Informare despre Recensământul Populației și al Locuințelor (15 februarie-17 iulie 2022)
În atenția preoților parohi, vicari și a credincioșilor din Arhidieceza de București,
Dorim să vă oferim câteva precizări legate de recensământul populației și a locuințelor care se desfășoară în perioada 15 februarie-17 iulie 2022, cu invitația de a participa la această acțiune.
- Momentul de referință al recensământului este data de 1 decembrie 2021, așadar se vor înscrie în formulare datele existente la data de 1 decembrie 2021.
- Recensământul din acest an este foarte important, atât pentru a cunoaște ce populație are România, cât și pentru a cunoaște numărul credincioșilor din Biserica Catolică. Între datele care vor fi înregistrate se află religia, etnia și limba maternă. Acesta este punctul forte care ne determină să nu fim pasivi în procesul acestui recensământ; după aceste date se va stabili procentul – în cazul nostru – de catolici în România.
- Chestionarele recensământului vor fi toate doar în format electronic.
Formularul de pe site-ul INS poate fi consultat ca model aici: Chestionar-recensamant
- Recenzarea se referă la populația rezidentă la data de 1 decembrie 2021, adică totalitatea persoanelor cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României. Cei care se află în străinătate nu fac parte din populația rezidentă, dar vor fi declarați de reprezentantul familiei.
- De asemenea, părinții vor declara copiii și vor declara și apartenența lor etnică și religioasă. Pentru minorii din familiile mixte, părinții, de comun acord, vor declara religia copiilor lor. Se cere foarte mare responsabilitate!
- Recensământul se desfășoară în trei faze și se referă la persoane, locuințe și spații colective de locuit. Fazele sunt:
Perioada premergătoare: 1 februarie – 13 martie 2022 – Institutul Național de Statistică preia datele din surse administrative de la alte instituții;
I. 14 martie – 15 mai 2022 – faza de autorecenzare. Fiecare cetățean are posibilitatea de a se recensa pe o platformă a INS-ului (internet);
II.16 mai – 17 iulie 2022 – colectarea datelor de la persoanele care nu s-au autorecenzat de către recenzori prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor. Persoana care oferă datele are dreptul să urmărească dacă toate punctele de pe formularul de pe tabletă sunt corecte.
-
În perioada 14 martie-15 mai 2022, cu toții trebuie să ne autorecenzăm, accesând adresa de internet www.recensamantromania.ro.
- Cine nu este familiarizat cu internetul, poate merge să se înscrie la primării sau la centrele puse la dispoziție de primării și va fi ajutat să completeze formularul de către un recenzor asistent, numit recenzor ARA. De aceea, este bine ca printre recenzori să fie propuși și persoane din cadrul Bisericii.
- Pentru varianta recenzării asistate, este bine de știut următoarele lucruri:
a.Recensământul asistat se poate realiza de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează, sub îndrumarea asistentului, și se poate face de pe telefon smart, tabletă, laptop, sau de pe tabletele electronice puse la dispoziție de primării și instalate în spații special amenajate.
b.În perioada 14 martie-15 mai a.c. recensământul asistat se desfășoară doar în intervalul orar 08.00-22.00, inclusiv sâmbăta și duminica.
c.Punctele de lucru ale recenzorilor asistenți sunt stabilite de către primarul fiecărei localități.Pentru a garanta autenticitatea datelor, este strict interzisă deplasarea recenzorilor asistenți pe teren; activitatea lor se desfășoară doar în punctele de lucru indicate. De asemenea, este strict interzisă înstrăinarea tabletelor.
d.Fiecare recenzor poate asista concomitent două persoane, de aceea va avea două tablete.
e.Recenzorul va avea și două exemplare de chestionar martor în limba română și în limba minorităților naționale din România, unde este cazul.
f.Fiecare tabletă va avea acces la internet și va dispune de o adresă de e-mail destinată recenzorului, pentru a fi utilizată pentru realizarea pre-înregistrării și autorecenzării persoanelor care doresc să se autorecenzeze. Fiecare recenzor asistent va avea un cod de identificare și datele vor fi absolut securizate.Îndrumări privind completarea chestionarelor
Când parcurgeți un chestionar, trebuie să țineți cont de următoarele precizări:
- Întrebările al căror text este roșu au răspunsuri eronate. Se va reveni asupra lor.
- La întrebările al căror text este verde, s-a răspuns fără erori. Formularul a fost corect completat.
- La întrebările al căror text este albastru nu s-a răspuns încă.
Chestionarele trebuie să fie corectate de erori imediat ce acestea sunt evidențiate de către aplicație.
Un chestionar se finalizează și se trimite în sistem doar prin apăsarea butonului „Complet”.
- Persoanele rezidente în alte țări, cu o ședere de peste 12 luni, sau mai mică de 12 luni, sunt invitate să completeze formularul online în prima fază a recensământului!
- Începând cu a doua fază a recensământului, recenzorul va merge din casă în casă cu tableta, pentru a completa formularul. Atunci vor fi corectate eventualele greșeli, dar se va face și recenzarea locuinței.
Pentru mai multe date și precizări legate de recensământul populației și a locuințelor, se poate accesa site-ul Institutului Național de Statistică: www.insse.ro sau site-ul special pentru recensământ: www.recensamantromania.ro.
Insistăm asupra importanței ca toți credincioșii din toate diecezele de rit latin și eparhiile greco-catolice să răspundă la această datorie de a participa la recenzie.
Avem exemplul Sfintei Familii, care a înfruntat multe riscuri pentru a-și îndeplini datoria de a se recenza (cf. Lc 2, 1-54).
București, 1 martie 2022
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București
Hits: 1929