București: Comunitatea maghiară din Parohia „Bărăția” în pelerinaj în Ungaria

București: Comunitatea maghiară din Parohia „Bărăția” în pelerinaj în Ungaria

În perioada 8 – 14 Iulie a.c, sub egida „Credința strămoșilor, speranța viitorului”, reprezentanți ai comunității maghiare din Parohia „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția), împreună cu Pr. Cristinel Țâmpu, au întreprins o vizită cu caracter spiritual în Ungaria.

Beneficiind de sprijinul Guvernului maghiar, al Fundației Parohiei Romano – Catolice „Sfântul Laurențiu” din Budapesta și al Pr. paroh. Iosif Țâmpu – Ababei, o parte dintre enoriașii comunității maghiare romano – catolice din Parohia ”Bărăția” au avut oportunitatea de a petrece șapte zile în orașul Veszprém (numit Orașul Reginelor) și-n împrejurimile acestuia. Din punct de vedere istoric, cetatea Veszprém are o semnificație aparte. Aceasta a existat încă din vremea conducătorului Géza, tatăl Sfântului Ștefan rege. Timp de mai multe secole, episcopii din Veszprém încoronau reginele din Ungaria. Orașul a avut, de asemenea, un rol esențial în răspândirea creștinismului.

Ca și în anul precedent, gazda acestui proiect a fost doamna Réka Marchut, istoric, născută în Carei (Satu Mare) și stabilită de mulți ani în Ungaria. Anul trecut, comunitatea maghiară a beneficiat de prima vizită în țara mai sus menționată, iar începutul acestui proiect, care în acest an se află la cea de-a doua ediție, a plecat din dorința unor enoriași din Ungaria de a cunoaște mai îndeaproape romano – catolicii maghiari din București și de a realiza un schimb de experiență, un punct important înspre înfrățirea comunităților.

Grupul a fost cazat la căminul Colegiului Teologic Romano – Catolic din orașul Veszprém. În cadrul acestei vizite, cei prezenți au avut prilejul de a vizita bisericile, mănăstirile, abațiile și cele mai reprezentative locuri. Printre acestea se numără orașul Zirc de care se leagă abația cistercienilor, o ramură a ordinului benedictin. Catedrala ”Sfântul Mihai” din Veszprém unde găsim relicvele Sfintei Gizella, soția Sfântului Ștefan rege, Palatul Episcopal (construit în anul 1776), arhivele unde se află scrierile vechi și biblioteca în care regăsim peste 60.000 de volume. Turnul de observare ”Jókai – Kilátó” – Foișorul de Foc, numit în trecut ”turn de veghe”. Acesta există încă din perioada medievală, la cutremurul din 1810 a suferit daune serioase, însă, ulterior, a fost restaurat. Pe lângă locurile menționate mai sus, grupul a vizitat și Mănăstirea Szent Mauríciusz (Sfântul Maurițiu) din Veszprém, orașul Balaton, ruinele bisericii Szent Mihály (Sfântul Mihai), Vöröstemplom (Biserica Roșie) și peștera „Lóczy Cave” din Balaton, abațiile benedictine din Pannonhalma și Tihany. Aceste itinerarii au venit în sprijinul pelerinilor de a descoperi locuri vechi, cu o semnificație spirituală profundă.

În penultima zi a vizitei, grupul comunității maghiare din București, împreună cu gazdele, au împărtășit impresii și au tras concluziile generale ale acestei vizite. Duminică, înainte de întoarcerea în România, grupul, alături de Pr. Cristinel Țâmpu au fost prezenți la celebrarea duminicală în Parohia ”Sfântul Laurențiu” din Budapesta. Sfânta Liturghie a fost prezidat de Pr. paroh. Iosif Țâmpu – Ababei, unul dintre cei care au contribuit semnificativ în realizarea acestui proiect. După Liturghie, enoriașii parohiei au pregătit o agapă frățească.

Ca responsabil cu pastorația comunității maghiare în cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, m-am bucurat de faptul că, în acest an, proiectul a ajuns la cea de-a doua ediție. Țin să mulțumesc pe această cale tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, ca această experiență spirituală, pentru comunitatea pe care o păstoresc, să devină un bun prilej ca oamenii să se apropie mai mult de Dumnezeu și, implicit, de Biserică. Am speranța că aceste proiecte educativ – spirituale vor continua și prin prisma acestora, se vor pune „pietre” la temelia vieții creștine a tuturor celor implicați.

Pr. Cristinel Țâmpu
Responsabil cu pastorația comunității maghiare din București

 

Hits: 26

/ Știri / Tags:

Share the Post