Actualitatea creștină: nr. 2/2022, disponibil din 6 februarie
Numărul pe luna februarie al revistei Actualitatea creștină se deschide cu editorialul ÎPS Aurel Percă intitulat „Suferința este un mister. Să fim mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu alături de cei bolnavi”, în care vorbind despre Ziua Mondială a Bolnavului spune că „suferința este un mister care presupune ascultare, tăcere, prezență, uimire, cău-tarea sensului. (…) Suferința este în mod paradoxal o vocație de viață. Ce să faci când boala și durerea te împiedică să vorbești?” și oferă ca exemplu pe Venerabilul episcop italian Tonnino Bello.
Paginile 8-9 oferă în rezumat mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Bolnavului 2022. La paginile 14-15 ne este înfățișat portretul Arhiepiscopului Raymund Netzhammer, un medalion biografic semnat de Pr. dr. Petru Ciobanu. La rubrica „Biserică și societate” Pr Daniel Gheorghiță Benchea continuă explorarea semnificațiilor întâlnirilor inter-religioase de la Assisi ca un „continuu izvor de pace”.
„Atitudinea care trăiește veșnic” este editorialul Pr. Marian Blaj din rubrica adresată tinerilor și îngrijită de Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului. Continuând meditațiile asupra Exortației apostolice „Amoris Laetitia”, Pr. Fabian Măriuț vorbește despre „Realismul vieții spirituale”. Iulia Cojocariu prezintă în rubrica „Din catehezele Papei” cateheza Papei Francisc din 23 octombrie 2019, care se referă la misiunea lui Paul și Barnaba și la Conciliul de la Ierusalim, întrunit pentru a rezolva problema referitoare la intrarea păgânilor în Biserică, fără circumcizie.
Psalmul 139, unul din cele mai citate texte bibice, este comentat cu sensibilitate de Pr. Tarciziu Șerban, care tranșează distincția dintre a fi și a nu (mai) fi. Rubrica „Minuni și sfinți” detaliază o minune care a dus la canonizarea Angelei a Crucii. Pornind de la experiența sa misionară, Pr. Ștefan Lenghen ne provoacă să răspundem la întrebarea „Ce fel de perfecțiune căutăm?”
La pagina Ghika facem cunoștință cu o altă personalitate care l-a cunoscut pe Monseniorul Vladimir Ghika, un pianist rus cu un destin întortocheat, Dimitri Messing. Dosarul de la paginile 28-31, semnat de Iulia Cojocariu, prezintă o sinteză a „Ecumenismul în timpul pandemiei”. Mons. Ieronim Iacob revine cu explorările istorice pe teritoriul Valahiei, îndreptând atenția cititorilor asupra peripețiilor unui vestigiu catolic aflat în prezent în paraclisul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Târgoviștei.
În paginile revistei se mai găsesc știri din țară, de la Vatican și din lume, anunțuri, idei pentru timpul liber. Lectură plăcută!
Hits: 34