18 mai: 2 piese de teatru radiofonic dedicate Sf. Ioan Paul al II-lea, difuzate la Radio România Cultural

Untitled design-2

18 mai: 2 piese de teatru radiofonic dedicate Sf. Ioan Paul al II-lea, difuzate la Radio România Cultural

Marți, 18 mai 2021, cu ocazia împlinirii a 101 ani de la nașterea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, Radio România Cultural va difuza spectacolele-document  „Karol Jósef Wojtyła: Din Wadowice spre Vatican” și „Papa Ioan Paul al II-lea: Domnul e mântuirea mea, de cine mă voi teme?”, de la ora 19.00 la ora 21.00.

Scenariul celor două spectacole este creația autoarei Raisa Radu; adaptarea radiofonică îi aparține Magdei Duțu, iar Maria Agnesa Pușcașu semnează regia artistică. Din distribuție fac parte nume sonore ale teatrului românesc: Ion Caramitru, Andrei Huțuleac, Damian Victor Oancea, Mircea Constantinescu, Ion-Costin Manoliu, Pătru Gavril, Adrian Păduraru, Orodel Olaru, Marcelo Cobzariu, Constantin Florescu, Annemary Ziegler și alții.

Geneza proiectului pornește de la o propunere a doamnei producător Domnica Țundrea de la Departamentul Teatru Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune,  adresată către Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă. La invitația Pr. Wilhelm Dancă, Raisa Radu a creat cele două scenarii pe baza unei bogate bibliografii despre Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea; primul spectacol are în centru viața preotului Karol Wojtyła, iar cel de-al doilea este inspirat de anii pontificatului său.

„Am selectat câteva momente semnificative din viața lui Karol Wojtyla – Papa Ioan Paul al II-lea – în cele două scenarii. Un spectacol radiofonic presupune o muncă de echipă. Toți au lucrat cu multă dăruire și respect față de personaje și față de momentele acțiunii”, afirmă Raisa Radu.

În piesa „Karol Jósef Wojtyła: Din Wadowice spre Vatican” pot fi ascultate câteva versuri din poezia „Un Papă slav” de Juliusz Słowacki. Poemul, scris în 1848, este o inedită anticipare a urcării pe scaunul Sf. Petru a unui papă de origine slavă și a cunoscut o mare popularitate în 1978, la alegerea Papei Ioan Paul al II-lea.

Karol Wojtyła a avut un viu interes pentru teatru; în tinerețe a scris piese de teatru, a urcat pe scenă ca actor și a fost chiar regizor.  În 1991, Teatrul Național Radiofonic a regizat opera sa, „În fața magazinului bijutierului”, într-o distribuție de excepție.

 

Hits: 289

/ Știri / Tags:

Share the Post