ÎPS Aurel: „Vladimir Ghika a înțeles idealul evanghelic și fiecare dintre noi trebuie să se inspire din acest ideal”

ÎPS Aurel: „Vladimir Ghika a înțeles idealul evanghelic și fiecare dintre noi trebuie să se inspire din acest ideal”

„Vladimir Ghika a înțeles idealul evanghelic, acela de a sluji, de a-i sluji pe cei săraci, pe cei bolnavi, și fiecare dintre noi trebuie să se inspire din acest ideal”, a spus IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, la Sf. Liturghie celebrată în Catedrala Sf. Iosif din București luni 31 august 2020, la aniversarea a 7 ani de la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika.

31082020-16-5252569

La Sf. Liturghie prezidată de ÎPS Aurel au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, și preoții de la Catedrala Sf. Iosif din Capitală. Numeroși credincioși au participat la celebrare în Catedrală, respectând normele sanitare stabilite de autoritățile civile în timpul pandemiei, alții au urmărit celebrarea pe mega-ecranul din curtea Catedralei, mulți s-au unit în rugăciune prin intermediul internetului, Sf. Liturghie fiind transmisă în direct pe catedralaonline.ro .

După o scurtă prezentare biografică a monseniorului Vladimir Ghika, pe care l-a numit „apostol al carității”, IPS Aurela subliniat că „prezența sfinților trebuie să ne învăluie întotdeauna, pentru că viața noastră este în compania lor”. „Ei sunt în ceruri, fac parte din Biserica triumfătoare – a explicat Excelența sa. Noi suntem în Biserica luptătoare. Mai avem de luptat, de suferit, dar fără sprijinul sfinților, progresul nostru va fi mic”.

31082020-11-8893103

Amintind apoi că Fericitul Vladimir este comemorat liturgic la 16 mai, ÎPS Aurel a adăugat că „este frumos să ne amintim și de aniversarea beatificării, pentru a-i spune că nu l-am uitat, nu ne-am despărțit de acele momente care au fost pline de entuziasm pentru Biserica noastră locală ci, Fericitul Vladimir continuă să dăinuiască nu numai în amintire, dar și în viața noastră”.

„Cu această Liturghie – a mai spus Arhiepiscop Mitropolit de București – îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit pe Fericitul Vladimir, că în el avem un model deosebit de intens de trăire a Evangheliei, mai ales a carității față de aproapele. Să ne punem sub ocrotirea Fericitului Vladimir pentru a putea merge mai departe în trăirea credinței noastre”.

31082020-12-4863887

Monseniorul Vladimir Ghika (1873-1954) a fost ridicat de Papa Francisc la cinstea altarelor pe 31 august 2013, fiind beatificat la Bucureşti, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne prezidate de Card. Angelo Amato, Prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. La celebrarea de atunci au participat circa 10.000 de credincioși veniţi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, printre care şi circa 30 de membri ai familiei Ghika. Procesul de canonizare a Fericitului Vladimir continuă, pentru declararea lui ca sfânt fiind nevoie de o minune dobândită prin mijlocirea sa. În acest sens, Postulatura Cauzei de canonizare a Fericitului Vladimir adună mărturiile celor care au dobândit haruri prin mijlocirea fericitului martir (v. aici) și-i îndeamnă pe credincioși să apeleze cu încredere la Monseniorul Vladimir Ghika (v. rugăciuni).

31082020-32-1017489

Hits: 6

Share the Post