29 ianuarie: Congregatio Jesu sărbătorește deschiderea Jubileului de 170 de ani de prezență și activitate în România

170 CJ

29 ianuarie: Congregatio Jesu sărbătorește deschiderea Jubileului de 170 de ani de prezență și activitate în România

În 2022, surorile Congregatio Jesu sărbătoresc 170 de ani de prezență neîntreruptă în România și 90 de ani de prezență în Popești-Leordeni. Evenimentul este marcat de o săptămână de rugăciune care comemorează nașterea și moartea fondatoarei, Venerabila Maria Ward. „Săptămâna Mariei Ward” se va încheia printr-o Sfântă Liturghie pontificală ce va fi prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, sâmbătă, 29 ianuarie, la ora 10.30,  în capela Mănăstirii Sf. Agnes din Popești-Leordeni.

În anul 1852, la invitația Episcopului Angelo Parsi și la cererea lui Barbu Ştirbei, Domnitorul Ţării Româneşti, au venit în România, din Germania, primele călugărițe ale Institului „Sfânta Maria”, astăzi Congregatio Jesu. Ele au deschis primele școli pentru fete în București, dintre care cea mai cunoscută este „Pitar Moș”. Au continuat să deschidă școli în Brăila, Craiova și Turnu Severin, unde familii din toate clasele sociale, indiferent de apartenența religioasă, doreau ca fiicele lor să primească o educație sănătoasă, în spiritul valorilor umane și creștine.

În 1948, Institutul a fost desființat, iar școlile, confiscate de noul regim comunist. Cele mai multe surori profesoare au plecat spre Roma, la Casa Generală, de unde și-au continuat drumul spre alte școli de pe patru continente; altele s-au întors în familii, iar un grup restrâns de surori mai în vârstă și bolnave s-au stabilit la ferma din Popești-Leordeni, unde au rezistat în clandestinitate timp de 40 de ani.

După 1990, au deschis grădinițe în București, o școală primară la Brăila, și-au continuat carisma educației predând în Colegiul „Sfântul Iosif” din București și Liceul romano-catolic din Timișoara, în Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București. Surorile și-au diversificat apostolatul după îndemnul Mariei Ward de a fi atente la semnele timpului şi necesitățile lui, implicându-se în domeniul social, îngrijindu-se de bătrâni, copiii străzii, familii sărace, victime ale traficului de persoane, cu sprijinul Arhidiecezei de București și al binefăcătorilor din țară și din străinătate.

 

Hits: 292

/ Știri / Tags:

Share the Post