Turneul Internațional Stradivarius a poposit la Catedrala Sf. Iosif

cover

Turneul Internațional Stradivarius a poposit la Catedrala Sf. Iosif

Luni, 9 august, la ora 19.30, în Catedrala Sf. Iosif a avut loc concertul „Odă Bucuriei” susținut de violonistul Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, împreună cu pianistul spaniol Josu de Solaun, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Turneului Internațional Stradivarius, la care Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a participat în calitate de co-organizator.

În 2021, Turneul Internațional Stradivarius a prezentat Simfonia a IX-a „Oda bucuriei”, compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt, în perioada 25 iulie – 11 august 2021, într-o serie de 13 concerte în catedrale și spații inovative din România.

„Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului, declara violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an, și spune poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe”, se menționează în comunicatul transmis de către organizatori.

„Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă”, a afirmat violonistul Alexandru Tomescu.

„Muzica este cea care aduce bucurie și îi aduce împreună pe oameni. Acest proiect, cu concerte în toată România, este, pentru mine, o călătorie culturală și muzicală pe care mi-am dorit-o de mult timp, pentru că este țara pe care o iubesc la fel de mult ca pe Spania – țara mea de origine și emoția întâlnirii live cu publicul este extrem de puternică. Cred că în aceste momente, nimic nu poate fi mai potrivit ca această propunere muzicală- Simfonia a 9a – Odă bucuriei – de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian după Hans Sitt, pentru că Bucuria și Prietenia sunt cele mai puternice emoții ale unui om”, a declarat pianistul spaniol, Josu De Solaun.

Mai multe detalii despre Turneul Stradivarius și despre cei doi artiști pot fi accesate aici.

Foto: Ioana Hameeda

Hits: 256

/ Știri / Tags: ,

Share the Post