Episcopii Arhidiecezei de București, la binecuvântarea solemnă a Catedralei romano-catolice din Satu Mare

IMG_3412

Episcopii Arhidiecezei de București, la binecuvântarea solemnă a Catedralei romano-catolice din Satu Mare

Sâmbătă, 21 august 2021, a avut loc binecuvântarea solemnă a Catedralei romano-catolice din Satu Mare, ale cărei lucrări de renovare s-au încheiat recent. Alături de PS Jenő Schönberger, Episcop de Satu Mare, la ceremonia de binecuvântare au luat parte Excelența Sa, Monseniorul Miguel Maury Buendía – Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Aurel Percă – Arhiepiscop Mitropolit de București, ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, ÎPS Fülöp Kocsis  – Arhiepiscop Mitropolit greco-catolic de Hajdúdorog (Ungaria), PS Cornel Damian – Episcop auxiliar de București, PS József Tamás – Episcop Auxiliar emerit de Alba Iulia, PS László Böcskei – Episcop de Oradea, PS József Csaba Pál – Episcop de Timișoara, PS Vasile Bizău – Episcop de Maramureş, PS Călin Ioan Bot – Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj. Au asistat numeroși credincioși, oficialități române și maghiare și membri ai administrației locale.

Lucrările exterioare și interioare, a căror inițiativă a debutat în 2016, au avut ca scop conservarea și punerea în valoare a Catedralei sfințite de episcopul Ioan Hám în 1837, o dovadă a credinței și a sacrificiului localnicilor din Satu Mare și nu numai. Pe lângă Programul Operațional Regional al Uniunii Europene, investiția în valoare de 14 milioane de lei a fost susținută și de Guvernul României și Guvernul Ungariei, se menționează pe site-ul Diecezei de Satu Mare.

img_3336

La începutul Sfintei Liturghii, PS Jenő Schönberger a binecuvântat catedrala restaurată cu apa sfințită proaspăt binecuvântată, recomandând-o astfel protecției lui Dumnezeu. „Aniversarea consacrării sau sfințirii unei biserici se dorește a fi sărbătorită cum se cuvine de credincioși, care, cu această ocazie, pot beneficia de harurile indulgenței plenare. Această sărbătoare nu este una a pietrelor moarte, nici măcar simpla comemorare a unui eveniment istoric; ea se naște din prezența perpetuă a lui Dumnezeu în mijlocul poporului său, din relația vie dintre om și Dumnezeu, care, în acest loc sfânt, devine vizibilă și palpabilă. Sărbătoarea noastră este dar și har, pentru că Biserica își descoperă în mod tainic chipul său matern. Peste tot în lume, poporul lui Dumnezeu se naște din baptisteriul așezat la loc de cinste în biserici, și ori de câte ori este botezat un copilaș sau un om matur, se întăresc în comuniune și ceilalți membrii ai comunității”, a subliniat PS Jenő Schönberger în cadrul predicii.

Înainte de binecuvântarea finală, au luat cuvântul E.S. Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Președintele Conferinței Episcopilor din România, care și-a exprimat bucuria de a participa la binecuvântarea Catedralei, felicitându-l pe Episcopul de Satu Mare pentru acest fericit eveniment, în numele Conferinței Episcopilor din România. ÎPS Aurel Percă a subliniat că acea catedrală este și mai frumoasă atunci când credincioșii, pietrele vii, se adună pentru a-l slăvi pe Dumnezeu, încheind cu cuvintele psalmistului: „Un lucru cer de la Domnul şi pe acesta îl caut: să locuiesc în casa Domnului în toate zilele vieţii mele” (Ps. 27 (26), 4).

La sfârșitul celebrării, PS Jenő Schönberger a mulțumit susținătorilor proiectului și executanților pentru eforturile lor, arătându-și recunoștința pentru toți cei care au oferit sprijin financiar, muncă și rugăciune pentru renovarea Catedralei, dar și celor care au contribuit la organizarea Sfintei Liturghii și a sărbătorii.

La redactarea articolului s-au folosit informații și fotografii preluate de pe site-ul Diecezei de Satu Mare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 923

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post