_n

12 iulie: Turneul Internațional Stradivarius 2022 la Catedrala Sf. Iosif

Alexandru Tomescu transformă Turneul Internațional Stradivarius 2022 într-un „Paganini Magic”

Marți, 12 iulie, ora 20.00, la Catedrala Sf. Iosif va avea loc unul dintre concertele Turneului Internațional Stradivarius 2022, cu tema „Paganini Magic”. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, prin Oficiul pentru Bunuri Culturale și Ecleziastice, este co-organizator al acestui eveniment. Concertul va fi transmis live de Angelus TV.

Ajuns la ediția a XV-a, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este „PAGANINI MAGIC” și se desfășoară în perioada 26 iunie-16 iulie 2022. Este un turneu dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist” și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite. Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singură în partea superioară numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

Violonistul Alexandru Tomescu spune „Am fost întrebat de multe ori care este gradul de libertate de care mă bucur ca artist. Dacă pentru majoritatea concertelor trebuie luate în calcul o mulțime de variabile, pentru mine, excepția notabilă este Turneul Stradivarius. Îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe. Fiecare ediție este o nouă provocare și parcă un pariu pe care îl pun cu mine însumi, în primul rând, cât de departe pot să merg de data asta? Și propunerea din acest an, la a XV-a ediție a Turneului Stradivarius, nu va face excepție! În anul 2022 vreau să cant în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție. Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa – și nu vioara!

dsc_0734

Mă bucur din tot sufletul să îl am alături de mine pe Dragoș ILIE, un muzician remarcabil și un artist de primă mână, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoș revine în România, ocazie rară de a-l asculta live, la chitară clasică, la noi acasă.

Turneul Stradivarius din acest an – „PAGANINI MAGIC”- va împlini un proiect al lui Paganini din ultimile sale zile de viață. Pe patul de moarte, răpus de tuberculoză, acesta plănuia un turneu de vioară și chitară, împreună cu bunul său prieten. Moartea însă nu a mai așteptat.

Pot spune că sunt extrem de emoționat să știu că peste secole pot duce la îndeplinire una dintre ultimile dorințe ale magicianului viorii: un turneu în care sunetul viorii va întâlni sunetul chitării. Doresc să vă mulțumesc din toată inima dumneavoastră, publicului, că sunteți alături de noi și în această nouă călătorie muzicală și vă urez audiție plăcută!”

Dragoș Ilie, chitară clasică, declară: „Este e o experiență cu adevărat deosebită să cânt în Turneul Stradivarius. Urmăresc acest turneul de multă vreme și sunt foarte entuziasmat să mă alătur lui Alexandru Tomescu, artist pe care îl admir foarte mult.

Muzica lui Paganini are un loc special în inima mea, dat și de faptul că celebrul virtuos a dedicat o mare parte a lucrărilor sale chitarei, instrument pe care l-a îndrăgit foarte mult.

Pentru mine, bucuria este și mai puternică, de fiecare dată când mă întorc în țară, mai ales când am șansa să cânt pentru publicul de acasă. Să cânt într-un numar atât de mare de orașe în România, într-un turneu atât de așteptat și aplaudat de public, este un vis devenit realitate.”

poster_stradivarius2022_bucuresti_sf-iosif

Programul “PAGANINI MAGIC” are o durată de 75 minute și cuprinde Centone di Sonate, op. 64, MS 112- 6 sonate pentru vioară și chitară clasică:

Sonata nr. 1 in la minor

o Introduzione.Larghetto

o Allegromaestoso.Tempodimarcia

o Rondoncino.Allegro

Sonata nr. 2 in Re major

o Adagio cantabile

o Rondoncino.Andantino.TempodiPolacca

Sonata nr. 3 in Do major

o Introduzione.Prestissimo

o Larghetto cantabile

Sonata nr. 4 in La major o Adagio cantabile

o Rondo.Andantino.Allegretto

Sonata nr. 5 in Mi major

o Allegro assai

o Andantino.Vivace

Sonata nr. 6 in La major

o Larghetto cantabile o Rondo. Allegro assai


Și în acest an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze de interes public- #Conectați la Muzică#Conectați la FapteBune. Propunem publicului să se implice și să acționeze în sprijinul tinerilor artiști ucrainieni afectați de război. Pacea și Libertatea nu sunt gratis în Ucraina. Imaginea războiului înfăţişând femei şi copii plângând în staţiile de metrou din Kiev, care s-au adăpostit acolo pentru a se feri de bombele ruseşti sau mame și copii refugiați în lumea largă, înseamnă sacrificiul suprem pentru valorile democrației și libertății. Fondurile colectate vor merge către tinerii artiști refugiați din Ucraina.

Partenerii, Sponsorii, Partenerii media, Jurnaliștii și toți co-organizatorii proiectului TURNEULUI INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, prin susținerea lor financiară și emoțională, au contribuit extraordinar la crearea unei comunități importante și extinse iubitoare de muzică clasică, și, totodată, au ajutat la continuitatea acestui proiect, iar astăzi am ajuns la ediția a XVa.

Pentru această încredere, încurajare, implicare și suport Vă MULȚUMIM! BRD GROUPE SOCIETE GENERAL- PARTENER PRINCIPAL

SPONSORI: ENEL, ANGELLI, POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII, AREI (Asociația Investitorilor în Real Estate), AQUA CARPATICA, SÂMBUREȘTI, AUCHAN, TOYOTA CRAIOVA- PARTENER MOBILITATE, SECURITAS, F64, IBIS STYLES București, RAMADA SIBIU, BOROMIR, HOTEL FRONTIER SIRET

PARTENERI INSTITUȚIONALI&MEDIA: INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN, RADIO ROMÂNIA, AGERPRES, RFI, TVR, OBSERVATORUL CULTURAL, CĂRTUREȘTI, URBAN.RO, VERIDICA.RO, ANGELUS TV

PRODUCĂTORI: FUNDAȚIA CULTURALĂ ”REMEMBER ENESCU”, BRANDYOU-UP, KUB VISION

CO-ORGANIZATORI: Muzeul Brukenthal, Biserica Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Oradea, Casa Memorială „IULIU MANIU”, Bădăcin/Sălaj, Centrul Cultural ”Lucian Blaga” și Primăria Sebeș,

Cramele Jelna-Bistrița-Năsăud, Biserica Romano-Catolică Siret și Centrul Cultural Siret/Suceava, Primăria Mihăileni/Botoșani, Biserica Neagră-Brașov, Biserica Romano-Catolică din Ghimeș- Făget/Bacău, Degustarium și Oameniiinspiră.ro –Ghimeș-Făget/Bacău, Palatul Culturi și Primăria Iași, Arhiepiscopia Romano-Catolică și Catedrala „Sfântul Iosif” București, Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu-Mare,

Detalii suplimentare pe: turneulstradivarius.ro

Hits: 1125

/ Știri / Tags: ,

Share the Post