ÎPS Ioan Robu: „Pe Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea îl cinstim și-l vom cinsti mereu”

ÎPS Ioan Robu: „Pe Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea îl cinstim și-l vom cinsti mereu”

Este al 9-lea an consecutiv când Arhiepiscopia Romano-Catolică de București organizează o procesiune, pe străzile Capitalei, în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea, Papă. Circa o mie de credincioși și persoane consacrate, 40 de preoți romano și greco-catolici și 4 episcopi au participat duminică, 20 octombrie 2019, la procesiunea în care icoana și relicva Sfântului Papă au fost purtate pe străzile din centrul Bucureștiului, până la Catedrala Sf. Iosif.

La monumentul dedicat lui Ioan Paul al II-lea, amplasat în apropierea sediului Nunțiaturii Apostolice în România, a avut loc un moment de rugăciune condus de tineri. Apoi PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București a dat citire unui fragment dintr-un discurs adresat de Papa Ioan Paul al II-lea românilor, cu ocazia istoricei sale vizite în țara noastră, în urmă cu 20 de ani. Înainte de a se porni în procesiune, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra celor prezenți, asupra României și a tuturor românilor, și a amintit că Papa Ioan Paul al II-lea este un sfânt pe care „îl cinstim și-l vom cinsti mereu”.

Procesiunea a fost condusă de ÎPS Ioan Robu, PS Mihai Frățilă, Mons. Miguel Maury Buendia – Nunțiu Apostolic în România şi Mons. Jan  Pawłowski – Delegat pentru Reprezentanțe Pontificale în cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului. Participanţii au parcurs Bulevardul Schitu Măgureanu, Strada Ştirbei Vodă, Strada Luterană, Str. G-ral Berthelot, iar relicva și icoana Sfântului Papă a fost purtată de tineri.

 

În Catedrala Sfântul Iosif a fost celebrată o Sfântă Liturghie solemnă, în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea, Papă, prezidată de Mons. Jan Pawłowski, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură. Excelenţa Sa le-a amintit celor prezenţi primul mesaj adresat de Karol Wojtyla ca papă: „Nu vă temeți, deschideți, ba chiar deschideți-i larg porțile lui Cristos! Deschideți în fața puterii sale mântuitoare granițele statelor, sistemele economice și cele politice, domeniile vaste ale culturii, ale dezvoltării. Nu vă temeți! Cristos știe «ce este în inima omului». Numai El știe!”.

Totodată, a reiterat îndemnul pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a adresat tinerilor români, la finalul vizitei sale în ţara noastră, când i-a încurajat să nu se lase „amăgiți de visurile înșelătoare și periculoase ale consumismului” care „ucid viitorul”: „Isus vă face să visați o Românie nouă, un pământ pe care Orientul și Occidentul să se poată întâlni în fraternitate. Această Românie este încredințată mâinilor voastre. Construiți-o împreună, cu îndrăzneală. Domnul v-o încredințează. Voi încredințați-vă lui, știind că «De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc» (Ps 126/127,1).”

„Să profităm de această sărbătoare”, a mai spus Mons. Pawłowski, „pentru a cere ajutorul său, mijlocirea sa. Am mers în procesiune pe străzile noastre, purtând relicva lui, tocmai pentru a-i spune: privește Sfinte Părinte Bucureștiul, privește întreaga noastră iubită țară. Vezi ceea ce s-a făcut, şi care s-a realizat și datorită încurajării și rugăciunii tale. Îți suntem cu adevărat recunoscători. Dar priveşte și lucrurile care încă nu sunt în regulă, în câte aspecte trebuie să facem să fie mai bine, să progresăm. Vezi ambientele în care în continuare trebuie să facem așa încât să intre Cristos, să fie trăită prezența lui, puterea lui. De aceea îți cerem să te rogi pentru noi, să ne iubeşti în continuare. Roagă-te pentru noi dinaintea tronului lui Dumnezeu. Și îndrumă-ne pe cărările vieții, ca să fim curajoși, să nu ne temem, să creștem în credința noastră și să știm să o transmitem fiilor și nepoților noștri. Ca să fim adevărați mărturisitori ai lui Cristos, pentru a-i deschide porțile lumii noastre”.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Ioan Robu le-a mulțumit voluntarilor și tinerilor care au contribuit la buna desfășurare a procesiunii și a celebrării euharistice, corului, Nunțiului Apostolic Mons. Miguel Maury Buendia, PS Mihai Frățilă, preoților concelebranți, persoanelor consacrate și tuturor celor prezenți. ÎPS Ioan i-a mulțumit în mod deosebit Mons. Jan Pawłowski, atât pentru că a mers în procesiune și a prezidat, apoi, Sf. Liturghie, dar și pentru că „ne-a amintit forța cuvântului Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea”: „Credem în puterea lui de mijlocire și credem în prezența sa tainică în mijlocul nostru; el ne-a însoțit o vreme aici, pe pământ, iar acum ne însoțește din Cer”.

 

„Sunt recunoscător că sunt aici cu voi, că m-am putut ruga cu voi, și îmi pare rău că nu mă pot exprima în limba română”, a spus Mons. Pawłowski, înainte de a împărți binecuvântarea finală. „Vă aduc salutul cu binecuvântare al Papei Francisc, care mi-a spus că este încă vie în amintirea sa vizita pe care a făcut-o aici, pe meleaguri românești: vă salută din inimă și vă cere, așa cum face mereu, să vă rugați pentru el”.

Hits: 3

Share the Post