1 Decembrie (Ilfov): Prima Sf. Liturghie în Parohia „Fer. Anton Durcovici”

1 Decembrie (Ilfov): Prima Sf. Liturghie în Parohia „Fer. Anton Durcovici”

Prima Duminică din Advent a fost pentru noua comunitate a Parohiei „Fericitul Anton Durcovici” din comuna 1 Decembrie, județul Ilfov, un prilej de mare sărbătoare. Credincioșii catolici s-au bucurat nu numai pentru celebrarea primei Sfinte Liturghii în noua biserică la începutul timpului Adventului, dar și de prezența Preasfințitului Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, și a preoților oaspeți.

La entuziasmul celor prezenți în număr foarte mare la sfânta celebrare s-au adăugat și cuvintele de învățătură ale Înaltului prelat. Însoțit la altar de Pr. Gabriel Popa, secretarul Arhidiecezei de București, de Pr. Andrei Dumitrescu, vice-cancelar, de Pr. diac. Sebastian Anton și de Pr. Vicențiu Balint, noul administrator parohial al comunității de la 1 Decembrie, PS Cornel a ținut să sublinieze că deși biserica nu a fost încă sfințită și altarul ei consacrat, dorința comună a ÎPS Ioan și a Excelenței sale este cea de a fi oferită „Jertfa mântuitoare a lui Cristos” înaintea lui Dumnezeu de către noua comunitate care, puțin câte puțin, se va aduna în jurul sfântului altar formând o adevărată familie.

Foto: fb.com, Biserica Romano – Catolică din Comuna ”1 Decembrie”

 

La predică, Episcopul Cornel i-a îndemnat pe toți cei prezenți, incluzându-i pe toți enoriașii parohiei, să asculte îndemnurile Sfântului Paul către Romani: „Să ne dezbrăcăm de faptele întunericului și să îmbrăcăm armele luminii!” (13,12b). „Ce program de viață, iubiți credincioși! – a exclamat episcopul. A ne îmbrăca în lumină înseamnă, de fapt, a ne îmbrăca în Cristos, adică a intra într-o viață de comuniune cu el”. Și, privind în biserică, și-a arătat bucuria și admirația pentru prezența în medalioanele vitraliilor a Fericiților Episcopi martiri greco-catolici, precum și a chipurilor senine ale Fericiților Anton Durcovici și Vladimir Ghika:

„A fost inspirat părintele paroh de la Sfânta Tereza (n.n. Pr. Nicolaie Farcaș) când a ales aceste medalioane pentru că închisoarea de la Jilava este aproape și acolo mulți și-au jertfit viața pentru credința lor în Cristos; dar au rămas lumină, și astăzi strălucesc. Au fost băgați în întunericul închisorii, au suferit, dar faptele lor strălucesc astăzi pentru că ei s-au îmbrăcat în Cristos și sunt martiri pentru că au acceptat să îmbrace și haina suferinței pe care au primit-o de la Cristos”.

La sfârșitul celebrării, înainte de binecuvântarea solemnă, administratorul parohial, părintele Vicențiu a

adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu și celor prezenți, dorind ca noua comunitate să își sporească credința primită la Botez și, udată de sângele martirilor pe care îi cinstește, să o facă să lumineze înaintea oamenilor „încât ei să vadă faptele voastre bune și să-l glorifice pe Tatăl vostru cel din ceruri!” (Mt 5,16).

Pr. Vicențiu Balint

Hits: 45

/ Știri / Tags: ,

Share the Post