ÎPS Aurel Percă: Arhidieceza de București se unește cu Papa Francisc în consacrarea Rusiei și a Ucrainei la Inima Neprihănită a Mariei

buna vestire 2022

ÎPS Aurel Percă: Arhidieceza de București se unește cu Papa Francisc în consacrarea Rusiei și a Ucrainei la Inima Neprihănită a Mariei

Zilele trecute s-a anunțat din Vatican că Sfântul Părinte Papa Francisc va consacra Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite Mariei în sărbătoarea Bunei Vestiri, vineri, 25 martie, în cadrul unei celebrări penitențiale pentru pace, în Bazilica Sfântul Petru din Vatican. Acest act de consacrare are loc în contextul războiului de invaziune a Ucrainei de către Rusia și, mai ales, cu atenția îndreptată spre victimele sângeroase ale acest conflict. În aceeași zi, va fi săvârșit la Fatima același act de consacrare făcut în numele Papei de către  Cardinalul Konrad Krajewski, care se ocupă de actele de caritate ale Sfântului Părinte.

Solicitarea pentru acest act de consacrare a venit pe data 2 martie din partea episcopilor catolici de rit latin din Ucrainei, care, printre altele, au spus: „În aceste ore de durere de nedescris și de chinuri groaznice pentru poporul nostru, noi, episcopii Conferinței Episcopale a Ucrainei, suntem purtători de cuvânt ai rugăciunii neîncetate și sincere, susținute de preoții noștri și de persoanele consacrate, care vine la noi de la tot poporul creștin pentru consacrarea patriei noastre și a Rusiei”. Episcopii din Ucraina au cerut cu umilință la Papa „să înfăptuiască public actul de consacrare Inimii Neprihănite a Mariei a Ucrainei și a Rusiei, așa cum a cerut Sfânta Fecioară de la Fatima, în cadrul aparițiilor din anul 1917”.

La dorința Sfântului Părinte, această consacrare se va face în fiecare dieceză, în catedrale și de asemenea în fiecare comunitate parohială și institut religios, în special în sanctuarele mariane.

Arhidieceza de București, împreună cu toți preoții, persoanele consacrate și poporul lui Dumnezeu, primește cu bucurie și recunoștință această inițiativă a Sfântului Părinte de a consacra Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Mariei în solemnitatea Bunei Vestiri, zi când actul se consacrare se va face și în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

În Catedrala Sfântul Iosif din București, actul consacrării se va face la celebrarea Sfintei Liturghii de la orele 18.30. Fiecare comunitate parohială și de persoane consacrate din cadrul Arhidiecezei va face actul de consacrare în cadrul unor celebrări la care sunt invitați să participe cât mai mulți credincioși și, pe cât este posibil, cu participarea autorităților locale.

Imediat ce se va primi formula actului de consacrare, aceasta va fi comunicată tuturor parohiilor și institutelor de viață consacrată.

Ce valoare are această consacrare a celor două țări aflate în război ?

Consacrarea unui popor și a unei țări Inimii Neprihănite a Mariei are o semnificație simbolică și vrea să indice că orice țară și popor aparțin lui Dumnezeu, iar condiția conviețuirii pașnice între popoare nu se poate face  decât în spirit de credință și în spiritul iubirii. Îndeplinind acest act de consacrare, se dorește a se sublinia că mila și iertarea sunt un dar pe care Dumnezeu îl acordă celor care se consacră în primul rând Inimii Neprihănite a Mariei, cea din care s-a născut Cristos, Principele păcii.

Apoi, trebuie să ne gândim și la puterea rugăciunii: Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea spunea că „atunci când puternicii pământului se întâlnesc pentru a negocia, Biserica se roagă”. Puterii armelor trebuie să-i opunem puterea rugăciunii, mai ales în aceste momente tragice pentru poporul ucrainean!

Prin urmare, rugăciunea, și în special rugăciunea către Preasfânta Fecioară Maria, are o putere foarte mare. Cunoaștem maxima scolastică „per Mariam ad Jesum”, „prin Maria ajungem la Isus”, sau parafrazând, „dacă vrei să ajungi mai repede la Cristos, treci prin Maria”. Consacrarea va fi o rugăciune profundă, pentru ca acest conflict deschis în Ucraina și vărsarea de sânge nevinovat să fie oprite cât mai repede posibil.

Faptul că se va face o consacrare cu referință la Preasfânta Fecioară Maria de la Fatima are o legătură deosebită, cel puțin pentru Biserica Catolică, cu Rusia: Maria, în aparițiile de la Fatima din anul 1917, a promis că după consacrarea Rusiei va urma un timp de pace. Acel timp de pace a trecut acum, așa că trebuie să se repete actul de consacrare a Rusiei și Ucrainei.

Ne asociem actului pe care îl va săvârși Sfântul Părinte în solemnitatea Bunei Vestiri, în cadrul celebrării penitențiale pentru pace, care va avea loc la orele 17.00 ora Romei (ora 18.00 ora României) și care va fi transmisă prin conexiune televizată intercontinentală.

Regina Păcii, roagă-te pentru Ucraina și Rusia! Roagă-te pentru pace în lume!

 + Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București

 

Foto afiș: ugcc.ua – Statuia Fecioarei de la Fatima ajunge la Lviv

 

 

 

Hits: 469

Share the Post