„Stabilesc” ca „a III-a duminică din timpul de peste an să fie dedicată celebrării, reflecției și răspândirii Cuvântului lui Dumnezeu”, scrie Papa Francisc în Scrisoarea apostolică sub formă de Motu Proprio „Aperuit illis” [Le-a dechis lor mințile ca să înțeleagă Scripturile – Lc 24, 45], dată publicității astăzi, 30 septembrie 2019, în ziua comemorării liturgice a Sfântului Ieronim.

Pontiful amintește că la încheierea Jubileului Milostivirii propusese ideea „unei duminici dedicate în întregime Cuvântului lui Dumnezeu”, și că Motu Proprio de astăzi este răspunsul la multe cereri venite „din partea poporului lui Dumnezeu, pentru ca în întreaga Biserică să se poată celebra în unanimitate Duminica Cuvântului lui Dumnezeu”. Duminica aleasă, a treia din timpul liturgic de peste an, nu este întâmplătoare ci, precizează Papa Francisc, se află „într-un moment oportun al acelei perioade din an, când suntem invitați să întărim legăturile noastre cu evreii și să ne rugăm pentru unitatea creștinilor”.

Nu este „o simplă coincidență temporală: celebrarea Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu exprimă o valență ecumenică, deoarece Sfânta Scriptură le indică, acelora care sunt dispuşi să o asculte, calea de urmat pentru a ajunge la o unitate autentică şi solidă”. Papa invită apoi comunităţile „să trăiască Duminica aceasta ca pe o zi solemnă”, așezând în centrul ei textul sacru. De asemenea, în această duminică episcopii vor putea celebra ritul lectoratului. Pontiful subliniază apoi că este fundament „să fie pregătiți câțiva credincioși pentru a fi adevărați vestitori ai Cuvântului, după o pregătire adecvată”, iar pe preoții parohi îi îndemnează să găsească forme adecvate pentru a înmâna Biblia, sau una dintre cărțile Bibliei, tuturor credincioșilor prezenți la celebrare. [Agensir]