ÎPS Aurel Percă: Mesaj la ceremonia dezvelirii și binecuvântării monumentului dedicat Papei Francisc

ÎPS Aurel Percă: Mesaj la ceremonia dezvelirii și binecuvântării monumentului dedicat Papei Francisc

Ceremonia dezvelirii și binecuvântării
monumentului dedicat Papei Francisc
în amintirea vizitei în România 31 mai – 2 iunie 2019

Mesajul ÎPS Aurel Percă,
Arhiepiscop Mitropolit de București

Excelența Voastră, Arhiepiscop Miguel Maury Buendia,
Excelențele Voastre, Preasfințiile Voastre, Părinți Episcopi,
Domnului Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România,
Stimate autorități ale Statului, de la Președinție, Parlament, Guvern,
Domnule Secretar de Stat,
Stimate Domnule Primar al Sectorului 1,
Stimate Doamne și stimați domni din domeniul culturii și al administrației centrale și locale,
Cucernici Părinți, dragi călugări și călugărițe, dragi credincioși,

Cu mai bine de un an în urmă ajungeau la noi cuvintele pline de căldură ale Sfântului Părinte Papa Francisc:

Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate… Vin la voi pentru a merge împreună. Mergem împreună când învățăm să păstrăm rădăcinile și familia, când avem grijă de viitorul copiilor și al fratelui care ne stă alături, când trecem dincolo de teamă și suspiciuni, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de alții”.

ips-aurel-16062020-am-8766610

Foto: © Alex Micsik

Da, Papa Francisc a venit în România „ca un pelerin și frate” , într-o „țară frumoasă și primitoare”, și a plecat foarte edificat, încărcat cu multe impresii și amintiri frumoase, pe care deja le-a evocat în câteva rânduri. Iar credincioșii-pelerini au putut să trăiască adevărate momente de har: credința lor puternică i-a făcut  să reziste eroic pe ploile torențiale care au fost abundente în timpul vizitei, credincioși care nu s-au speriat nici atunci când i-a lovit grindina. Iar răsplata a fost pe măsură: “minunea” soarelui strălucind din nou pe cer și în inimi a făcut ca mulțimile să fie mai bucuroase, mai pline de emoții la întâlnirea cu urmașul lui Petru, o întâlnire, o celebrare și o sărbătoare a credinței, pecetluită în final de apariția curcubeului la plecarea Papei Francisc de pe aeroportul din Sibiu.

Amintirea vizitei papei Francisc în țara noastră este una foarte proaspătă. Încă mai vorbim despre ea, încă mai persistăm în acel spirit de încântare amestecată cu uimire, care ne copleșea pe toți în zilele peregrinării lui prin România.

bustpapa-2-5779209

Călătoria Papei Francisc în România s-a bucurat de un mare succes popular. Episcopul Romei a călătorit pentru a întâlni diferitele realități ale țării: Biserica Catolică Latină și Biserica Greco-Catolică,  Biserica Ortodoxă – biserica majoritară care l-a primit cu respect și simpatie.

Pelerinajul Papei în România, dincolo de mișcarea geografică, a fost și o invitație la un pelerinaj interior, de la inimă la inimă, o întâlnire cu ceilalți. Călătoria Papei a fost ocazia unei invitații adresată tuturor românilor la fraternitate, la simplicitate, la prețuirea celuilalt, fără a se lăsa paralizați de diferențele comunitare sau confesionale.

Astăzi suntem aici pentru a aminti un eveniment istoric, dar poate este mai corect să spunem, pentru a pecetlui această pagină de istorie din viața țării și a Capitalei noastre prin inaugurarea acestui bust dedicat Papei Francisc.

Trăim acest moment deosebit cu amintirea încă vie a vizitei Papei Francisc în București și în țară. Pentru a nu uita  această vizită istorică și pentru a transmise generațiilor viitoare memoria acestui eveniment, sunt bucuros că astăzi putem așeza aici acest monument, pentru realizarea căruia vreau să mulțumesc Nunțiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia pentru inițiativă, sprijin și încurajare; Primăriei Generale a Capitalei și în mod special Doamnei Primar General Gabriela Firea pentru ajutorul material dat finalizării și amplasării bustului în acest loc; Domnului Primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache; tuturor binefăcătorilor care ne-au sprijinit și au contribuit la realizarea bustului, și nu în cele din urmă maestrului Darie Dup, profesor la Universitatea de Arte din București, căruia îi suntem recunoscători pentru realizarea acestei imagini atât de sugestive.

București,16 iunie 2020

† Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București

Hits: 4

/ documente, Știri / Tags: , ,

Share the Post