Comunicat OMP, 20.05.2020: Ziua Copilăriei Misionare Pontificale (CMP) 2020

Comunicat OMP, 20.05.2020: Ziua Copilăriei Misionare Pontificale (CMP) 2020

 

 

 

București, nr. 3/ 20.05. 2020

COMUNICAT DE PRESĂ
Ziua Copilăriei Misionare Pontificale (CMP) 2020

În ziua de 23 mai 2020 va avea loc celebrarea Zilei Copilăriei Misionare Pontificale (CMP) la nivel național, eveniment care va marca un an de la inaugurarea Copilăriei Misionare Pontificale în România și în Rep. Moldova.

Tema propusă anul acesta, Suntem trimiși să reînnoim lumea, este inspirată din activitățile copiilor, pe care ei le-au animat cu mult zel și spirit misionar. Totodată, tema este o continuare a Lunii Misionare Extraordinare, octombrie 2019, pe care însuși Papa Francisc a ales-o: „Botezați și trimiși”.

În vederea acestui eveniment, s-a organizat un concurs la care au fost invitați toți copiii să exprime ideea lor în legătură cu tema propusă. Toate lucrările au fost apreciate iar jurizarea a fost făcută de tânărul artist Alexandru David din Iași. Desenul care va reprezenta Ziua Copilăriei Misionare din acest an aparține Dacianei Pop, o fetiță misionară de la Colegiul romano-catolic Sf. Iosif din București.

Datorită situației de alertă și a distanțării sociale, celebrarea liturgică din ziua de 23 mai se va desfășura în mediul on line. Astfel, în cadrul Sf. Liturghii, care va fi celebrată la ora 11:00, un grup de 22 de copii din România, Irlanda și Italia vor depune adeziunea la opera Copilăriei Misionare în prezența părintelui Eugen Blaj, director național al Operelor Misionare Pontificale din România, care le va încredința noilor membri mandatul de mic misionar al lui Isus, în lume.

În ciuda condițiilor de izolare, atât copiii misionari cât și cei care urmează să depună adeziunea, au avut ocazia să se pregătească, atât prin rugăciuni zilnice cât și prin activitățile de pregătire desfășurate online care i-au ghidat în tot acest timp. În mod deosebit, copiii au avut sarcini speciale în timpul Postului Mare, iar în luna mai s-au angajat în rugăciunea Rozariului Viu, după intenția Sf. Părinte Papa. Această devoțiune a fost propusă sub forma unui lanț de rugăciune pentru misionari și misiuni, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de venerabila Pauline Marie Jaricot, fondatoarea Operei Pontificale pentru Răspândirea Credinței. Copiii au mai primit o broșură cu toate informațiile despre CMP și un calendar ghid cu unele îndemnuri săptămânale, care să îi ajute în drumul lor de mici misionari. Un alt mod de a dezvolta dimensiunea misionară, sunt ofertele lor pe care le strâng în Căsuța Carității, pentru a-i ajuta pe copiii care trăiesc în țările de misiune. De asemenea, oficiul Operelor Misionare Pontificale a organizat o Veghe Misionară, care va avea loc în seara zilei de vineri, 22 mai, la ora 21:00, la care sunt invitați toți copiii și părinții lor, pentru a cere ajutorul Duhului Sfânt în noua lor misiune.

Copilăria Misionară a fost inaugurată în anul 1843 de episcopul francez, Charles de Forbin Janson, cu scopul de a-i ajuta pe copiii din China, care mureau fără a primi botezul. Papa Pius al XI-lea, văzând că această lucrarea corespunde nevoilor Bisericii Universale, a adoptat-o și a ridicat-o la rang „pontifical” pe data de 3 mai 1922, devenind astfel  Opera Copilăriei Misionare Pontificale.

Motto-ul Copiii sprijină copiii și angajamentul: un Bucură-te, Marie în fiecare zi și un bănuț pe lună sintetizează intuiția fondatorului și carisma operei, care își propune nu doar formarea unei mentalități misionare în copii, ci și a-i face pe copii protagoniști ai evanghelizării în Biserică.

La îndemnul Sf. Părinte Papa, invităm episcopii, preoții, cateheții, educatorii și în special părinții să-i călăuzească pe copii în drumul lor de formare misionară, implicându-i în răspândirea mesajului evanghelic.

Copiii care aleg să depună adeziunea vor primi un carnet de membru al CMP, crucea misionară, rozariul misionar, o brățară cu imaginea fondatorului, un ghid despre activitățile operei, un calendar cu mici sarcini săptămânale și Căsuța Carității, în care ei vor putea să adune micile lor economii, astfel să îl ajute pe Sf. Părinte Papa în opera lui misionară. Îi așteptăm pe copii să adere în număr cât mai mare la opera pontificală a Copilăriei Misionare.

Părinții ai căror copii doresc să se înroleze în Opera Copilăriei Misionare Pontificale, sunt invitați să completeze cererea de adeziune, pe care o pot găsi pe paginile „Operele Misionare Pontificale România” (@ompromania) sau „Copilăria Misionară Pontificală” (@copilariamisionarapontificala) și să o trimită la adresa de e-mail ompromania@icloud.com. Pentru mai multe informații, puteți contacta nr. de tel 0755 854 225 / 0748 952 797 sau email: ompromania@icloud.com .

copilaria-misionara-23052020-9978150

Hits: 24

/ Comunicate de presă / Tags:

Share the Post