COMUNICAT ARCB, 08.01.2020: Înscăunarea noului Arhiepiscop Mitropolit de București, Mons. Aurel Percă

COMUNICAT ARCB, 08.01.2020: Înscăunarea noului Arhiepiscop Mitropolit de București, Mons. Aurel Percă

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ  BUCUREŞTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – birouldepresa@arcb.ro

București, nr. 8 / 08.01.2020

COMUNICAT DE PRESĂ
Înscăunarea noului Arhiepiscop Mitropolit de București,
Mons. Aurel Percă

Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, Mons. Aurel Percă, numit de Papa Francisc în oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi înscăunat în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate la ora 10:30 în Catedrala Sf. Iosif din Capitală.

Prin această celebrare, ÎPS Aurel Percă ia în primire canonică Arhidieceza Romano-Catolică de București, pe care o va conduce de acum înainte ca Arhiepiscop Mitropolit. Totodată, Mons. Ioan Robu, căruia Papa Francisc i-a acceptat renunțarea la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de București, după ce a ajuns la vârsta canonică de 75 de ani, va deveni Arhiepiscop Mitropolit emerit.

La eveniment vor participa câteva mii de credincioși și peste 200 de preoți, 2 cardinali, 24 de episcopi catolici, autorități civile și politice, reprezentați ai ambasadelor și cavaleri ai Ordinului de Malta. De asemenea, vor fi prezenți ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei, din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev, Episcop al Arhiepiscopiei Armene din România, Dr. Daniel Zikeli, Episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, și Aurel Vainer, Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Papa Francisc a acceptat pe 21 noiembrie 2019 renunțarea Mons. Ioan Robu la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de București și l-a numit la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de București pe Mons. Aurel Percă, până atunci Episcop auxiliar în Dieceza de Iași. În această perioadă, de la data numirii şi până la luarea în primire a Arhidiecezei de către noul Arhiepiscop Mitropolit de București, din voinţa Sfântului Părinte, Arhidieceza a fost condusă de ÎPS Ioan Robu, ca Administrator Apostolic.

Dorind tuturor popoarelor și oamenilor pace adevărată din cer și iubire curată în Domnul – arată Papa Francisc în decretul de numire a Mons. Aurel Percă –, fiind noi rânduiți în misiunea Sfântului Petru ca să cârmuim mersul întregii Biserici, ne străduim cu deosebită grijă să punem Păstori capabili în fruntea fiecărei circumscripții catolice. Deoarece de curând Arhidieceza de București a ajuns lipsită de legitimul ei Păstor, după ce Înaltul ei Arhiepiscop Ioan Robu, care timp de aproape 30 de ani a condus cu zel această turmă pe calea mântuirii, și-a depus mandatul de conducător al ei, noi ne grăbim să punem în fruntea ei un nou Întâistătător în cele sfinte, pentru ca ea să nu aibă de suferit.

Iar Tu, Venerabile Frate – continuă Sfântul Părinte, adresându-se Mons. Percă –, care timp de 20 de ani, în dieceza de Iași, ai împlinit cu sârguință îndatoririle episcopale, te arăți înzestrat din belșug cu calitățile umane și preoțești: te considerăm deci potrivit ca să-ți încredințăm această misiune importantă.

Prin urmare, după avizul Congregației pentru Episcopi, Noi, cu autoritatea noastră apostolică, eliberându-te de îndatoririle anterioare ale Scaunului și funcției de Episcop Auxiliar, te numim Arhiepiscop Mitropolit de București, conferindu-ți toate drepturile și obligațiile acestei misiuni, în conformitate cu normele dreptului canonic.

În mod corespunzător, vei aduce la cunoștința clerului și poporului această numire a ta, pentru ca încă de la început să te recunoască și să te primească drept Păstor legitim, iar prin orice faptă bună și mai ales prin rugăciune să te ajute să-ți îndeplinești misiunea apostolică.”

Noul Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Mons. Aurel Percă are 68 de ani şi s-a născut 1951, la Săbăoani, judeţul Neamţ. Este preot din 1979 şi a fost consacrat episcop în 1999, în noua catedrală romano-catolică din Iaşi, Mons. Ioan Robu fiind unul dintre episcopii consacratori. Deviza sa episcopală este „In caritate radicati et fundati! – „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire”, fiind luată din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni (3,17). În cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) este  membru în Consiliul Administrativ al Conferinţei, conduce Comisia pentru Operatori Sanitari și Comisia pentru Învăţământ, și este delegat al CER pentru romano-catolicii de limbă română din străinătate.

Biroul de presă

 

Hits: 6

Share the Post