ÎPS Aurel: „Dumnezeu ne cheamă pe toți creștinii să fim una”

ÎPS Aurel: „Dumnezeu ne cheamă pe toți creștinii să fim una”

sruc-2020-casin-6755927Biserica ortodoxă a Mănăstirii Cașin a găzduit sâmbătă, 25 ianuarie 2020, momentul de rugăciune al Bisericilor creștine din Capitală cu care s-a încheiat Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an.

Având ca temă un citat din cartea Faptele Apostolilor – Localnicii ne-au arătat o bunăvoinţă neobişnuită (28,2) -, rugăciunea din acest an s-a desfășurat „sub semnul ospitalității, al omeniei, care – așa cum a arătat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti la celebrarea din Catedrala Sf. Iosif, pe 18 ianuarie a.c. – trebuie să ne unească nu numai în momentele fericite, ci și în cele de greutate, atunci când furtunile se abat asupra noastră”.

Rugăciune pentru unitatea creştinilor, la Catedrala Sf. Iosif

În Bucureşti, rugăciunea a fost găzduită, pe rând, de diferite Biserici creştine: Romano-Catolică, Greco-Catolică, Armeană, Anglicană, Evanghelică Luterană, Reformată Calvină, Ortodoxă Română. În cuvântul de învăţătură pe care l-a ţinut luni, 20 ianuarie, la Catedrala Greco-Catolică Sf. Vasile cel Mare, ÎPS Aurel a arătat că trebuie „să avem mereu speranța că, în final, rugăciunea Mântuitorului – ca toți să fie una – se va împlini” și a subliniat că „Dumnezeu ne cheamă pe toți, nu numai pe ierarhi, pe preoți, ci pe toți creștinii, să fim una”.

Rugăciune pentru unitatea creştinilor, la Catedrala Greco-Catolică din Bucureşti

Și la Tulcea a continuat tradiția rugăciunii împreună, în această săptămână dedicată unității în credință. Luni, 20 ianuarie, Pr. Marcel Lungeanu, parohul comunităţii romano-catolice din Tulcea a asistat la Slujba Vecerniei prezidată, în Catedrala ortodoxă Sf. Nicolae de PS Visarion, Episcopul Tulcii. La sfârșitul Vecerniei, Pr. Marcel a ținut un cuvânt de învățătură. A doua zi, rugăciunea a avut loc în biserica romano-catolică din localitate, dedicată Sfântului Mihai Arhanghelul, și a fost prezidată de parohul comunităţii. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de PS Visarion, care la sfârşit a oferit comunităţii romano-catolice o icoană a Preasfintei Fecioare Maria.

Foto: fb.com/Parohia-Romano-Catolica-Tulcea

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor se celebrează în mod tradiţional, în fiecare an, între 18 şi 25 ianuarie, în emisfera de nord. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de Paul Watson şi acoperă perioada dintre sărbătoarea Sfântului Petru şi cea a Sfântului Paul, care au o semnificaţie simbolică. Materialul pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din acest an a fost pregătit de Bisericile creştine din Malta şi Gozo.

 

Hits: 5

Share the Post