PS Cornel Damian la hramul Mănăstirii Sfânta Treime (Pârâul Rece)

2fc74397-77c0-4132-9682-c5a5963701d3

PS Cornel Damian la hramul Mănăstirii Sfânta Treime (Pârâul Rece)

Duminică, 30 mai 2021, comunitatea fraților franciscani de la Pârâul Rece a sărbătorit hramul Mănăstirii Sfânta Treime. Liturghia de hram de la ora 12.30 a fost prezidată de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București.

În ciuda vremii destul de schimbătoare, credincioşii din zona Râșnov, dar şi numeroși pelerini veniţi din diferite zone ale Arhidiecezei de București au început să sosească în curtea mănăstirii cu mult timp înainte de începerea Sfintei Liturghii. Tineri, copii, bătrâni, adolescenți au intrat in lăcașul de cult care, timp de o zi, a îmbrăcat hainele de sărbătoare.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, cei prezenți s-au pregătit prin recitarea Rozariului. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Cornel Damian; au concelebrat frații franciscani ai mănăstirii, Părintele vicar provincial Emilian Dumea, Pr. Lucian Mihai Bobârnac, președinte la Fundația „Pacea” și alți preoti din arhidieceză.

În cuvântul introductiv, Preasfințitul Cornel Damian și-a exprimat bucuria de a fi prezent la Pârâul Rece și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să vină cât mai des la mănăstire deoarece „face bine sufletului; mănăstirea rămâne un loc prin excelență  de reculegere, de meditație și de întâlnire cu Dumnezeu”. În continuare, la predică, Preasfințitul Cornel a făcut referire la o legendă, cea a trifoiului. Așa cum această plantă care are trei frunzulițe ce sunt unite între ele și formează planta, tot așa și cele trei Persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt un singur Dumnezeu.Un alt aspect amintit la predică a fost faptul că misterul Sfintei Treimi este primul mister al credinței creștine și este totodată cel mai important dar în același timp și cel mai greu accesibil inteligenței și rațiunii umane.

Darurile la ofertoriu au fost prezentate la altar de către tinerii comunităţii, toate având semnificație simbolică.S-a facut remarcată copia picturii celebrului rus Andrei Rubliov, cel ce a transpus pe pânza atât de reușit reprezentarea Sfintei Treimi. Cântările liturgice, atent alese și intonate cu multă bucurie şi implicare de catre cor, au înfrumuseţat sărbătoarea hramului şi au pătruns în inima fiecărui participant, intensificând puternic trăirea celebrării.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, guardianul conventului, Părintele Giovanni, a adus mulţumirile cuvenite bunului Dumnezeu pentru această zi deosebită a comunității. De asemenea, a mulțumit tuturor preoţilor prezenți, corului, autorităţilor din Râșnov şi tuturor celor care s-au implicat  cu inima deschisă într-un fel sau altul pentru a face ca această zi să fie cât mai înălțătoare, dar şi tuturor credincioșilor care au făcut ca sărbătoarea să fie atât de frumoasă.

Apoi a urmat un mini-program artistic, in care Ioana și Iulia de la Filarmonica „George Enescu” din București au încântat prin talentul și bucuria lor de a umple inimile celor prezenți prin interpetările lor deosebite.

Sărbătoarea nu se putea încheia decât cu o agapă, prilej foarte bun pentru cei prezenți să se bucure de natură, dar și să socializeze în aer liber.

Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru momentele de har trăite în sărbătoarea Sfintei Treimi și, așa cum spunea Preasfințitul Cornel, să mergem cât mai des la mănastire…  face bine sufletului.

Simona Banu

Hits: 558

/ Știri / Tags:

Share the Post