Despre Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Despre Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Căutarea unităţii pe parcursul întregului an*

În emisfera de nord, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor se celebrează în mod tradiţional între 18 şi 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de Paul Watson pentru a acoperi perioada dintre sărbătoarea sfântului Petru şi cea a sfântului Paul, care au o semnificaţie simbolică. În emisfera de sud unde luna ianuarie este timpul vacanţelor de vară, Bisericile adoptă frecvent altă dată pentru a celebra săptămâna de rugăciune, de exemplu în jurul Rusaliilor (sugerată de mişcarea „Credinţă şi Constituţie” în anul 1926), care reprezintă de asemenea altă sărbătoare simbolică pentru unitatea Bisericii.

Materialele pentru Săptămâna de Rugăciune din acest an au fost realizate de un grup de reprezentanţi din diferite comunităţi creştine din Indonezia. Acest grup ecumenic a fost reunit de Comisia Bisericilor din Indonezia (Persekutuan Gerja-gereja din Indonezia, PGI) – sub conducerea reverendei dr. Henriette T. Hutabarat Lebang – şi Conferinţa Episcopilor Catolici din Indonezia (Konferensi Waligereja Indonesia, KWI) – sub conducerea Monseniorului Ignatius Suharyo. Textele finale au fost redactate sub patronjul Comisiei „Credinţă şi Constituţie” din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMI) şi al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor (CPPUC) din cadrul Curiei Romane a Sfântului Scaun.

 

Date importante

1740, Scoţia
În Scoţia ia fiinţă o mişcare penticostală cu legături în America de Nord, al cărei mesaj pentru reînnoirea credinţei cheamă la rugăciune pentru şi împreună cu toate Bisericile.

1820, James Haldane Stewart
Reverendul James Haldane Stewart publică „Sfaturi pentru unitatea generală a creştinilor în vederea unei revărsări a Duhului” (Hints for the outpouring of the Spirit).

1840, Ignatius Spencer
Reverendul Ignatius Spencer, un convertit la catolicismul roman, sugerează o „Unire în rugăciune pentru unitate”.

1867, Lambeth
Prima adunare a episcopilor anglicani la Lambeth insistă asupra rugăciunii pentru unitate în introducerea făcută la rezoluţiile sale.

1894, Leon al XIII-lea
Papa Leon al XIII-lea încurajează practicarea Octavei de rugăciune pentru unitate în contextul Rusaliilor.

1908, Paul Wattson
Celebrarea „Octavei pentru unitatea Bisericii”, la iniţiativa reverendului părinte Paul Wattson.

1926, „Credinţă şi Constituţie
Mişcarea „Credinţă şi Constituţie” începe publicarea de „Sugestii pentru o Octavă de rugăciune pentru unitatea creştinilor”.

1935, Paul Couturier
În Franţa, abatele Paul Couturier devine avocatul „Săptămânii universale de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor pe baza unei rugăciuni făcute pentru unitatea ce o vrea Cristos prin mijloacele voite de el”.

1958, „Unitatea Creştină”
Centrul „Unitatea Creştină” din Lyon (Franţa) începe să pregătească tematica pentru Săptămâna de Rugăciune în colaborare cu Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

1964, Papa Paul al VI-lea şi Athenagora I
La Ierusalim, papa Paul al VI-lea şi patriarhul Athenagora I au recitat împreună rugăciunea lui Cristos „ca toţi să fie una” (In 17).

1964, Conciliul Vatican II
Decretul despre ecumenism al Conciliului Vatican II subliniază că rugăciunea este sufletul mişcării ecumenice şi încurajează practica Săptămânii de Rugăciune.

1966, „Credinţă şi Constituţie” şi Secretariatul pentru Unitate
Comisia „Credinţă şi Constituţie” şi Secretariatul pentru Unitatea Creştinilor (acum Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor) al Bisericii Catolice hotărăsc să pregătească împreună textele pentru Săptămâna de Rugăciune din fiecare an. 

1968
Pentru prima dată, „Rugăciunea pentru unitate” este celebrată pe baza textelor elaborate în colaborare între „Credinţă şi Constituţie” şi Secretariatul pentru Unitatea Creştinilor.

1994
Text pregătit în colaborare cu Alianţa Universală a Uniunilor Creştine ale Tinerilor (YMCA) şi Alianţa Universală a Uniunilor Creştine Feminine (YWCA).

2004
Prezentarea împreună a textelor „Credinţă şi Constituţie” (Consiliul Ecumenic al Bisericilor) şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor (Biserica Catolică) decid ca în viitor textele în franceză şi în engleză ale Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor să fie publicate împreună şi prezentate în acelaşi format. 

2008
Cea de-a 100-a celebrare a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor (predecesoarea, Octava pentru Unitatea Creştinilor, a fost marcată prima dată în anul 1908).

 

———————————————

* Texte preluate din Rugăciune pentru unitatea creştinilor 2019, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Ed. “Presa Bună”, 2018.

Hits: 37

/ Note / Tags:

Share the Post