Precizări cu privire la celebrările din Săptămâna Sfântă 2022

precizari

Precizări cu privire la celebrările din Săptămâna Sfântă 2022

După încetarea stării de alertă și ridicarea tuturor restricțiilor pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, chemarea autorităților din țara noastră este la prudență și responsabilitate individuală pentru evitarea infectărilor.

În acest context, și Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a oferit câteva linii directoare pentru păstori și credincioși, pentru a-i ajuta pe episcopi în sarcina lor de a evalua situațiile concrete și de a asigura binele spiritual al păstorilor și credincioșilor în trăirea Săptămânii Sfinte, „centrul întregului an liturgic”.

Nota Congregației „invită toată lumea să dea dovadă de prudență, evitând acțiunile și comportamentele care ar putea fi riscante”.

Urmând exemplul altor Conferințe Episcopale, apelăm și noi la simțul de responsabilitate al fiecărui preot și credincios ca să manifeste atenție deosebită față de propriul comportament în timpul celebrărilor liturgice.

Spre binele tuturor și pentru a garanta sărbători cu adevărat fericite, oferim câteva sugestii pentru toate comunitățile parohiale și călugărești din Arhidieceza de București:

 • În spațiile închise și aglomerate (locurile de cult) se recomandă purtarea măștii de protecție;
 • Nu se mai impune distanțarea fizică, dar este recomandată evitarea aglomerațiilor, mai ales la intrarea și ieșirea din biserici, cu ocazia procesiunilor;
 • Deocamdată nu se revine la folosirea apei sfințite în agheasmatare;
 • Pentru schimbarea salutului de pace se va prefera gestul de reverență sau gestul privirii;
 • Pentru distribuirea Sfintei Împărtășanii, este bine ca preoții să poarte masca de protecție și să-și igienizeze mâinile;
 • Cine are simptome de gripă sau a fost supus la izolare pentru că a fost depistat pozitiv cu coronavirus, nu trebuie să participe la celebrările religioase;
 • Se recomandă mai departe aerisirea spațiilor unde se celebrează, iar în timpul celebrărilor, ușile sau o fereastră a bisericii să rămână deschise; de asemenea, toate locurile unde se celebrează să fie periodic igienizate cu detergenți specifici.

Pentru celebrările liturgice din timpul Săptămânii Sfinte, facem următoarele recomandări:

 • Credincioșii să fie îndemnați să participe fizic la celebrări, precizându-se că urmărirea acestor celebrări pe mijloacele social media este doar pentru cei care se află în imposibilitatea de a participa din motive de sănătate, motive în deplasare, sau alte piedici.
 • Duminica Floriilor, Comemorarea intrării lui Isus în Ierusalim, se celebrează în conformitate cu normele din Liturghierul roman. Credincioșii care vin cu ramuri la procesiune, să evite schimbul sau înstrăinarea lor.
 • Joia Sfântă: la Liturghia „Cina Domnului”, pentru ritul spălării picioarelor să se respecte ceea ce este prescris la nn.10-11 în Liturghierul roman. Dacă acest rit are loc, se recomandă dezinfectarea mâinilor după fiecare persoană și purtarea măștii de protecție. Sau ritul spălării picioarelor se poate face doar într-o formă simplă și simbolică, turnând puțină apă pe picior, fără a-l atinge.
 • Vinerea Sfântă: după indicația Liturghierului roman, „în caz de necesitate publică” se poate adăuga o intenție specială. În contextul războiului din Ucraina, se va introduce în rugăciunea universală o intenție „pentru toți cei care suferă din cauza războiului”.

În invocația pentru guvernanți (invocația a IX): Îl vom invoca pe Domnul pentru ca să lumineze mintea și inima lor pentru a căuta binele comun în adevărata libertate și adevărata pace;

Pentru toți cei care sunt în încercare (invocația X); pentru ca toți să experimenteze bucuria de a fi găsit ajutorul milostivirii Domnului.

Bineînțeles că această rugăciune va fi pentru toți frații și toate surorile care trăiesc atrocitățile războiului, în special în Ucraina.

 • În actul adorării Sfintei Cruci se va evita gestul sărutării, făcându-se doar o simplă reverență.
 • Vigilia pascală va fi celebrată cu toată solemnitatea, urmărind-se cu atenție cele patru părți din ritual, cu recomandarea ca lumânările cu care vin credincioșii să fie personale și să nu se facă schimburi de lumânări; de asemenea, dacă are loc procesiunea tradițională de Înviere, să se evite aglomerația.

Dorim tuturor cucernicilor părinți, persoanelor consacrate și credincioșilor celebrări pascale cu mult folos sufletesc, care să aducă tuturor liniște, pace și bucurie.

Sărbători binecuvântate!

 

                                                                        + Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit

Hits: 1148

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post