15 noiembrie – Ziua Mondială a Săracilor

15 noiembrie – Ziua Mondială a Săracilor

Cea de-a IV-a Zi Mondială a Săracilor va fi celebrată anul acesta duminică, 15 noiembrie, sub deviza biblică „Întinde-ţi mâna către cel sărac” (Sir 7,32). „Sărăcia întotdeauna se prezintă într-o mulțime de forme, și ne solicită atenția față de fiecare situație particulară. În toate acestea, avem ocazia de a-l întâlni pe Domnul Isus, care a revelat că este prezent în cel mai mic dintre frații și surorile lui (cf. Mt 25, 40)”, îndeamnă Papa Francisc în mesajul formulat special pentru această zi.

Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România, a transmis un mesaj video: „Ne apropiem de celebrarea celei de-a IV-a Zile Mondiale a Săracilor, zi instituită și dorită de Papa Francisc. Anul acesta ne aflăm într-un context într-adevăr foarte diferit, în plină pandemie de coronavirus. În mesajul pe care Papa l-a adresat special pentru această zi, ne oferă o temă: a întinde mâna către cel sărac. Ce înseamnă a întinde mâna? Apoi, îi amintește pe toți cei care au întins mâna către cel sărac în aceste circumstanțe: medicii, asistenții medicali, preoții, asistenții sociali. Vă invit pe toți să întindeți mâna, așa cum Sfântul Părinte ne îndrumă, spre toți cei care au nevoie”.

În Arhidieceza de București, mai multe asociații catolice și ordine religioase colaborează într-o campanie de conștientizare a importanței acestei zile, cu binecuvântarea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București: Confederația Caritas România, Asociația Caritas București, Serviciul de Ajutor Maltez în România, FDP – Protagoniști în educație, Acțiunea Catolică România, Asociația Don Orione, Kolping, Sant’Egidio, Carmelitanele Misionare, Asociația Don Orione, Misionarii lui Padre Pio, Mișcarea Eclezială Carmelitană, Associazione Comunità Papa Giovanni XXIII, în parteneriat cu Banca pentru Alimente București.

Asociația Caritas București propune câteva activități concrete la nivel parohial: celebrarea unei Sfinte Liturghii pentru săraci, colectă pentru săracii parohiei, apel făcut la Sfintele Liturghii pentru a afla cazurile aflate în izolare și organizarea de vizite, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară. Totodată, Asociația Caritas București lansează apelul de a i se semnala cazurile de persoane aflate în stare de neputință, izolare, incapacitate de a-și asigura traiul zilnic, pentru a putea găsi soluții la cât mai multe dintre acestea.

Ziua Mondială a Săracilor a fost stabilită de Papa Francisc în a 33-a Duminică de peste an, prin Scrisoarea Apostolică Misericordia et Misera (2016), fiind sărbătorită prima dată în 2017.

ziua-mondiala-a-saracilor_final

Hits: 78

/ Știri

Share the Post