Bcurești, 25.09.2019: Ora de rugăciune pentru preoți
Pe data de 25 septembrie a avut loc ,,Ora de rugăciune” lunară, comunitară, când noi preoții din București ne-am adunat la parohia ,,Adormirea Maicii Domnului”, din Drumul Taberei.
Am fost întâmpinați de salutul de bun venit al Părintelui Mihai Mărtinaș, parohul comunității. ,,Ora de rugăciune” s-a deschis cu Adorația Euharistică, în cadrul căreia noi preoții ne-am rugat Ora Medie a Breviarului.
După ,,Binecuvântarea Euharistică”, Părintele Daniel Bulai a reamintit Normele liturgice corecte, pentru a ajuta toate comunitățile din Arhidieceză să trăiască credința catolică în uniformitate și consecvență, atât în celebrarea Sfintei Liturghii, cât și în practica devoțiunilor.
Amintim doar câteva ,,up-date”-uri ce țin de practica religioasă:
- Dascălul (Cântărețul bisericesc) împreună cu corul sunt invitați într-un mod deosebit să anime întreaga Sf. Liturghie, adică și răspunsurile pe care credincioșii trebuie să le ofere în cadrul ritului liturgic.
- Misiunea extraordinară a Lectorilor – misiunea de lector, îl responsabilizează și mai mult pe credincios. De aceea, cel care proclamă Cuvântul lui Dumnezeu să fie un bun exemplu in comunitate și vestimentația la Sf. Liturghie sa fie una corespunzătoare.
- Se reamintește că: în timpul Prefacerii și până la finalul rugăciunii ,,Prin Cristos, cu Cristos și în Cristos” credincioșii vor sta în genunchi.
- De asemenea, în momentul rugăciunii Tatăl Nostru fiecare credincios este îndemnat sa aibă mâinile împreunate, doar preotul să aibă mâinile înălțate. Este o rugăciune comună, în care toți creștinii ne recunoaștem copii ai Tatălui Ceresc, creând astfel o comuniune și unitate religioasă, de aceea suntem invitați să evităm alte poziții ale mâinilor (mâinile ridicate asemenea preotului, mâinile la spate, ș.a)
- La rugăciunea Rozariului, la sfârșitul fiecărei decade, după ce ne rugăm ,,O, Isuse!”, nu mai adaugăm nici o altă invocație.
Suntem încurajați să facem efortul de a ne uniformiza în celebrarea liturgică, căci suntem ,,una, sfântă, catolică și apostolică biserică”, suntem ,,o singură turmă și un singur Păstor”.
Acestea au fost o parte din temele dezbătute. Pentru mai multe detalii sau explicații, credincioșii să ia legătura cu preoții din parohia de care aparțin.
Pr. Valeriu Acatrinei
Hits: 0