Panama: Tineri români, protagoniști ai ZMT Panama

Panama: Tineri români, protagoniști ai ZMT Panama

Două tinere din România au participat activ la ceremonia de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului care în acest an se desfășoară la Panama, în perioada 23 – 27 ianuarie.

Sabina Andreea Balint a purtat icoana ZMT, iar Denisa Roca a purtat steagul României la defilarea drapelelor. Sabina este originară din Paşcani şi locuieşte acum la Bucureşti, iar la ZMT din Panama participă cu delegaţia Diecezei de Iaşi. Denisa face parte din grupul de tineri de la Parohia Sf. Cruce din Bucureşti, iar la ZMT participă alături de delegaţia Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.

Sabina Andreea Balint, purtând icoana ZMT. Foto: fb.com/worldyouthdayRomanian

Denisa Roca, alături de ceilalţi tineri care au purtat, la ZMT Panama, steagurile propriilor ţări la defilarea drapelelor. Foto: cdpt.ro

La Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), organizată în Panama, participă în total 44 de persoane din România: 32 de tineri, 7 preoți, 3 voluntari – dintre care unul din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, Decanatul de Constanţa – , PS László Böcskei și secretarul său. Din partea ARCB sunt prezente 8 persoane: 2 preoți și 6 tineri.

Ziua Mondială a Tineretului a fost precedată de Zilele în dieceze, grupul din România fiind găzduit de Parohia “Preasfânta Inimă a lui Isus” (Ciangynola), din Dieceza Bocas del Toro, al cărei paroh este un preot român, Pr. Bartolomeu Blaj. Catehezele pentru tinerii din România sunt ţinute de PS László Böcskei, Episcop romano-catolic de Oradea.

Papa Francisc a sosit în Panama în d.a. zilei de 23 ianuarie. După ce în cursul zilei de 24 ianuarie s-a întâlnit cu preşedintele Republicii, autorităţile, Corpul diplomatic şi reprezentanţi ai societăţii civile, Sfântul Părinte s-a întâlnit apoi cu episcopii din America Centrală, iar d.a. a participat la ceremonia de deschidere a ZMT. Programul Papei pentru ziua de vineri include, în cursul dimineţii, o liturgie penitenţială cu tinerii privaţi de libertate aflaţi într-un Centru pentru minori, iar seara devoţiunea Căii Crucii, alături de tinerii participanţi la ZMT.

Sâmbătă, Papa Francisc va prezida Sf. Liturghie în cadrul căreia va consacra altarul Catedralei Bazilicii Santa Maria la Antigua. La celebrare vor participa îndeosebi preoţi, persoane consacrate şi membrii ai asociaţiilor de laici. Apoi va servi prânzul împreună cu un grup de tineri, la Seminarul Mare San José din Panama, iar seara va participa alături de tinerii de la ZMT la o veghe de rugăciune. Duminică, 27 ianuarie, ZMT se va încheia cu Sf. Liturghie solemnă, prezidată de Papa Francisc. La finalul celebrării se va anunţa şi data şi ţara gazdă a următoarei Zile Mondiale a Tineretului. Apoi Sfântul Părinte va vizita o casă socială, care găzduieşte persoane afectate de SIDA, iar după-amiaza îi va întâlni pe voluntarii ZMT.

Aceasta este a XXXIV-a Zi Mondială a Tineretului şi are ca temă un verset din Evanghelia după Luca: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38). Ziua Mondială a Tineretului a fost instituită în 1985 de Papa Ioan Paul al II-lea, astăzi sfânt.

 

Hits: 28

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post