PS Cornel Damian: „Cristos a înviat! E viu și vrea să învie în viața noastră”
Predica PS Cornel Damian
Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolic de București
Vigilia Pascală, 11 aprilie 2020
Evanghelia Învierii Domnului, din această Noapte sfântă, ne vorbește despre Maria Magdalena și cealaltă Marie, care, în zorii primei zile a săptămânii, merg la mormânt pentru a venera trupul lui Cristos. Putem să ne imaginăm pasul lor obosit și confuz, chipurile lor triste și scăldate în lacrimi.
Spre deosebire de apostoli, ele sunt prezente la mormânt, îndurerate, așa cum îndurerate l-au însoțit pe Isus pe Calvar și au fost martore la tragicul eveniment al răstignirii și morții Domnului. Sunt două femei care nu au fugit, au rezistat, au înfruntat viața așa cum este. Iată-le în fața mormântului, împărțite între durerea și incapacitatea de a se resemna, de a accepta că totul s-a sfârșit.
Evanghelia Învierii ne vorbește și de apariția îngerului, care se adresează direct femeilor: ,, Nu vă temeți!”, și le cere să meargă să le anunțe ucenicilor vestea cea bună: „a înviat din morți și iată, merge înaintea voastră în Galileea”
„Nu vă temeţi!”
E un îndemn care le încurajează să-și deschidă inima pentru a primi vestea cea bună: a înviat din morți!
În această Noapte preasfântă contemplăm și noi mormântul gol, și în același timp ascultăm invitația de a ne îndrepta spre cei din familia noastră, din casele noastre anunțând și proclamând: Cristos a înviat! Cristos este viu! E viu și vrea să învie în viața noastră, în viața celor care au îngropat speranța, care și-au îngropat visele și poate chiar propria demnitate.
Îngerul le invită pe femei să nu-l caute pe cel Răstignit, ci pe cel viu: „Nu este aici, a înviat!”; nu în mormânt trebuie căutați cei care şi-au încheiat viața pe acest pământ, ci în Împărăția lui Dumnezeu, unde toți sunt vii.
Cine ajunge să înţeleagă acest adevăr trebuie să-l vestească și altora: „mergeți în grabă și spuneți-le ucenicilor săi: a înviat din morți”. Nu este o misiune ușoară, pentru că cine anunță învierea își asumă riscul de a nu fi crezut sau chiar de a fi luat în derâdere.
Nu este greu să vorbeşti despre Cristos Răstignit; răstignirea este un fapt istoric, pe care nimeni nu îl pune la îndoială; creștinul, în schimb, este chemat să anunțe Învierea Domnului, pe care o contemplăm cu ochii credinței.
Numai cel care face experiența întâlnirii personale cu Cristos are curajul să le vestească tuturor – aşa cum au făcut femeile din Evanghelie – că Domnul Cristos este viu și este prezent în mijlocul nostru.
Lângă mormântul gol apar două grupuri de persoane: femeile și soldații care stau de pază: reprezintă două moduri opuse de a se raporta la revelaţia puterii lui Dumnezeu.
Reacția paznicilor este de teamă. Spune Evanghelistul: „s-au cutremurat și au rămas ca morți”. Îngerul nu-i liniștește; ei reprezintă acele forțe care se opun vieții, care sunt în serviciul morții.
În schimb, le linişteşte pe femei: „voi, nu vă temeți”, le spune el. Căci cine iubește viața nu trebuie să se teamă de intervențiile lui Dumnezeu, care pot impresiona, pot șoca. El vine în viața noastră ca să îndepărteze toate pietrele pe care le purtăm în sufletul nostru: păcatul, teama, nesiguranța.
Mesajul pe care îngerul îl adresează femeilor, ne este adresat, de fapt, fiecăruia dintre noi. Este o invitație de a crede tot mai mult în triumful vieții: niciun om drept nu va fi abandonat; fiecare mormânt – asemenea mormântului lui Isus – va fi gol. Puterea morții – nedreptatea, opresiunea, calomnia, ura, înșelăciunea, șiretenia – , nu va predomina, chiar dacă, aparent, pentru o perioadă de timp are succes.
Contemplând în această Noapte preasfântă misterul Învierii Domnului, înțelegem că înfrângerile și lacrimile credincioșilor din orice timp au un sens. Femeile din Evanghelie părăsesc în grabă locul morții, și anunță Învierea. Sunt o imagine a tuturor celor care cred în triumful vieții și le mărturisesc și altora această credință.
În fața aceluiași eveniment, paznicii fac o altfel de alegere; așa cum a făcut și Iuda, se lasă corupți de bani, simbol al celor care – eventual, pentru orice avantaj material – aleg compromisul, preferă minciuna în locul adevărului.
Evanghelia se încheie cu apariția Celui Înviat în faţa femeilor, cărora le spune: „Bucurați-vă!”
Bucuria strălucește pe fața celor care, prin credință, îl întâlnesc pe Cristos Domnul și înțeleg că după Paști, evenimentele pe care le trăiesc, chiar cele mai dramatice și absurde au un sens, au o valoare.
Este adevărat, după Învierea lui Cristos, oamenii vor continua să moară, ca și înainte, dar acum știm că nu vor rămâne în moarte. Știm că viața are o țintă, o destinație și aceasta nu este întunericul unui mormânt, ci lumina celui Înviat, că omenirea are un destin: Împărăția veșnică a lui Dumnezeu.
Hits: 11