Comitetul European pentru Educația Catolică (CEEC), întrunit la Atena pentru a 97-a Adunare Generală
În zilele de 22 și 23 octombrie 2021 a avut loc la Atena a 97-a Adunare Generală a Comitetului European pentru Educația Catolică (CEEC).
Din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus, întâlnirile similare din ultima perioadă s-au desfășurat în format online (20 noiembrie 2020 și 16 aprilie 2021).
Adunarea Generală a debutat cu mesajul Monseniorului Theodoros Kontidis SJ, Arhiepiscop romano-catolic de Atena. Au urmat salutul din partea reprezentantului Bisericii Ortodoxe și discursul reprezentantului Ministerului Educației din Grecia. Apoi a avut loc o prezentare despre identitatea și misiunea școlilor Bisericii Catolice din Grecia.
Pe ordinea de zi au fost propuse următoarele teme: a fost aprobat Raportul Adunării Generale din 16 aprilie 2021; a avut loc o prezentare a activității Secretarului General, domnul Guy Selderslagh și a Președintelui CEEC, domnul José María Alvira Duplá; s-au discutat aspecte statutare și particulare ale învățământului catolic din partea țărilor membre CEEC. A fost prezentat și un studiu asupra modului în care școlile catolice au gestionat provocările din perioada pandemiei de coronavirus. Au avut loc intervenții din partea partenerilor Comitetului European pentru Educația Catolică – OIDEL și OIEC. De asemenea, au avut loc prezentări cu privire la viziunea asupra conducerii din școlile catolice și propuneri cu privire la instrumente moderne de predare.
Următoarea întâlnire a CEEC este programată pentru luna aprilie 2022, perioadă în care este prevăzută și o conferință internațională despre viziunea și misiunea concretă a școlilor catolice.
_________________________
Creat în anul 1974 ca Secretariat Regional al Oficiului Internațional pentru Educația Catolică, Comitetul European pentru Educația Catolică (CEEC) este astăzi o Asociație internațională fără scop lucrativ, organizată conform legii belgiene și este instrumentul de cooperare a 29 de rețele de educație catolică din 27 de țări din Europa, printre care și România. CEEC este un punct de întâlnire pentru liderii acestor rețele, dar și un centru pentru studii și informații. Astfel, CEEC reprezintă în prezent peste 35.000 de școli și aproximativ 8 milioane de elevi.
Pr. Ion Riba
Sursa: Conferința Episcopilor din România
Hits: 281