București: Biserica Catolică din Europa propune 4 priorități României în mandatul președinției sale la Consiliul UE

București: Biserica Catolică din Europa propune 4 priorități României în mandatul președinției sale la Consiliul UE

Foto: comece.eu

O Europă mai socială în era digitală; solidaritate, libertate și securitate; o Uniune Europeană ca factor global de acțiune; demnitate umană, drepturi fundamentale și democrație. Acestea sunt cele patru priorități pe care delegația Bisericii Catolice din Europa le-a prezentat luni, 28 ianuarie 2019, autorităților române, în cadrul vizitei pe care Pr. Olivier Poquillon OP – Secretar general al Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) a efectuat-o în țara noastră. Vizita a avut loc în contextul exercitării, în această perioadă, de către România a președinției Consiliului UE.

PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București l-a însoțit pe Pr. Olivier la întâlnirea cu Ministrul de externe al României dl Teodor Meleșcanu, iar Pr. Tarciziu Șerban a fost prezent la întâlnirea cu Secretarul de Stat pentru Culte dl Victor Opaschi și cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Preafericitul Daniel.

„România – se arată într-un comunicat al CCEE, publicat la sfârșitul vizitei – deține Președinția Consiliului într-o perioadă marcată de schimbări semnificative care afectează viitorul UE, precum și diferite sfere ale vieții personale și sociale. Tranzițiile instituționale care urmează, precum și digitalizarea și iarna demografică, provoacă în cetățeni nu doar temeri și incertitudini, dar și așteptări și speranțe.” „COMECE încurajează Președinția României [la Consiliul UE] să așeze din nou persoana umană în centrul tuturor proceselor politice și a dezvoltărilor tehnologice. Pentru a le oferi tinerilor și familiilor oportunitatea de a-și exprima pe deplin talentele și aspirațiile în comunitățile lor, UE ar trebui să promoveze o viziune a muncii decente, sustenabile și participative pentru toți”.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu Patriarhul Daniel și Secretarul de Stat pentru Culte dl Opaschi, Pr. Poquillon a discutat despre rolul Bisericilor în Uniunea Europeană. Pe parcursul vizitei la Bucureşti, alături Pr. Poquillon au fost şi reprezentanți ai Conferinţei Bisericilor din Europa (KEK) și ai Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU)

Dialogul deschis și transparent dintre Bisericile creștine din Europa și Președințiile la Consiliul Uniunii Europene nu este o practică nouă și are la bază Articolul 17(3) din Tratatul de la Lisabona. COMECE reuneşte Conferinţele Episcopilor catolici din statele membre ale Uniunii Europene. Conferinţa Episcopilor din România este reprezentată în COMECE de PS Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea Mare.

Cristina Grigore

Hits: 1

/ Știri / Tags: ,

Share the Post