José Mir Montes, laic Opus Dei care a activat 8 ani la București, va fi hirotonit preot

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

José Mir Montes, laic Opus Dei care a activat 8 ani la București, va fi hirotonit preot

După 8 ani petrecuți în România implicat în activitățile Opus Dei ca laic, José Mir Montes a plecat la seminarul Opus Dei din Roma. Pe 22 mai 2021,  împreună cu alți 26 de tineri membri ai Opus Dei, va fi hirotonit preot pentru Prelatura Opus Dei de către Arhiepiscopul Georg Gänswein.

Prezentăm câteva fragmente dintr-un interviu cu viitorul preot, material care poate fi citit integral aici.

Cum ai ajuns în România?

M-am născut în Spania, am copilărit la Mallorca, după care am absolvit Facultatea de Filosofie și Teologie la Pamplona. Am lucrat 20 de ani ca director de școală. Educația a fost pasiunea mea profesională. Mă descurc bine cu noile tehnologii de comunicare…, și cu chitara! Îmi place mult să cânt la chitară…

Vocația mea a început din adolescență: atunci, la o vârstă de 15 ani am simțit chemarea Domnului și de atunci mă străduiesc să-i ofer Domnului toate străduințele mele. Calea mea este Opus Dei, care promovează căutarea sfințeniei în mijlocul lumii, prin munca fiecăruia. Este o spiritualitate nouă, care m-a atras.

În anul 2009 au venit primii membri ai Opus Dei în România; eu am ajuns în anul 2012. Prelatul nostru m-a invitat să mă mut în această țară, ca să colaborez în răspândirea acestei spiritualități. Așa a fost cum am ajuns la București, acum 9 ani.

Am primit pregătirea necesară pentru hirotonirea sacerdotală de mult timp. Dar erau alte nevoi. Acum un an, Prelatul Opus Dei m-a invitat să mă gândesc dacă aș vrea să fiu hirotonit preot: deja mă gândisem de mult timp la această posibilitate, așa că am răspuns repede. M-am mutat la seminarul nostru de la Roma pentru pregătirea finală și hirotonire. Acum șase luni am fost hirotonit diacon.

În ce proiecte te-ai implicat? Există ceva din anii petrecuți în România care te-a marcat?

Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în România a fost să învăț limba română și să-mi caut o meserie. De atunci am lucrat ca agent comercial în diferite domenii: piese auto adaptate pentru persoane cu handicap fizic, software pentru call center și promovarea unei universități internaționale. Vocația Opus Dei se dezvoltă în mijlocul lumii… și este important să ai un loc de muncă unde să te poți sfinți.

În afară de activitățile formative după spiritualitatea Opus Dei pe care le organizăm în mod regular, și la care m-am implicat de la început, am promovat diferite proiecte sociale, după ce am studiat situația din țară: am înființat un Centru Cultural unde să dezvoltăm activitățile noastre de formare cu copiii, adolescenții și adulții; după care, împreună cu niște prieteni am fundat ASFANU, o asociație pentru familiile numeroase, și în cadrul acestei asociații am dezvoltat diferite proiecte: un curs de orientare familială pentru familii tinere, colaborarea cu diferite propuneri legislative în cadrul familiei.

Am lucrat ani de zile pentru construirea unui cămin de studenți – Campusul Universitar Stejarul – care este și sediul nostru definitiv la București. În ultima vreme lucrăm la un proiect foarte frumos pentru înființarea unei școli, și sper din suflet să „decolăm” următorul an școlar.

În acești ani sunt multe lucruri care m-au impresionat din România. Primul lucru a fost sesizarea unor dificultăți istorice din cauză comunismului. Pe de altă parte, pe lângă sărăcia pe care am văzut-o de multe ori, am sesizat virtuțile persoanelor: seriozitate, cultură, pregătirea profesională, iubirea pentru limba română, pentru libertate, , ș.a.m.d. Uneori, prietenii mei din Spania nu cred tot ce le povestesc: din păcate, afară, în alte țări, de multe ori au o altă imagine.

Ce ai spune tinerilor români care vor să facă ceva pentru societate?

Aș spune tinerilor care simt o preocupare pentru societate, care simt nevoia de a se apuca cumva de îmbunătățirea ei, să concretizeze cât mai repede vreun mod de colaborare. Să nu „așteptați” prea mult timp! Sunt mii de moduri și de oferte. Poate unii își caută ceva mai bun, mai potrivit pentru ei… dar zăbovesc atunci când este vorba de o implicare serioasă. Nu: începe mâine cu ceva și mai târziu vei putea schimba dacă găsești vreun lucru mai interesant sau potrivit. Motivul este dublu: pe de o parte, pentru că sunt multe nevoi de acoperit; dar motivul cel mai important este că și tu ai nevoie de implicare, pentru că primul beneficiar vei fi tu. Sunt convins că omul se dezvoltă doar prin slujirea celorlalți.

Sfânta Liturghie a hirotonirii poate fi urmărită la acest link, începând cu 11.00 ora României.

 

Hits: 317

/ Știri / Tags:

Share the Post