Papa Francisc: „Dumnezeu nu este singurătate, ci comuniune” (Angelus, 30 mai)

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422

Papa Francisc: „Dumnezeu nu este singurătate, ci comuniune” (Angelus, 30 mai)

Duminică, 30 mai 2021, Sfântul Părinte Papa Francisc a apărut la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican pentru a recita rugăciunea Angelus cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru.

În această sărbătoare în care îl sărbătorim pe Dumnezeu: misterul unui singur Dumnezeu. Și acest Dumnezeu este Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt. Trei Persoane, dar Dumnezeu este unul singur! Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu, Duhul este Dumnezeu. Dar nu sunt trei dumnezei: este un singur Dumnezeu în trei Persoane. Este un mister pe care ni l-a revelat Isus Cristos: Sfânta Treime. Astăzi ne oprim să celebrăm acest mister, pentru că Persoanele nu sunt adjectivarea lui Dumnezeu, nu. Sunt Persoane adevărate, diverse, diferite; nu sunt – așa cum spunea acel filozof – „emanații ale lui Dumnezeu”, nu, nu! Sunt Persoane. Este Tatăl, la care mă rog cu Tatăl nostru; este Fiul, care mi-a dat răscumpărarea, îndreptățirea; este Duhul Sfânt, care locuiește în noi și locuiește în Biserică. Și acest fat vorbește inimii noastre, pentru că îl găsim cuprins în acea expresie a Sfântului Ioan care rezumă toată Apocalipsa: „Dumnezeu este iubire” (1 Ioan 4, 8.16). Tatăl este iubire, Fiul este iubire, Duhul Sfânt este iubire. Și fiind iubire, Dumnezeu, deși este unul și unic, nu este singurătate, ci comuniune, între Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Pentru că iubirea este în esență un dar al sinelui și, în realitatea sa originală și infinită, Tatăl este cel care se dăruiește pe sine născându-l pe Fiul, care la rândul său se dăruiește pe sine Tatălui, și iubirea lor reciprocă este Duhul Sfânt, legătura unității lor. Nu este ușor de înțeles, dar acest mister poate fi trăit, de noi toți, poate fi trăit mult.

Acest mister al Treimii ne-a fost revelat chiar de Isus. El ne-a făcut să cunoaștem fața lui Dumnezeu ca Tată milostiv; s-a prezentat pe sine ca, om adevărat, ca Fiul lui Dumnezeu și Cuvântul Tatălui, Mântuitorul care își dă viața pentru noi; și a vorbit despre Duhul Sfânt care purcede de la Tatăl și Fiul, Duhul Adevărului, Mângâietorul – am vorbit despre acest cuvânt, „Paraclet” duminica trecută – adică Mângâietor și Avocat. Și când Isus s-a arătat apostolilor după învierea sa, Isus i-a trimis să evanghelizeze „toate popoarele, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt” (Mt 28,19).

Prin urmare, sărbătoarea de astăzi ne face să contemplăm acest minunat mister al iubirii și luminii din care provenim și către care este orientată călătoria noastră pământească.

În proclamarea Evangheliei și în orice formă a misiunii creștine, nu putem ignora această unitate la care Isus ne cheamă să o avem între noi, imitând unitatea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt: nu putem ignora această unitate. Frumusețea Evangheliei cere să fie trăită – unitatea – și mărturisită în armonia dintre noi, care suntem atât de diferiți! Și această unitate pe care, îndrăznesc să o spun, este esențială pentru creștin: nu este o atitudine, un mod de a spune, nu, este esențială, pentru că este unitatea care se naște din iubire, din milostivirea lui Dumnezeu, din justificarea lui Isus Cristos și din prezența Duhului Sfânt în inimile noastre.

Preasfânta Maria, prin simplitatea și umilința ei, reflectă Frumusețea Dumnezeului unul și întreit, pentru că l-a primit pe Isus pe deplin în viața ei. Ea să ne susțină credința; și să ne facă adoratori ai lui Dumnezeu și slujitori ai fraților noștri.

După rugăciune, Papa a amintit de beatificarea a trei laice din Spania, martire din timpul Războiului Civil: María Pilar Gullón Yturriaga, Octavia Iglesias Blanco și Olga Pérez-Monteserín Núñez.

„Aceste trei femei laice curajoase, imitând-l pe bunul samaritean, s-au dedicat îngrijirii răniților fără să-i abandoneze în momentul primejdiei, și-au asumat riscuri și au fost ucise din ură față de credința lor. Îl lăudăm pe Domnul pentru mărturia lor evanghelică.

La 1 iulie mă voi întâlni la Vatican cu principalii lideri ai comunităților creștine prezente în Liban, pentru o zi de reflecție asupra situației îngrijorătoare a țării și pentru a ne ruga împreună pentru darul păcii și stabilității. Încredințez această intenție mijlocirii Maicii Domnului, atât de venerată la Altarul din Harissa și, din acest moment, vă rog să însoțiți pregătirea acestui eveniment cu rugăciune solidară, invocând un viitor mai pașnic pentru acea țară iubită.

În această dimineață am primit un mic grup de credincioși care mi-au adus întreaga traducere a Bibliei în dialectul lor. Un singur om a făcut-o: opt ani de muncă! În scris, există opt volume, toate în dialect. Și el, care era prezent, mi-a spus că a citit, s-a rugat și a tradus. Aș dori să vă mulțumesc pentru acest gest și, de asemenea, să vă spun încă o dată să citiți Biblia, să citiți Cuvântul lui Dumnezeu, să găsiți puterea vieții noastre acolo. Și, de asemenea, – în acest lucru mă repet – să purtați mereu Noul Testament cu voi, o Evanghelie de buzunar: în geantă, în buzunar, pentru a-l putea citi în orice moment al zilei. Astfel îl vom găsi pe Isus în Sfânta Scriptură. Să învățăm din exemplul acestui om care timp de opt ani a lucrat pentru a înțelege acest lucru. Și mi-a spus: „Am făcut-o rugându-mă”.

 

Sursa: press.vatican.va

Foto: Vatican Media

Hits: 59

/ Știri / Tags: ,

Share the Post