ÎPS Aurel: Persoanele consacrate, o adevărată bogăţie pentru Arhidieceză

ÎPS Aurel: Persoanele consacrate, o adevărată bogăţie pentru Arhidieceză

În Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) activează circa 320 de persoane consacrate – bărbaţi şi femei –, 19 congregaţii şi institute de viaţă consacrată pentru bărbaţi şi 24 de congregaţii şi institute de viaţă consacrată pentru femei, la care se adaugă 9 asociaţii şi institute de viaţă consacrată care îşi trăiesc consacrarea în lume. „O bogăţie adevărată pentru Arhidieceza noastră în care, asemenea unei grădini frumoase cresc diferite flori, plante, care ne încântă ochii tocmai prin varietatea şi frumuseţea lor”, a spus ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, la Sf. Liturghie prezidată duminică, 2 februarie 2020, în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate.

La celebrare au participat persoanele consacrate din congregaţiile, mişcările ecleziale şi institutele de viaţă consacrată din Arhidieceză şi numeroşi credincioşi. Au concelebrat PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei, Pr. Antonio Prestipino ocd –  Vicar episcopal cu viaţa consacrată în cadrul ARCB, preoţi diecezani şi călugări. La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel a prezidat ritul binecuvântării lumânărilor.

La omilie, Excelenţa sa a amintit că pe 2 februarie Biserica celebrează „Prezentarea Domnului la templu”, Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, Ziua Vieții, dar și Ziua Domnului, sărbătoarea liturgică fiind, în acest an, într-o zi de duminică. După o expunere biblică a prezentării lui Isus la templu, Arhiepiscopul a subliniat că în Ziua Vieții suntem chemați să reflectăm asupra valorii vieții:  „Orice viață este prețioasă, din prima clipă a zămislirii ei; orice viață trebuie apărată. Pentru că acolo unde viața este disprețuită și călcată în picioare, încă de la începuturile ei, este umbrită demnitatea omului”.

ÎPS Aurel le-a mulțumit apoi persoanelor consacrate pentru prezența lor în Arhidieceză și le-a îndemnat să fie lumini în lume, prin mărturia și exemplul lor. „Astăzi – a spus Arhiepiscopul –, am venit cu lumânări ca să ne împărtășim din această lumină, pentru a fi la rândul nostru lumină spre luminarea semenilor noștri, acolo unde ne aflăm”. „Poate că ne gândim că preoții și persoanele consacrate – călugării și călugărițele – au această menire de a fi lumină, de a răspândi – prin viața lor și exemplul lor – lumină, în casele sau în locurile unde activează. Nu. Toți creștinii, toți suntem chemați să tindem spre sfințenie și, în același timp, toți trebuie să fim prin felul nostru lumini – lumini care luminează în întunericul acestei lumi.”

După Sfânta Liturghie, persoanele consacrate din Arhidieceză s-au întâlnit cu ÎPS Aurel în Aula Magna a Facultății de Teologie. După un moment de rugăciune prin cânt, fiecare congregație în parte s-a prezentat noului Păstor al Bisericii locale, apoi ÎPS Aurel a răspuns întrebărilor puse de persoanele consacrate prezente și le-a încurajat să continue cu bucurie dăruirea lor în diferitele forme de apostolat și de viață consacrată. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească.

—————————

Album foto: Sf. Liturghie; Întâlnirea persoanelor consacrate cu ÎPS Aurel.

Predica ÎPS Aurel Percă: video, audio.

Hits: 16

Share the Post