București: Sf. Liturghie de mulțumire pentru vizita Papei Francisc, celebrată în Catedrală

București: Sf. Liturghie de mulțumire pentru vizita Papei Francisc, celebrată în Catedrală

În semn de recunoștință pentru vizita Papei Francisc în România, și în particular la București, în dimineața zilei de luni, 8 iulie 2019, în Catedrala Sf. Iosif din Capitală a fost celebrată o Sfântă Liturghie solemnă de mulțumire, prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, ÎPS Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România, ÎPS Wojciech Załuski, Nunțiu în Burundi, Mons. Ionuț Strejac, oficial al Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, preoți diecezani și călugări din Arhidieceză, precum și Pr. Andrei Mărcuș, din partea Episcopiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de București.

„Am ţinut ca împreună – episcopi, cler şi popor – să aducem mulţumire pentru vizita pe care Sfântul Părinte Francisc a făcut-o aici, la noi, în România. E o datorie de fii ai Bisericii Catolice, conduse de Păstorul de la Roma, Papa Francisc”, a explicat ÎPS Ioan. „Vizita rămâne pentru noi ca o frumoasă amintire, dar şi ca o obligaţie de a pune în practică ceea ce am auzit”, a mai spus Excelența Sa, care a amintit că Papa Francisc a vorbit nu doar în Catedrala Sf. Iosif sau în București, ci în toate locurile pe care le-a vizitat. În acest sens, pentru a rememora mesajul pe care Papa Francisc l-a lăsat la Sfânta Liturghie pe care a prezidat-o în Catedrala Sf. Iosif, Excelența Sa a recitit textul Omiliei pe care Sfântul Părinte a ținut-o pe 31 mai.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, ÎPS Ioan Robu a mulţumit Nunţiului Apostolic şi personalului de la Nunţiatură pentru sprijinul oferit cu ocazia vizitei Papei Francisc în ţara noastră, precum şi laicilor, preoţilor şi voluntarilor implicaţi. Excelenţa Sa a amintit şi că nu toate lucrurile s-au derulat cum s-ar fi dorit, dar a explicat că acest lucru este firesc şi a subliniat că evenimentul vizitei Papei Francisc a fost şi rămâne o bucurie pentru toţi. Arhiepiscopul a povestit, de asemenea, că a participat, la Roma, la prima audienţă generală ţinută de Papa Francisc imediat după vizita sa la noi în ţară şi că, în acea ocazie, Sfântul Părinte i-a declarat că vizita în România a fost pentru Sanctitatea Sa “o consolare”. “I-am spus că şi pentru noi a fost la fel”, a mărturisit ÎPS Ioan.

Excelenţa Sa le-a mulţumit, totodată, şi tuturor celor care au participat la Sfânta Liturghie de mulţumire, prin care cei prezenţi au exprimat un “gând de recunoştinţă în faţa lui Dumnezeu şi a celorlalţi care ne-au ajutat”. La celebrare au participat numeroşi credincioşi, veniţi din diferite parohii ale Arhidiecezei, persoane consacrate, precum şi câțiva dintre „voluntarii Papei Francisc”, care au fost implicați în organizarea și desfășurarea evenimentului „Papa la București”, de la Catedrala Sf. Iosif și din zona Ateneul Român-Piața Revoluției.

Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. În prima sa zi în ţara noastră, Sfântul Părinte, după ce s-a întâlnit cu Preşedintele României şi autorităţile civile, la Palatul Cotroceni, şi cu Patriarhul Daniel şi membrii Sinodului, la Palatul Patriarhiei, şi mai apoi la noua Catedrală ortodoxă, a prezidat Sf. Liturghie în Catedrala Sf. Iosif. În zilele următoare, Suveranul Pontif a prezidat Sf. Liturghie la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc şi s-a întâlnit cu tinerii şi familiile la Iaşi, pe 1 iunie, iar în ultima zi a prezidat Sf. Liturghie pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, în cadrul căreia i-a beatificat pe cei şapte episcopi greco-catolici martiri Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Aceasta a fost a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după cea pe care Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a efectuat-o în ţara noastră în urmă cu 20 de ani. A fost, totodată, pentru a doua oară când un Papă celebrează Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif. Dacă la vizita din 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat doar Capitala, de această dată Papa Francisc a vizitat şi alte comunităţi din ţară, la Şumuleu-Ciuc, Iaşi şi Blaj.

_______________________

Galerie foto, aici.

Hits: 1

Share the Post