Vineri, 27.03.2020, ora 19.00: În direct de la Vatican. Papa Francisc binecuvântează lumea întreagă

Vineri, 27.03.2020, ora 19.00: În direct de la Vatican. Papa Francisc binecuvântează lumea întreagă

 

Vineri, 27 martie 2020, ora 19.00, Papa Francisc va prezida la Vatican un moment special de rugăciune, în acest timp de suferință cauzat de pandemia cu Coronavirus. Sfântul Părinte se va ruga pe esplanada Bazilicii Sf. Petru, cu Piața goală: după proclamarea Cuvântului Domnului, va urma un moment de Adorație Euharistică, iar la final Papa Francisc va împărți binecuvântarea Urbi et Orbi – Cetății Romei și lumii întregi -, cu indulgență plenară.

Papa Francisc ne invită pe toți să ne unim în rugăciune, prin mijloacele de comunicare socială. Arhidieceza Romano-Catolică de București va transmite rugăciunea, în direct, cu traducere simultană, pe www.catedralaonline.ro și canalul de YouTube „Angelus ARCB”.

Rugăciunea din această seară cu Papa Francisc este o ocazie unică de a dobândi, în situația actuală creată de pandemie, indulgența plenară, într-o formă extraordinară, atât pentru sine, cât și pentru răposați. Binecuvântarea Urbi et Orbi o dă numai Papa, iar acest lucru se întâmplă numai în ziua alegerii sale ca urmaș al Sfântului Apostol Petru, în ziua de Paști și în ziua de Crăciun. Binecuvântarea Urbi et Orbi pe care Papa Francisc o va împărți în această seară are, așadar, un caracter unic, și este legată de dobândirea indulgenței plenare.

* * *

Decretul Penitenţiariei Apostolice cu privire la acordarea de indulgenţe speciale credincioşilor în situaţia actuală de pandemie (din 20 martie 2020), specifică următoarele:

  • Se acordă indulgenţa plenară credincioşilor infectaţi de Coronavirus, supuşi regimului de carantină prin dispoziţia autorităţii sanitare în spitale sau în locuinţele proprii dacă ei, cu suflet dezlipit de orice păcat, se vor uni spiritual prin mijloacele de comunicare cu celebrarea Sfintei Liturghii, cu recitarea Sfântului Rozariu, cu practica pioasă a Via Crucis sau cu alte forme de devoţiune, sau dacă măcar vor recita Crezul, Tatăl Nostru şi o invocaţie pioasă către Sfânta Fecioară Maria, oferind această încercare în spirit de credinţă în Dumnezeu şi de caritate faţă de fraţi, cu voinţa de a îndeplini condiţiile obişnuite (spovadă sacramentală, împărtăşanie euharistică şi rugăciune după intenţiile Sfântului Părinte), imediat ce le va fi posibil.

 

  • Lucrătorii sanitari, rudele şi cei care, după exemplul Bunului Samaritean, expunându-se riscului de infectare, îi asistă pe bolnavii de Coronavirus după cuvintele Răscumpărătorului divin: “Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-şi dea viaţa pentru prietenii săi” (In15,13), vor obţine acelaşi dar al indulgenţei plenare respectând aceleaşi condiţii.

 

  • În afară de asta, această Penitenţiarie Apostolică acordă de bunăvoie, respectând aceleaşi condiţii, indulgenţa plenară cu ocazia actualei epidemii mondiale, şi acelor credincioşi care oferă vizita la Preasfântul Sacrament, sau adoraţia euharistică, sau citirea Sfintelor Scripturi cel puţin jumătate de oră, sau recitarea Sfântului Rozariu, sau devoţiunea pioasă Via Crucis, sau recitarea Coroniţei Milostivirii Divine, pentru a implora de la Dumnezeu Atotputernicul încetarea epidemiei, ajutorul pentru cei care sunt afectaţi de ea şi mântuirea veşnică a celor pe care Domnul i-a chemat la sine.

* * *

Ce este indulgența? [Cf. Catehismul Bisericii Catolice, nr. 1741]

„Indulgența înseamnă iertarea în fața lui Dumnezeu a pedepsei vremelnice datorate păcatelor a căror vină este ștearsă deja, iertare pe care credinciosul bine-dispus sufletește o obține în condiții determinate, prin acțiunea Bisericii, care, în calitate de distribuitoare a răscumpărării, împarte și aplică, prin autoritatea ei, tezaurul îndestulărilor aduse de Cristos și de sfinți”.

„Indulgența este parțială sau plenară, după cum eliberează în parte sau în totalitate de pedeapsa vremelnică datorată păcatului”. Indulgențele pot fi aplicate celor vii sau celor răposați.

Hits: 7

/ Anunţuri / Tags: , ,

Share the Post


Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php:117 Stack trace: #0 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php(20): cloudfw_fontface_render() #1 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php(9): cloudfw_font_engine_render() #2 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/framework/core.init.php(229): cloudfw_font_engine() #3 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/class-wp-hook.php(308): cloudfw_admin_footer_init('') #4 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #5 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/r58715arcb/public_html/website/wp-includes/general-template.php(3059): do_action('wp_footer') #7 /home/r58715arcb/pub in /home/r58715arcb/public_html/website/wp-content/themes/envision/cloudfw/core/engine.typo/core.typo.php on line 117