2 mai 2021: ÎPS Aurel Percă este co-consacrator pentru Mons. Benoni Ambăruș, noul Episcop Auxiliar al Diecezei de Roma

donBen

2 mai 2021: ÎPS Aurel Percă este co-consacrator pentru Mons. Benoni Ambăruș, noul Episcop Auxiliar al Diecezei de Roma

Duminică, 2 mai 2021, ora 17.30 (ora Romei), în Bazilica San Giovanni in Laterano din Roma, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va participa în calitate de episcop co-consacrator la consacrarea episcopală a Monseniorului Benoni Ambăruș, noul Episcop Auxiliar al Diecezei de Roma, numit de Papa Francisc pe 20 martie 2021.

Celebrarea va fi prezidată de Cardinalul vicar Angelo De Donatis; Cardinalul Enrico Feroci, predecesorul Monseniorului Ambăruș la conducerea Caritasului diecezan din Roma, și ÎPS Aurel Percă vor fi co-consacratori. La celebrare vor participa reprezentanți ai beneficiarilor centrelor Caritas din Roma, care în ultimii ani au avut ocazia să îl cunoască îndeaproape pe Mons. Ambăruș.

ÎPS Aurel Percă:

„Este o bucurie deosebită pentru Biserica Catolică din România alegerea şi numirea Mons. Benoni Ambăruş pentru slujirea de episcop auxiliar al Vicariatului Romei, Dieceza Papei; bucuria este şi mai mare, pentru că Mons. Benoni este din Dieceza de Iaşi, iar această numire este o recunoaştere a dinamismului pastoral şi spiritual al acestei Biserici locale, care deja l-a oferit Diecezei de Roma şi acuma are bucuria să-l vadă ridicat la treapta supremă a Preoţiei.

Îl cunosc pe Episcopul Auxiliar ales, încă din momentul începerii pregătirii pentru Sfânta Preoţie în Seminarul din Iaşi. L-am însoţit, apoi, pe parcursul formării la Roma, în Seminarul Roman, şi am avut ocazia să-l întâlnesc de foarte multe ori; i-am admirat pasiunea şi preocuparea pentru problemele Bisericii, mai ales pentru metodele pastorale care trebuie să-i apropie de oameni de Biserică. În ultima perioadă, am admirat şi înclinaţia sa deosebită faţă de problemele sociale, cu precădere faţă de migranții prezenţi la Roma și faţă de cei săraci. Este clar că această această preocupare l-a cucerit mai mult, Sfinţia Sa primind, ca Episcop Auxiliar în cadrul Vicariatului de Roma, mandatul să se ocupe în mod special de aceste categorii de persoane, care sunt „privilegiaţii” Papei Francisc.

Mă simt onorat să particip în calitate de episcop co-consacrator la consacrarea episcopală a Monseniorului Benoni Ambăruș, atât pentru legăturile comune cu Dieceza mea de origine, cât, mai ales, pentru prietenia care ne leagă de mulţi ani. Consacrarea va fi o sărbătoare pentru Dieceza de Roma, dar şi o sărbătoare a românilor de pretutindeni, cu precădere a celor care sunt în Roma şi Italia, care vor onora acest eveniment cu o prezenţă numeroasă, aducând o notă specific românească la acest moment deosebit pentru comunitatea locală.

Îl însoţim cu rugăciunile noastre pe Mons. Benoni și îi dorim o slujire episcopală rodnică şi cu roade bogate. Îi dorim sănătate şi putere, pentru a înfrunta cu mult curaj toate provocările actuale pe care le ridică timpurile în care trăim, și îl încredințăm mijlocirii Fericiţilor noştri martiri din „grădina Maicii Domnului”.


Mons. Benoni Ambăruș s-a născut la 22 septembrie 1974 la Somuşca (Bacău). A absolvit Şcoala Generală de 8 clase la Somuşca în anul 1989, Liceul Seminarial la Iaşi în anul 1994 şi Seminarul Roman Major din Roma în anul 1999, unde a făcut şi studii postuniversitare, obţinând licenţa în teologie dogmatică – teologie antropologică. A fost sfinţit preot la 29 iunie 2000 la Iaşi de către Episcopul Jean-Claude Périsset. A activat ca vicar la Mărgineni (8 august 2000 – 20 septembrie 2000), student la Pontificia Università Gregoriana, unde a obținut în 2001 licența în teologie dogmatică, asistent formator la Ponticio Seminario Romano Maggiore (1 septembrie 2001 – 30 iunie 2004), student colaborator parohial la Parohia „San Frumenzio” din Roma (1 septembrie 2004 – 21 septembrie 2007). A fost încardinat în Dieceza de Roma la 21 septembrie 2007, fiind numit vicar parohial în aceeaşi parohie. Din 2007 până în 2010 a fost vicar în Parohia San Frumenzio și din 2010 până în anul 2012 vicar al Parohiei Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae. Din anul 2012 până astăzi, a fost paroh al Parohiei Sfinții Elisabeta și Zaharia în Valle Muricana. Prima vizită pastorală a Papei Francisc într-o parohie a diecezei sale a fost chiar în parohia Părintelui Ambăruș, la 26 mai 2013. La 1 septembrie 2018, a fost numit director al Asociației Caritas din Roma, unde era deja director adjunct din 2017.

 

Foto: Dieceza de Roma

Hits: 2043

Share the Post