Un nou preot pentru Arhidieceza de București: Pr. Silviu Marian Șaran

(online) Hirotonire de preot | Catedrala Sf. Iosif_DSC4645 20220625

Un nou preot pentru Arhidieceza de București: Pr. Silviu Marian Șaran

Sâmbătă, 25 iunie 2022, în Catedrala Sf. Iosif a avut loc un eveniment special pentru Arhidieceza de București: Pr. Diac. Silviu Marian Șaran a primit Sacramentul Sfintei Preoții, prin impunerea mâinilor ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. La Sfânta Liturghie au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, consilierul Nunțiaturii, Mons. Germano Penemote, Pr. Benone Lucaci, care a fost Rector al Seminarului din Iași la momentul admiterii candidatului, și numeroși preoți, atât din Arhidieceza de București, cât și din Dieceza de Iași, printre care și noii preoți, colegi de generație de la Seminar, care au fost sfințiți cu doar două zile înainte, pe data de 23 iunie, în Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iași.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța acestei sărbători pentru Arhidieceza de București, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru că, prin această vocație, El privește spre Biserica locală. Fiind Sărbătoarea Inimii Neprihănite a Mariei, i-a îndemnat pe cei prezenți să ceară de la Sfânta Fecioară ocrotirea sa maternă pentru noul preot.

online-hirotonire-de-preot-catedrala-sf-iosif_dsc4192-20220625

În cadrul omiliei, ÎPS Aurel Percă a vorbit despre importanța Sfintei Preoții și i-a salutat pe toți preoții care vor impune mâinile peste Diaconul Silviu; a salutat familia Pr. Silviu, cunoscuții, prietenii, mulțumindu-le pentru darul pe care îl fac Arhidiecezei și Bisericii lui Cristos, îndemnându-i să se bucure pentru că au un „alter Christus” în familie, pentru a sluji poporului lui Dumnezeu. Salutându-i pe toți cei prezenți în catedrală, dar și pe cei care au urmărit Sfânta Liturghie prin intermediul televiziunii Angelus TV, Arhiepiscopul de București i-a îndemnat ca ei să se roage „ca noul preot, în ființa și în acțiunea sa, să devină cu adevărat un alt Cristos, să fie un preot bun și sfânt, așa cum dorește Poporul lui Dumnezeu”. ÎPS Aurel Percă a subliniat că „preoția este un dar și un mister, un act de generozitate și de predilecție, pe care Domnul, în marea sa îndurare, îl acordă doar la cei aleși. Nu toți sunt chemați să primească acest dar, doar unii sunt chemați la această slujire deosebită”.

online-hirotonire-de-preot-catedrala-sf-iosif_dsc4322-20220625

Păstorul Arhidiecezei a vorbit și despre preoția comună a tuturor celor botezați: „Noi toți, din momentul botezului, avem un caracter preoțesc, avem preoția comună, prin botez am fost încorporați în Cristos, Marele Preot Veșnic, am fost făcuți părtași la preoția lui, la demnitatea sa regească și la misiunea sa de păstor. În virtutea preoției comune, suntem chemați toți să fim sfinți, să ne vindecăm și să sfințim pe frați, să vestim și să mărturisim evanghelia, să trăim diversitatea carismelor în unitate, iubire și comuniune”. ÎPS Aurel Percă a subliniat apoi importanța preoției ministeriale în slujba întregului popor al lui Dumnezeu.

online-hirotonire-de-preot-catedrala-sf-iosif_dsc4361-20220625

„Dragă frate Silviu”, a continuat Arhiepiscopul de București, adresându-se candidatului, „preoția pe care în câteva momente o vei primi ca dar și pe care de acum înainte o vei exercita ca slujire te va lega cu un titlu nou de Cristos, Marele și Veșnicul Preot, și va cere de la tine cea mai mare fidelitate, bazată pe o prietenie și o intimitate specială cu El. Alegându-te și chemându-te, dăruindu-ți darul vocației și făcându-te părtaș de preoția Domnului, te-a distins cu o prietenie specială, printr-o inițiativă liberă și gratuită. Domnul te-a iubit primul, iar acum așteaptă de la tine un răspuns de iubire, un răspuns de prietenie. În exercitarea slujirii tale îl vei reprezenta pe Isus, învățător, preot și păstor. Nu uita niciodată comuniunea cu Biserica, depozitara și interpreta adevărului; nu uita nici de mărturia vieții, căci cele mai strălucitoare discursuri stimulează doar dacă sunt însoțite de un exemplu bun. Sfințenia lui Dumnezeu îți va cere o viață sfântă, inspirată din radicalismul Evangheliei, o viață ca cea a lui Isus, săracă, smerită, castă, construită și recreată în fiecare zi în rugăciune. Fie ca El să fie totul pentru tine. Alături de Domnul vei găsi bucuria, puterea și siguranța pentru misiunea atât de solicitantă care este așteptată din partea unui preot. Fie ca Isus Cristos, bunul Păstor, să-și dăruiască harul să crești în fiecare zi, în calitatea pastorală și iubirea față de credincioși. Să-i iubești cu o inimă de părinte și să descoperi în fiecare zi prezența Sa în cei mai săraci și mai simpli, în cei bolnavi, în bătrâni, copii, tineri, iubindu-i și slujindu-i pe toți. Nu uita niciodată identitatea ta, aceea de a fi un alt Cristos.”

online-hirotonire-de-preot-catedrala-sf-iosif_dsc4446-20220625

La finalul Sfintei Liturghii Pr. Silviu Marian Șaran a luat cuvântul pentru a adresa câteva gânduri de recunoștință pentru toți cei care l-au călăuzit pe drumul vieții. Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru chemarea și călăuzirea lui, noul preot a subliniat și importanța mijlocirii Sfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților în viața lui; părinților și fratelui, pentru exemplul creștin de viață de familie; membrilor familiei și cunoscuților care au contribuit la drumul vieții sale; ÎPS Aurel Percă, Arhipiscop Mitropolit de București, care i-a acordat hirotonirea; PS Cornel Damian, pentru încurajare și susținere; ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, pentru exemplul în trăirea vocației; tuturor preoților care l-au susținut de-a lungul vieții, credincioșilor care s-au rugat pentru vocația lui, îndrumătorului spiritual și preoților formatori și profesori de la Seminarul din Iași; Pr. Rector Ștefan Lupu, care a dus la împlinire parcursul formativ început de ceilalți rectori, precum și colegilor de seminar cu care a împărtășit acest drum; tuturor celor care au asistat la Sfânta Liturghie.

online-hirotonire-de-preot-catedrala-sf-iosif_dsc4580-20220625

După acest moment, ÎPS Aurel Percă l-a felicitat în numele episcopilor și preoților pe noul slujitor al altarului, adresând un gând și colegilor săi de generație din Dieceza de Iași; tuturor le-a urat să aducă roade bogate și să se bucure de preoția lor, mulțumind încă o dată Seminarului, părinților profesori, familiei și îndemnându-i pe toți cei prezenți să continue să se roage pentru noi vocații la preoție. La final, Păstorul Arhidiecezei de București i-a invitat pe Pr. Silviu Marian Șaran și pe colegii lui de la Iași, nou sfințiți, ca împreună să confere binecuvântarea de preoți nou sfințiți.

online-hirotonire-de-preot-catedrala-sf-iosif_dsc4659-20220625

Sfânta Liturghie a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Album foto I – Alexis Dimcev

Album foto II – Cristian Dumitrache

Hits: 1103

Share the Post