ÎPS Aurel Percă: Invitație la comuniune cu întreaga Biserică pentru Ziua Mondială a Săracilor

ziua mondiala a saracilor

ÎPS Aurel Percă: Invitație la comuniune cu întreaga Biserică pentru Ziua Mondială a Săracilor

INVITAȚIE
la comuniune cu întreaga Biserică
pentru Ziua Mondială a Săracilor
14 noiembrie 2021

Către
Toate comunitățile parohiale și filiale,
Institutele de viață consacrată și
Credincioșii din Arhidieceza de București

Dragi Confrați Preoți,
Dragi Persoane consacrate,
Iubiți frați și surori în Domnul,

Duminică, 14 noiembrie, va fi celebrată a V-a Zi Mondială a Săracilor, Zi instituită de Papa Francisc în 2016 la încheierea Jubileului Anului Milostivirii. În Mesajul adresat cu acea ocazie, Papa Francisc spunea: „La sfârșitul Jubileului Milostivirii am voit să ofer Bisericii Ziua Mondială a Săracilor, pentru ca în toată lumea comunitățile creștine să devină tot mai mult și mai bine semn concret al carității lui Cristos față de cei din urmă și față de cei mai nevoiași” (n.6). „Doresc ca, în săptămâna care precedă Ziua Mondială a Săracilor (…) comunitățile creștine să se angajeze pentru a crea momente de întâlnire și de prietenie, de solidaritate și de ajutor concret” (n.7).

Mesajul adresat de Papa Francisc pentru celebrarea Zilei Mondiale a Săracilor din acest an este un pasaj din evanghelia Sfântului Marcu: „Pe săraci îi aveți totdeauna cu voi” (14,7).

„Pe săraci îi aveți totdeauna cu voi”. Cu această expresie simplă a lui Isus, rostită cu câteva zile înainte de pătimirea, moartea și învierea sa, se poate sintetiza gândul Mântuitorului despre cei săraci. În fața discipolilor scandalizați pentru că o femeie risipise o mare sumă, vărsând parfumul din vasul de alabastru pe capul lui Isus, acesta afirmă că primul sărac față de care trebuie rezervată toată această atenție este tocmai El. Fiul lui Dumnezeu nu numai că cere să se recunoască în el persoana care reprezintă pe toți săracii, dar se identifică ca cel mai sărac dintre săraci. „Fața lui Dumnezeu pe care o descoperă El este cea a unui Tată pentru săraci și aproape de săraci” (n.2).

Propunând această imagine pentru cea de a V-a Zi Mondială a Săracilor, Papa îi provoacă pe creștini să țină privirea îndreptată spre Isus, pentru a descoperi că în El și în cuvintele sale se regăsește nu numai adevăratul sens al sărăciei, dar mai ales capacitatea de a-i recunoaște pe cei săraci.

„Pe săraci îi aveți totdeauna cu voi!” Putem să ne obișnuim cu prezența constantă a săracilor, în așa măsură încât să devenim indiferenți față de ei. Trebuie însă să redescoperim frumusețea împărtășirii bunurilor, fără a delega această misiune pe seama altora. Suntem frați și surori, și fiecăruia îi este cerut să trăiască, dincolo de credință și speranță, virtutea carității. Nu este suficientă o pomană sau o faptă de milostenie. Explică foarte bine Papa Francisc: „se știe că un gest de binefacere presupune un binefăcător și unul care beneficiază, în timp ce împărtășirea generează frățietate. Pomana este ocazională; împărtășirea, în schimb durează”.

Cucernici Confrați Preoți și iubiți credincioși,

Biserica noastră locală de București dorește să dea curs acestei invitații a Papei Francisc, lansată în Mesajul din acest an, prin inițiative care vor fi promovate în cadrul comunităților și prin coordonarea Caritas-ului arhidiecezan.

Ziua Mondială a Săracilor din acest an, în plină perioadă de pandemie, se oferă drept ocazie de sensibilizare și reflecție asupra celor care trăiesc la periferiile societății. Este Ziua în care inima trebuie să ajungă la cel sărac mai repede decât mâna.

Propun și insist ca Ziua Mondială a Săracilor din anul acesta să fie însoțită de o săptămână întreagă de inițiative (între 7-14 noiembrie) care vor avea scopul de a-i sensibiliza pe credincioșii noștri la semne concrete de caritate și solidaritate față de unele categorii speciale de săraci. O picătură de apă în oceanul sărăciei va fi totdeauna o mărturie de apropiere, care, cel puțin în aceste zile, va deveni mai tangibilă, pentru a oferi ajutor concret celui care are nevoie.

Propun ca în fiecare comunitate să se facă rugăciuni speciale, să se prezinte Mesajul Papei pentru Ziua Mondială a Săracilor sau să se prezinte diferite pasaje din Enciclica „Fratelli tutti” cu scopul de a-i sensibiliza pe toți despre tema sărăciei.

Centrul Caritas al Arhidiecezei de București vine cu câteva inițiative, prin care sunteți invitați să arătați solidaritatea dumneavoastră față de cei săraci.

Concret, se propune organizarea unei colecte de alimente și alte bunuri la nivelul fiecărei parohii, care apoi vor fi distribuite prin Caritas unor centre care oferă ajutor social celor săraci, aflați în grija unor Asociații sau Fundații: Don Guanella, Papa Giovanni XXIII, Frații Carității, Surorile Carității, etc…

În comunități ale Arhidiecezei există multe probleme sociale și sărăcie; și spre aceste locuri vor fi destinate bunurile care se vor colecta cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor (de exemplu, Motru, Mătăsari, Rovinari, Medgidia precum și alte localități cu probleme de sărăcie). Dar mai toate parohiile își au săracii proprii, iar din bunurile care se vor colecta în parohii, vor putea fi ajutate persoane sau familii pe plan local.

La baza atâtor inițiative concrete care se vor putea realiza în această Zi să fie totdeauna rugăciunea. Să nu uităm că rugăciunea Tatăl nostru este rugăciunea săracilor. Cererea de pâine, într-adevăr, exprimă încredințarea în mâinile lui Dumnezeu, Tatăl tuturor nevoilor de primă necesitate ale vieții noastre. Ceea ce Isus ne învață cu această rugăciune exprimă și adună strigătul celui care suferă din cauza lipsurilor necesare pentru existență și din cauza lipsei celor necesare pentru o viață demnă.

Adresez tuturor cucernicilor preoți, persoanelor consacrate și credincioșilor din Arhidieceză un salut frățesc și patern, cu urarea ca această celebrare a celei de a V-a Zile Mondiale a Săracilor să fie o ocazie bună pentru a reînnoi spiritul nostru de rugăciune, de împărtășire a bunurilor și de apropiere față de cei săraci.

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

            București, 6 noiembrie 2021

                        + Aurel Percă

                                  Arhiepiscop Mitropolit

 

 

Hits: 464

/ Știri / Tags: ,

Share the Post