Ruse (Bulgaria), 19.09.2020: Funeraliile PS Petko Jordanov Christov, Episcop de Nicopole

Ruse (Bulgaria), 19.09.2020: Funeraliile PS Petko Jordanov Christov, Episcop de Nicopole

ps_petko-5253219
Sâmbătă 19 septembrie 2020, IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit și PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, însoțiți de Pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan, au fost prezenți la Ruse la celebrarea funeraliilor PS Petko Jordanov Christov, Episcop de Nicopole (Bulgaria).
Celebrarea din Catedrala Sf. Paul al Crucii din Ruse a început la ora 12; a fost prezidată de PS Gheorghi Ivanov Jovcev, Episcop de Plovdiv-Sofia, iar predica a fost ținută de PS Christo Proycov, Episcop greco-catolic de Sofia, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Bulgaria și s-a încheiat în jurul orei 14 prin depunerea rămășițelor pământești ale defunctului episcop în catedrala din localitate. La celebrare au participat în jur de 40 de preoți printre care s-a aflat Mons. Strahil Kavalenov, fost Vicar General și actualul Administrator apostolic al diecezei de Nicopole și Mons. Rumen Stanev, numit la începutul lunii septembrie episcop auxiliar de Plovdiv-Sofia.
La sfârșitul celebrării au fost prezentate mesaje de condoleanțe din partea Sf. Scaun, a Președinției Republicii Bulgare, din partea PF Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, din partea Mitropolitului ortodox de Ruse, reprezentat de un preot, a autorităților centrale și locale ale Bulgariei, din partea Caritas Bulgaria, a Ordinului de Malta din Bulgaria, din partea Provincialului polonez al OFMConv, din care episcopul defunct făcea parte.
Trebuie amintit faptul că PS Petko a făcut câteva vizite în Arhidieceza de București, iar la hramul Catedralei Sf. Iosif din București din 19 martie 2010 a ținut predica, ce poate fi urmărită în linkul următor: https://www.dailymotion.com/video/xcn75h.

pspetko-225x300-3941344

Scurtă biografie
Preasfințitul Episcop Petko Jordanov Christov a fost cel de-al 25-lea Episcop de Nicopole. S-a născut la 9 octombrie 1950 în satul Velchevo, regiunea Veliko Tarnovo, iar la 15 decembrie 1985 a fost hirotonit preot de către episcopul Samuel Dzhundrin. În 1990 a depus primele voturi în Ordinul Părinților Franciscani Conventuali (OFMConv) și voturile perpetue la 15 decembrie 1993. A slujit în parohiile din orașul Belene și din satul Tranchovitsa.
La 18 octombrie 1994, el a fost numit episcop de Nicopole de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. La 6 ianuarie 1995, a fost hirotonit în Bazilica Romană Sf. Petru din Vatican de către același Sfânt Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. Din 2001 este președinte Caritas Bulgaria.
În timpul păstoririi Mons. Petko activitatea pastorală din Episcopia de  Nicopole, cu sediul în Ruse, a cunoscut o dezvoltare și înflorire deosebită. Au fost deschise noi parohii, au fost renovate și construite diferite biserici.
Odihna veșnică dă-i-o lui Doamne, și lumina veșnică să-i strălucească! Să se odihnească în pace!

Pr. Gabriel-Daniel Popa
secretar arhiepiscopal

Hits: 16

/ Știri

Share the Post