01.10.2020: Sfânta Liturghie de deschidere a anului universitar 2020-2021

01.10.2020: Sfânta Liturghie de deschidere a anului universitar 2020-2021

Pe 1 octombrie are loc deschiderea anului universitar 2020-2021, iar Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București a marcat acest moment printr-o Sfântă Liturghie în Catedrala Sf. Iosif, celebrată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.

2020-10-01-at-12-03-14-6785011

„Nu trebuie să uităm că suntem chemați să ne clădim viitorul, privind spre formarea intelectuală și profesională, cu ajutorul lui Dumnezeu”, i-a îndemnat pe studenți ÎPS Aurel Percă, în cadrul predicii. „Cultura întâlnirii” care se poate construi în mediul academic „ajută să ne maturizăm, să cream relații pentru viață, respectând, în același timp, toate normele sanitare care ne ajută să fim în siguranță”. Chiar dacă noile condiții ale societății, impuse de pandemie, fac ca și școala să se adapteze la un alt stil de pregătire, „esențială este legătura cu Dumnezeu, în inima Bisericii”.

„Să ne lăsăm călăuziți de harul lui Dumnezeu în acest nou an academic”, a spus ÎPS Aurel Percă, menționând enciclica „Fides et Ratio” a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și faptul că „avem nevoie și de efortul rațiunii, și de credință pentru a înțelege mai bine sensul vieții”. „Prezența la această Sfântă Liturghie să fie o piatră de hotar, mai ales pentru cei care vin pentru prima dată”, a subliniat Arhiepiscopul de București, deoarece „Sfânta Euharistie ne hrănește și ne alimentează energiile pentru a face față tuturor provocărilor”.

ÎPS Aurel Percă a amintit și de Sfânta Tereza a Pruncului Isus, sărbătorită de Biserică la 1 octombrie. Deși nu a făcut studii academice, ea a pus Evanghelia în centrul vieții sale și a fost declarată Doctor al Bisericii pentru profunzimea învățăturilor cuprinse în scrierile sale autobiografice. În studiile academice „ne pregătim pentru viitor, pentru a putea face față tuturor provocărilor, dar provocarea cea mai mare se referă la trăirea noastră creștină. Să cerem ajutorul divin, puterea care vine din Euharistie, din jertfa lui Cristos, care să întărească și mai mult convingerea că ne pregătim pentru viitorul Bisericii și al societății”, a fost îndemnul ÎPS Aurel Percă.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, Decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, i-a salutat pe cei prezenți, studenți și cadre didactice. După ce le-a urat studenților și profesorilor un an academic cu multe împliniri, ÎPS Aurel Percă i-a binecuvântat cu relicva Sfintei Tereza a Pruncului Isus.

2020-10-01-at-14-21-45-2200479

Hits: 8

/ Știri / Tags: ,

Share the Post