70 de ani de la martiriul Fericitului Anton Durcovici: celebrare la Catedrala Sf. Iosif

265569982_4612649572104195_7571689602620388633_n

70 de ani de la martiriul Fericitului Anton Durcovici: celebrare la Catedrala Sf. Iosif

Vineri, 10 decembrie 2021, s-au împlinit 70 de ani de la martiriul Fericitului Episcop Anton Durcovici. Sfânta Liturghie solemnă din Catedrala Sf. Iosif a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; au concelebrat preoții Catedralei.

ÎPS Aurel Percă a subliniat legătura Fericitului Anton Durcovici cu Catedrala Sf. Iosif și faptul că viața lui a marcat atât de Arhidieceza de București, cât și de Dieceza de Iași. Trasând o scurtă schiță biografică a Fericitului Anton Durcovici, ÎPS Aurel Percă a subliniat credința și iubirea față de Biserică ale Episcopului martir, prioritatea pe care acesta a acordat-o îndeplinirii voinței lui Dumnezeu, precum și „marele secret al vieții sale: Euharistia”. „În centrul vieții sale spirituale se află Cristos, prezent în Sfânta Euharistie”, a subliniat Arhiepiscopul de București. „Este cunoscut faptul că petrecea multe ore în fața Sfântului Sacrament, iar deciziile mai importante, și ca preot, dar mai ales mai târziu, ca episcop, le lua în fața lui Isus Euharisticul”.

Viața Fericitului Durcovici a fost „o viață ancorată pe stânca tare a lui Cristos, în comuniune cu ceilalți preoți și în ascultare față de episcop”. ÎPS Aurel Percă a vorbit despre „o caracteristică fundamentală” a Fericitului Durcovici, „care poate veni doar dintr-un suflet care trăiește în armonie cu Dumnezeu: bunătatea sa deosebită”. „Este pentru noi o mângâiere să știm că avem un Fericit în Cer, care de multe ori a slujit în această biserică, a stat la acest altar – altarul principal – să știm că a pășit în această curte în care noi pășim de atâtea ori, că a stat aici, în preajma acestei biserici”, a spus ÎPS Aurel Percă, amintind apoi de toți Fericiții martiri ai timpurilor noastre din România, atât romano-catolici, cât și greco-catolici.

La finalul Sfintei Liturghii, a luat cuvântul prof. dr. Dănuț Doboș, director executiv al Departamentului de Cercetare „Fericitul Anton Durcovici” de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași și al Centrului „Biserica și Istoria” de pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică de București: „În numele Academiei «Anton Durcovici», condusă de Părintele profesor Emil Moraru cât și al Departamentului de Istorie coordonat de Monseniorul Ieronim Iacob, exprim recunoștința noastră pentru această manifestare spiritual-culturală și pentru modul în care Arhidieceza de București continuă să cultive memoria celui care și-a dedicat întreaga viață propășirii sfintei Arhidieceze”.

Vorbind despre traiectoria vieții Episcopului Anton Durcovici, dr. Dănuț Doboș a lansat îndemnul: „Vă invit să descoperiți aceste întâmplări dramatice înscrise in aeternum în Cartea de istorie a Bisericii, lecturând broșurile, și cărțile care i-au fost dedicate episcopului martir, vizionând episoadele din Memorialul Durerii sau filmele documentare pe care împreună cu inginerul Silviu Dogariu i le-am dedicat la rândul nostru, sau vizitând închisoarea ororii de la Sighet. Acolo, la Sighet, episcopul martirizat îi sfida pe comuniști rostind cuvintele: «Vor veni zile fericite și pentru acest popor român atât de încercat». Și a avut dreptate. Astăzi în libertate, îl sărbătorim pe episcop, ridicat la cinstea altarelor”.

Dr. Dănuț Doboș a prezentat pe scurt expoziția de fotografii-document din viața Episcopului Anton Durcovici, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Academia Teologică „Anton Durcovici”, cu sprijinul doamnei Anna-Maria Orban, lector univ. dr. la Universitatea Națională de Arte București, ce are loc în Catedrala Sf. Iosif între 10-20 decembrie.

ÎPS Aurel Percă i-a mulțumit dr. Dănuț Doboș pentru intervenție și i-a îndemant pe toți cei prezenți să aibă o evlavie deosebită față de cei doi Fericiți care au trăit la București, Fericitul Vladimir Ghika și Fericitul Anton Durcovici, cerând rugăciuni pentru canonizarea lor.

Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Foto: Paula Gabor

 

Hits: 158

/ Știri / Tags: ,

Share the Post