Funeraliile Pr. Gilbert Sebastian Iavorschi (Suceava)

image00015

Funeraliile Pr. Gilbert Sebastian Iavorschi (Suceava)

Trupul Părintelui Gilbert Sebastian Iavorschi aşteaptă învierea în cimitirul din Suceava, unde a fost depus joi, 2 septembrie 2021, după Liturghia de înmormântare prezidată de PS Iosif Păuleţ în Biserica Sfântul Ioan Nepomuk din Suceava. Părintele Iavorschi a trecut la Domnul luni, 30 august 2021, la vârsta de 49 de ani, într-un spital din Vâlcea.

După o rugăciune la Biserica Sfântul Anton de Padova din Brezoi (Vâlcea), unde a slujit ca paroh până la sfârşitul vieţii sale, trupul neînsufleţit al părintelui Gilbert-Sebastian Iavorschi a fost transportat şi depus în Biserica Sfânta Elisabeta a Ungariei din Iţcani (Suceava) marţi, 31 august 2021. În seara aceleaşi zile, la ora 19, părintele paroh şi decan de Suceava, Ciprian Antălucă, a celebrat o Sfântă Liturghie cu requiem pentru odihna veşnică a Părintelui Gilbert. La această slujbă au participat numeroşi credincioşi care au înălţat rugăciuni pentru odihna sa veşnică.

brezoi-3

Joi, 2 septembrie, sicriul a fost transferat în Biserica Sfântul Ioan Nepomuk din Suceava, în jurul orei 9 dimineaţa. La ora 11.00 a avut loc Sfânta Liturghie de înmormântare care a fost prezidată de Excelenţa Sa Mons. Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, însoţit fiind de 28 de preoţi, printre care colegi de-ai părintelui Gilbert.

Cuvântul de învăţătura a fost rostit de Părintele Nicolaie Farcaş, Parohul Bisericii “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Bucureşti. Sfinţia Sa s-a adresat familiei îndurerate şi tuturor celor de faţă cu salutul “Cristos a înviat!”

Moartea nu este o intrare în neant, ci o trecere în veşnicia lui Dumnezeu. Părintele Gilbert nu a murit, ci a intrat în viaţa cu Dumnezeu, unde acum ia parte la Liturghia cerească. Acest gând trebuie să ne mângâie pe toţi, spunea Părintele Nicolaie. Suntem într-un moment de întărire în credinţă. Cuvântul lui Dumnezeu ne invită să nu disperăm, chiar dacă suntem profund întristaţi, ci să ne lăsăm pătrunşi de credinţă şi speranţă.

Prima lectură, luată din Cartea Înţelepciunii, ne invită să conştientizăm că cel drept, chiar dacă moare prematur, va găsi odihnă. Valoarea vieţii unui om nu se măsoară după numărul anilor, ci în baza virtuţilor. Moartea prematură apare, în viziunea autorului sacru, ca ceva providenţial, întrucât cel drept este ferit de pericolele care ne pot pândi într-o lume coruptă şi rea. Cei care au trăit în mod sfânt şi-au împlinit misiunea lor.

Părintele predicator a corelat conţinutul primei lecturi sapienţiale cu viaţa părintelui Gilbert, scoţând în evidenţă două virtuţi care s-au remarcat în viaţa părintelui: evlavia şi răbdarea în suferinţă. Părintele Gilbert era un om jovial, un om al rugăciunii. Deşi era bolnav, a căutat să nu fie o povară pentru nimeni, nici pentru familia sa, nici pentru Biserică. Nu s-a plâns niciodată, deoarece rugăciunea l-a ajutat să înfrunte toate obstacolele vieţii.

Marea provocare de astăzi este aceea de a trăi zorile zilei de Paşti. Este riscant să rămânem în Vinerea Mare, uitând de ceea ce urmează, Paştele. Părintele predicator a prezentat imaginea Mariei Magdalena din pericopa evanghelică. Ea a avut curajul să înfrunte realitatea morţii. Maria se găsea lângă mormântul lui Isus şi plângea. Asemenea ei, dacă ne aflăm în prezenţa lui Isus trebuie să ştim că vom învia împreună cu el.

Este necesar să înţelegem că Dumnezeu ne salvează în suferinţă, nu de suferinţă; în cruce, nu de cruce; în lacrimi, nu de lacrimi. Participând la această Sfântă Liturghie, ne întărim credinţa în viaţa veşnică.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Iosif Păuleţ şi-a exprimat gândul de condoleanţe, mulţumind lui Dumnezeu pentru slujirea părintelui Gilbert. De asemenea Excelenţa Sa a mulţumit familiei pentru că l-a oferit slujirii Bisericii.

Totodată Preasfinţitul Iosif a exprimat gândurile de condoleanţe venite din partea Înaltpreasfinţitului Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. În cuvântul de omagiu, Înaltpreasfinţitul, în numele propriu şi al celorlalţi doi episcopi, precum şi al întregului cler din Arhidieceza de Bucureşti, şi-a manifestat gândul de preţuire faţă de slujirea Părintelui Gilbert în această arhidieceză, mai ales pentru marele său simţ uman şi preoţesc.

image00027

Un gând de condoleanţe a venit şi din partea Mons. Ionuţ-Paul Strejac. Preasfinţitul Iosif a transmis în numele său gândul de mulţumire şi recunoştinţă pentru exemplul şi ajutorul Părintelui Gilbert. Părintele Ionuţ a ţinut să amintească importanţa ajutorului şi a exemplului vocaţional pe care părintele Gilbert i le-a insuflat pe când era la Suceava.

După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsufleţit al Părintelui Gilbert a fost dus la cimitir şi depus în cavoul parohiei romano-catolice, unde se odihneşte alături de ceilalţi preoţi.

Părintele Gilbert va rămâne în amintirea şi în inima celor care l-au cunoscut ca un om jovial, un preot optimist, generos şi plin de zel pentru slujirea sa preoţească. Dar poate ce l-a caracterizat cel mai mult a fost rugăciunea!

Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut pe acest pământ!

Să se odihnească în pace!

Pr. Marian Păuleţ

Preluare ercis.ro

Hits: 1510

/ Știri

Share the Post