Papa Francisc la Angelus: „Cu diavolul nu se dialoghează niciodată”

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422

Papa Francisc la Angelus: „Cu diavolul nu se dialoghează niciodată”

Duminică, 21 februarie, Sfântul Părinte Francisc a apărut la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican pentru a recita rugăciunea „Îngerul Domnului” cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru.

Pornind de la Evanghelia duminicii (Mc 1, 12-25), Sfântul Părinte a explicat semnificația deșertului: „Deșertul este locul în care Dumnezeu vorbește inimii omului și unde curge răspunsul la rugăciune, adică deșertul singurătății, inima desprinsă de alte lucruri și numai în acea singurătate se deschide Cuvântului lui Dumnezeu. Dar este și locul încercării și al ispitei, unde Ispititorul, profitând de fragilitatea și nevoile umane, își insinuează vocea falsă, o alternativă la cea a lui Dumnezeu, o voce alternativă care îți arată un alt mod, un alt mod de înșelăciune”.

După exemplul lui Isus, care s-a împotrivit diavolului, „această Evanghelie a ispitirilor lui Isus în deșert ne amintește că viața creștinului, pe urmele Domnului, este o bătălie împotriva spiritului răului. Ne arată că Isus s-a confruntat de bunăvoie cu ispititorul și l-a cucerit; și în același timp, ne amintește că diavolului i se oferă posibilitatea de a acționa și asupra noastră cu ispite. Trebuie să fim conștienți de prezența acestui dușman viclean, interesat de veșnica noastră nenorocire, de eșecul nostru și să ne pregătim să ne apărăm împotriva lui și să luptăm cu el. Harul lui Dumnezeu ne asigură, cu credință, rugăciune și pocăință, victoria asupra dușmanului. Dar aș vrea să subliniez un lucru: în ispite Isus nu vorbește niciodată cu diavolul, niciodată. În viața sa, Isus nu a purtat niciodată un dialog cu diavolul, niciodată. Fie îl îndepărtează de posedat, fie îl condamnă sau își arată răutatea, dar niciodată un dialog. Și în deșert se pare că există un dialog pentru că diavolul face trei propuneri și Isus răspunde. Dar Isus nu răspunde cu cuvintele sale. Răspunde cu Cuvântul lui Dumnezeu, cu trei pasaje din Scriptură. Și asta este un exemplu pentru noi toți”. „Puneți-vă acest lucru în cap și inimă: cu diavolul nu se dialoghează niciodată, nu este posibil vreun dialog. Numai Cuvântul lui Dumnezeu”, a subliniat Papa.

Papa Francisc ne îndeamnă „să nu ne fie frică de deșert, să căutăm momente de mai multă rugăciune, de liniște, pentru a intra în noi înșine. Să nu ne fie frică. Suntem chemați să umblăm pe cărările lui Dumnezeu, reînnoind promisiunile Botezului nostru: să ne lepădăm de Satana, de toate faptele sale și de toate seducțiile sale”, încredințându-ne „mijlocirii materne a Fecioarei Maria”.

Salutându-i în mod special pe credincioșii polonezi, Papa Francisc a spus: „Astăzi gândurile mele merg la Altarul din Płock, în Polonia, unde în urmă cu nouăzeci de ani, Domnul Isus s-a manifestat Sfintei Faustina Kowalska, încredințându-i un mesaj special al Milostivirii Divine. Prin Sfântul Ioan Paul al II-lea, acel mesaj a ajuns în întreaga lume și nu este altul decât Evanghelia lui Isus Cristos, care a murit și a înviat, care ne oferă milostivirea Tatălui. Să ne deschidem inimile, spunând cu credință: «Isuse, am încredere în Tine»”.

 

Sursa: press.vatican.va

Foto: Vatican Media

Hits: 113

/ Știri

Share the Post


Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php:117 Stack trace: #0 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php(20): cloudfw_fontface_render() #1 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php(9): cloudfw_font_engine_render() #2 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/framework/core.init.php(229): cloudfw_font_engine() #3 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/class-wp-hook.php(308): cloudfw_admin_footer_init('') #4 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #5 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/general-template.php(3059): do_action('wp_footer') #7 /home/r58715arcb/pub in /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php on line 117