Predeal: ÎPS Aurel Percă la hramul Capelei Sfânta Maică a Libertății

Predeal: ÎPS Aurel Percă la hramul Capelei Sfânta Maică a Libertății

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat sâmbătă, 18 iulie 2020, Sf. Liturghie a hramului Capelei Sfânta Maică a Libertății din Predeal, ctitorită de Fericitul Vladimir Ghika. La celebrarea care s-a desfășurat în curtea capelei au luat parte, alături de Pr. paroh Alois Arcana, 12 preoți diecezani și călugări din diferite comunități ale Arhidiecezei Romano-Catolice de București, și credincioși din Predeal, Brașov, Azuga, Sinaia, Câmpina, Ploiești, Târgoviște.

hram-capela-predeal-18072020-2109724

Excelența sa a mărturisit că a mai celebrat Sf. Liturghie în această capelă într-o iarnă, cu mai bine de 25 de ani în urmă și a promis că va reveni la Predeal pentru a vizita și biserica parohială. Referindu-se la numele inedit al patroanei acestei capele, ÎPS Aurel a amintit că deși a fost stabilit într-un moment dificil pentru Biserica Catolică din România, în ani de prigoană, el rămâne totuși actual în zilele noastre, în care libertatea este adesea greșit înțeleasă, Sfânta Fecioară Maria fiind cea de la care suntem chemați să învățăm libertatea de fii ai lui Dumnezeu.

capela-predeal2-8363240„O invocăm și noi astăzi pe Maria, să fie adevărata apărătoare a libertății noastre – a spus Arhiepiscopul mitropolit în cadrul omiliei – pentru că riscăm să înțelegem într-un mod deformat ce înseamnă libertatea”. „Gestul nostru de astăzi este de a-i mulțumi Preacuratei Fecioare Maria că veghează la libertatea noastră de fii ai ei și, împreună, frați și surori ai lui Isus Cristos, și, în același timp, o rugăm să ne ajute ca în desișul de propagandă, de teorii care vor să insufle o falsă libertate, să ne păstrăm adevărata demnitate de creștini, adevărata demnitate de oameni”.

În acest an, este pentru a șasea oară când hramul capelei este celebrat pe 18 iulie, după ce în Calendarul Arhidiecezei a fost introdusă comemorarea Sfintei Fecioare Maria a Libertății, iar prin decretul ÎPS Ioan Robu din 2015 capela a revenit la hramul stabilit de Fericitul Vladimir Ghika: Sfânta Maică a Libertății. Destinată inițial comunităţii de surori pe care monseniorul o înfiinţase împreună cu dr. Mihalovici la Predeal (surorile locuiau în vila din stânga capelei, proprietate a dr. Eugenia Mihalovici), capela a fost binecuvântată de Mons. Ghika la scurt timp după terminarea lucrărilor de construcție, și consacrată la 22 august 1949 de către Episcopul Gerald Patrick O’Hara, pe atunci regent al Nunțiaturii Apostolice în România.

De-a lungul anilor, capela a ajuns să poarte numele „Adormirea Maicii Domnului”, probabil pentru că s-a transmis prin viu grai faptul că locaşul de cult a fost dedicat Sfintei Fecioare Maria şi că celebrarea consacrării a avut loc în luna august. Deşi proprietatea dr. Mihalovici a fost confiscată de autorităţile comuniste, capela nu a avut de suferit şi a rămas mereu deschisă pentru cult. În capelă a locuit, până la arestarea sa din noiembrie 1952, Mons. Ieronim Menges, care a și condus de aici Biserica Catolică din România în anii 1951-1952, într-o perioadă istorică foarte dificilă. După arestarea Mons. Menges, la capelă au slujit mai întâi Pr. Victor Iacobec, iar apoi preoții de la Sinaia. Din 2010, parohul comunității din Predeal este Pr. Alois Arcana.

capela-predeal1-6876419

capela-predeal3-6585022

 

 

Hits: 6

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post