Predeal: Pr. Lucian Dîncă – „Fecioara Maria ne învață astăzi și până la sfârșitul veacurilor darul neprețuit al libertății”
„Notre-Dame de la liberté – Sfânta Maică a libertății – este o titulatură frumoasă și nobilă. Iar această titulatură însuși Monseniorul Ghika a voit să o lase aici Maicii Domnului, acestei mici comunități din Predeal, în ani în care România știa ce înseamnă lipsa de libertate”, a arătat Pr. Lucian Dîncă A.A. la Sfânta Liturghie a hramului capelei „Sfânta Maică a libertății” din Predeal (Cioplea), celebrată joi, 18 iulie 2019.

Foto: fb.com/ParohiaRomanoCatolicaPredeal
La Sfânta Liturghie, prezidată de preotul nou-sfințit Richardo Dominic Baciu, au participat numeroși credincioși din Predeal, Azuga, Sinaia, Bușteni, Brașov, Timișul de Sus, Moinești (Bacău) și București. Lectura şi psalmul au fost proclamate de doi fraţi franciscani minori conventuali, de la Conventul “Preasfânta Treime” din Pârâul Rece (Braşov).
Au concelebrat preoții nou-sfințiți, din Dieceza de Iași – Cătălin Farcaş şi Emil Daniel Gaşpar, Pr. Ludovic Butnărașu – Paroh de Moinești (Bacău), Pr. Petru Cojocaru – Paroh de Sinaia, Pr. Francisc Șerban – Paroh de Pucioasa (DB), Pr. Felician Iancu – colaborator la Parohia din Câmpulung Muscel, Pr. Lucian Dîncă A.A. – superiorul comunității din București a Părinților Asumpționiști, Pr. Mihai Baciu – capelan la Mănăstirea CJ de la Timișul de Sus, Pr. Iulian Misariu – superiorul comunității franciscane de la Pârâul Rece (BV) și Pr. Alois Arcana – Paroh de Predeal.
Capela catolică din Predeal a fost ridicată în zona Cioplea în anii 1948-1949, la îndemnul Monseniorului Vladimir Ghika, pe terenul dr. Eugenia Mihalovici (alias Hélène Danubia). Destinată tinerei comunități religioase pe care monseniorul și dr. Mihalovici doreau să o înființeze pentru îngrijirea bolnavilor, capela a fost sfințită pe 22 august 1949 de Episcopul Gerald Patrick O’Hara, pe atunci reprezentantul Vaticanului în România. Conform mărturiilor ulterioare ale dr. Mihalovici, Monseniorul Ghika a pus această capelă sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria Maica libertății.
Prin ridicarea acestei capele în timp de prigonire a Bisericii, Monseniorul Ghika amintea că „libertatea nu poate fi îngrădită. Libertatea nu o îngrădești cu o ideologie, așa cum au crezut că vor face comuniștii cu noi; libertatea nu poate fi închisă în închisoare. Libertatea este darul cel mai prețios”, a explicat în cadrul omiliei Pr. Lucian Dîncă A.A. Părintele predicator a amintit exemplul episcopilor greco-catolici martiri, beatificați de Papa Francisc la Blaj pe 2 iunie a.c.: „erau liberi, mai liberi în închisoare decât cei care făceau pact cu Puterea, care voia să distrugă Biserica Catolică.”
“Când Sfântul Augustin spune că omul a fost creat după chipul și imaginea lui Dumnezeu – a explicat Pr. Lucian -, el spune că de fapt acest chip și această imagine a lui Dumnezeu în om este tocmai darul libertății. Omul, asemenea lui Dumnezeu, este liber să aleagă: să-și trădeze conștiința, sau să-și mărturisească credința sa; este liber să-i întoarcă spatele lui Dumnezeu, sau să dea ascultare poruncilor sale; este liber, omul, să decidă între viață și moarte”.
“Sfânta Fecioară ne învață astăzi, și ne va învăța până la sfârșitul veacurilor darul neprețuit al libertății”, a spus Pr. Lucian, care le-a propus celor prezenţi să ceară de la Maica libertăţii trei daruri: libertatea de a spune „da” – fiat – voinței lui Dumnezeu în viața noastră; libertatea de a-l urma pe Cristos până la Calvar, până la picioarele crucii; şi libertatea de a-l mărturisi pe Cristos, de a fi martori liberi ai lui Cristos.
„Să alergăm la ajutorul Sfintei Fecioare Maria Maica libertății – a mai spus părintele predicator -, să alergăm la mijlocirea ei, și să nu ezităm să-i cerem să ne dea această libertate interioară care ne permite să intrăm în contact real, familial cu cuvântul lui Dumnezeu, această libertate care ne face să devenim discipoli ai lui Cristos, această libertate care ne face să-l mărturisim pe Cristos.”
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Pr. Alois Arcana, parohul comunităţii din Predeal, i-a mulţumit în primul rând Monseniorului Ghika pentru că “a avut această splendidă idee de a ne încredinţa pe noi înşine şi libertatea noastră Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu şi a noastră”, apoi le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participare, credincioşi, preoţi şi persoane consacrate, precum şi preoţilor nou-sfinţiţi. Aceştia din urmă le-au dat tuturor, la final, binecuvântarea de preot nou-sfinţit. Celebrarea s-a încheiat în curtea capelei cu o fotografie de grup şi un moment de socializare.
———————–
Galerie foto aici.
Predica Pr. Lucian Dîncă A.A.:
Hits: 105